Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mizar & Alcor (een dubbel)  (gelezen 2590 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline @

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 187
  • Land: nl
Mizar & Alcor (een dubbel)
« Gepost op: 03-12-2008 15:18 u »
Hoi,

Ik krijg volgend weekend twee beginnend brouwers op visite. Ze hebben al een keertje met moutextract gebrouwen, en willen nu eens een keer zien en proberen hoe het is om met mouten te brouwen.
Mijn idee is om een dubbel te gaan brouwen, omdat ik daarvoor (op de gist na) eigenlijk alles al in huis heb.

Het recept heb ik bij elkaar gesprokkeld, maar ik zit een beetje met de hopgift te prutsen. Daar kom ik nog steeds niet goed uit.

Ik heb Fuggle, Hallertau herzbrucker, Magnum, Saaz en Target op voorraad. Misschien dat jullie adviezen me wat verder op weg kunnen helpen.
Hieronder het recept zoals ik dat wil gaan brouwen:

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptMizar & Alcor
Brouwdatum12/3/2008
BiertypeDubbel
Aantal liters30
Gewenst begin SG1070 (7.7 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater42.19 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater35.44 liter
Spoelwater0.00 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur71 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid22 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC55.5 %4915 gram3 EBC
Munchenermout 15 EBC23.8 %2106 gram16 EBC
Caramünch 120ebc11.9 %1053 gram120 EBC
Chocolademout1.0 %84 gram900 EBC
Kandijsuiker (bruin)7.9 %702 gram10 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Hersbrücker4.0 %10 gram45 min.2 EBU
Hallertau Hersbrücker4.0 %15 gram90 min.4 EBU
Target12.5 %20 gram90 min.16 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1214 Belgian Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter0 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
Opmerkingen-


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
155°C10 minuten4.00 l/kg
260°C45 minuten4.00 l/kg
370°C20 minuten4.00 l/kg
478°C5 minuten4.00 l/kg



Alvast bedankt.

Ed.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline bjgodefr

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 392
Re: Mizar & Alcor (een dubbel)
« Reactie #1 Gepost op: 03-12-2008 15:36 u »
22 IBU aan bitterheid is voor een +7% alc. bier erg zoet. Daarbij zal de caramout ook nog wat extra overgistbare suikers nalaten. Ik zou de bitterheid zeker verhogen.

Ik ben wel geen specialist inzake dubbels, misschien opkrikken naar minimaal 30-35 IBU? Maar laat je daarover adviseