Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Belgische Pale Ale  (gelezen 6418 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
Belgische Pale Ale
« Gepost op: 26-09-2008 20:57 u »
Hoi forumleden,
Het is weer even geleden maar ik ben me weer eens aan het oriënteren op het brouwen van een biertje, een Belgische pale ale in dit geval. Deze is beschreven in de volgende thread: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,7464.0.html

Nu ben ik het recept aan het invoeren in ProMash maar daar heb ik nog een paar vraagjes over. Allereerst over het maischschema.
Bij welke 'rest temp' moet je de gegeven temperaturen invoeren in Promash? Dus moet je bijvoorbeeld de 55 șC invullen bij de protein rest temp? of de 62 șC bij de intermediate rest temp?
Ik dacht ook altijd dat de mash out temperatuur 78 șC is. Of is dat in dit recept 72 șC?

Een andere vraag gaat over de hop. In de thread staan de percentages alfazuur gegeven. Wat als je nou een batch hebt met een lager % alfazuur? Pas je dan de hoeveelheid aan om op het IBU getal uit te komen in het oorspronkelijke recept?

Alvast bedankt.

 :proost2:
Marcel

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #1 Gepost op: 26-09-2008 21:17 u »
Ik gebruik de maischvelden in ProMash zoals het mij uitkomt. Wat je invult heeft namelijk geen gevolgen voor de berekeningen.

Voor wat betreft de afwijkende alfazuurpercentages merk ik op dat je deze bijna altijd moet aanpassen aan de waarde van hop die je tot je beschikking hebt. De waarden in de database zijn gemiddelde waarden. Elk jaar is exacte waarde anders. Ook kun je een ander waarde hebben omdat de hop op een andere plaats verbouwd is.  Het alfazuurpercentage kun je aanpassen door via de knop "Edit".
Na aanpassing ga ik de hoeveelheid toe te voegen hop bepalen door te spelen met de hoeveelheden totdat ik het gewenste aantal IBU bereikt heb.

Offline MH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #2 Gepost op: 26-09-2008 21:19 u »
En de mash-out temp in dit recept is dan 72 șC?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #3 Gepost op: 26-09-2008 21:32 u »
Dat kan. Je zou ook naar de 78 șC kunnen gaan als je dat fijner vindt. Een recept is niet altijd heilig, zeker als het gaat als iets als een uitmaischtemperatuur.

Offline MH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #4 Gepost op: 31-10-2008 12:49 u »
Vandaag is het dan zo ver.... brouwdag!
Ik ben ondertussen al aan het maischen en dat gaat allemaal goed.

Er is wel iets wat me verontrust... Met behulp van een pomp pomp ik iets verdunde azijnzuur rond. Deze gaat via mijn platenkoeler weer terug de emmer in. Daarin had ik ook nog mijn koperen wortfilter zitten. Na een tijdje werd het water een beetje blauw.....en dat is volgens mij niet goed want ik denk dus dat dat koper is? Of heb ik dat verkeerd? ???

Als ik nu genoeg spoel is dat dan voldoende om het koper kwijt te raken? En als ik nu mijn wort ga filtreren en dan na het koken afkoelen komt er dan geen koper in mijn wort?  Want dat is toch ook een beetje zuur?  :-\

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #5 Gepost op: 31-10-2008 14:33 u »
Als je een platenkoeler reinigt met zuur of loog moet je altijd nog een tijdje naspoelen of restanten reinigingsmiddel en vrijgekomen stoffen te verwijderen. Wort is niet zo zuur dat daardoor grote hoeveelheden koper vrijkomt. Van welk materiaaal is jouw koeler?
Je koperen wortfilter kun je goed naspoelen en daarna drogen. Even spoelen voor gebruik en in het hote wort laten zakken en even wachten met het filteren. Dat is voldoende voor een toereikende desinfectie.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.025
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #6 Gepost op: 31-10-2008 15:59 u »
Als ik mijn platenkoeler met een schoonmaakmiddel (PBW) rondpomp, wordt het water na een tijdje ook groenig/blauwig.

Offline MH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #7 Gepost op: 31-10-2008 20:13 u »
De brouwdag zit erop...
Ik heb de koeler en het wortfilter goed nagespoeld met water dus ik hoop dat dat goed genoeg is. Ik zag wel dat het wort filter er na het filteren 'glanzender' uitzag.
Het maïschen ging goed, met een refractometer heb ik het hele proces gevolgd. De waardes die ik van tevoren in Promash had bepaald klopten redelijk. Ik heb wel met een paar liter water meer gespoeld? (misschien toch teveel water verdampt tijdens het maischen?) en ik heb ook nog een extra liter water toegevoegd aan het gefilterde wort. Het sg van het wort na het koken wilde ik op 1055 hebben maar dat is uiteindelijk 1058 geworden (14.4 șBrix).

Het aansluiten van de pomp ging niet geheel vlekkeloos. Dat blijft gewoon problematisch. Vooral als je steeds de aanvoerslang moet vullen met water om de pomp aan de gang te krijgen. De slang in het gistvat schoot er ook even uit waardoor een paar 100 ml wort verloren ging... :( en ik moest poetsen....
Hoe doen jullie dat?

Ik zag trouwens al na 2 uur de eerste activiteit in het waterslot  :) ...ben benieuwd hoe dat verder gaat.


PS. @Jacques: mijn koeler is zo'n platenkoeler (30 platen) die ik via ebay heb gekocht. Deze bestaat volgens mij uit rvs en koper.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #8 Gepost op: 31-10-2008 22:02 u »
Hoe doen jullie dat?

De pomp onder de ketel plaatsen en met zwaartekracht laten vollopen. Geen centje pijn, hooguit wat lucht in de eerste centiliters.

Offline MH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #9 Gepost op: 31-10-2008 22:21 u »
Maar dan moet je wel eerst het wort uit de ketel aanzuigen. Doe je dat dan met de mond?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #10 Gepost op: 01-11-2008 01:32 u »
Ik gebruik inmiddels een kraantje. Maar daarvoor deed ik het inderdaad met de mond (aan het aanzuigbuisje). Als je het koelwater nog niet aanzet en even heet rondpompt, heeft dat heel erg weinig risico.

Offline MH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #11 Gepost op: 04-11-2008 20:41 u »
Even weer een vraagje.
Het wort heeft nu 4 dagen staan gisten en het SG is nu 1021 (was 1058). Zal ik hem nu al overhevelen om te laten klaren?
Er is niet heel veel activiteit meer te zien.

Alvast bedankt!

 :proost2:
Marcel

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #12 Gepost op: 04-11-2008 20:49 u »
Laat nog maar even rustig een paar dagen staan. De aanwezige gist zal dan nog wat puntjes van het SG afsnoepen en wat vergistingsnevenproducten opruimen. En probeer in die tussentijd van het jongbier af te blijven.

Offline MH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #13 Gepost op: 04-11-2008 22:07 u »
Oeps... :stom:
Adrie, ik had je bericht net te laat gelezen.

Ik heb hem toch al overgeheveld. Ik dacht dat hij nog wel een klein beetje verder zou gisten en of dat in een fles of in het primaire gistingsvat zou zijn zou volgens mij dus niet uitmaken.
Ik heb hem ook geproefd. Beetje slap nog, wel een beetje een prikkeling en ook is er best wel een bitter aanwezig ( :-\). Hij proeft naar mijn smaak ook niet echt zoet meer. Ik proef ook iets van zuur. De nasmaak vind ik wel een beetje apart, lijkt wel plastic achtig...??? De overgebleven gist en wort rook ook een beetje plastic achtig ???
Tja... ik weet het nog niet zo net. :weetniet:

Dan laat ik hem nu nog maar een paar dagen bij 20-21 șC staan en dan naar een iets koelere ruimte... 15-16 șC
Het is trouwens wel een doorzichtige fles. Kan dat geen kwaad wat licht bederf betreft?


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #14 Gepost op: 05-11-2008 09:18 u »
Doe er dan wat kranten of een deken omheen of zoiets. Zonlicht is funest voor bier, maar ook TL-licht kan bier verpesten als het in kleurloze flessen zit.

Offline MH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #15 Gepost op: 27-11-2008 21:59 u »
Het jongbier zit nu al 3 weken in de lagerfles. De 1e week stond de fles bij 20 șC en daarna bij een temperatuur van 16 șC. Deze werd trouwens de laatste week wat lager richting 13 șC.
Ik was eigenlijk van plan om morgen eens te kijken of ik al kan bottelen. Het waterslot vertoont af en toe nog wat activiteit en het ziet er nog niet echt helder uit. Ik vraag me trouwens af of het wel helemaal helder wordt aangezien ik bij het hevelen na het koken wat trub mee hevelde naar het gistingsvat.
3 weken gelden was het SG 1021. Wat zou het SG moeten zijn om te bottelen?
Ik neem aan dat je ook niet te lang lagert?

Ik ben benieuwd naar de reacties!

O ja, ik was van plan om 7 g suiker/liter toe te voegen voor hergisting op fles.

 :proost2:

Marcel

Offline MH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #16 Gepost op: 29-11-2008 22:32 u »
Ik heb nog niet gebotteld want ik wil eerst graag jullie reactie horen op bovenstaande vragen.
Is het erg als het jongbier 4 weken klaart?

Alvast bedankt.

Gr.
Marcel


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.428
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #17 Gepost op: 29-11-2008 23:24 u »
Je bedoelt vier weken lageren? Lijkt me geen probleem. Klaren is strikt genomen een brouwterm voor het bekomen van een helder wort na maischen. Ik bijdehand vanavond.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #18 Gepost op: 30-11-2008 00:15 u »
Is het erg als het jongbier 4 weken klaart?

Als je bedoelt dat je bang bent dat het hergisting op fles niet op gang komt raad ik je aan beetje gist mee over te hevelen. In de gist onder in het vat zitten ongetwijfeld nog wel genoeg levende cellen voor de hergisting.

Offline MH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #19 Gepost op: 08-12-2008 00:32 u »
Vandaag maar eens gebotteld. Het bier was redelijk helder geworden maar tot mijn verbazing was het SG nauwelijks gezakt. Deze was 1020.
Toch maar gebotteld met 7 g suiker per liter.
En tuurlijk ging er weer eens iets mis....de emmer met het te bottelen bier viel om  :(  Ik had al een kratje gebotteld maar toch een aantal liters verloren, over de vloer. 's Avonds kwam de buurman van beneden langs.... er verscheen een bruine streep op zijn plafond in de keuken.... of ik daar iets van wist, oeps.

We zullen zien wat het bier gaat worden. Ik vond het redelijk smaken maar wel iets te bitter naar mijn smaak.

 :proost2:

Marcel

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.201
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #20 Gepost op: 08-12-2008 06:58 u »
En tuurlijk ging er weer eens iets mis.... de emmer met het te bottelen bier viel om  :( 

Hoe krijg je dat voor elkaar?  ;D

Offline MH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #21 Gepost op: 08-12-2008 08:50 u »
Ik had de emmer scheef gezet om er zoveel mogelijk uit te krijgen... iets te scheef dus.  :pan:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Belgische Pale Ale
« Reactie #22 Gepost op: 08-12-2008 12:43 u »
We zullen zien wat het bier gaat worden. Ik vond het redelijk smaken maar wel iets te bitter naar mijn smaak.

Dat is het wel vaker bij het bottelen maar komt ook (deels) van de gist, trekt nog wel bij!

Tags: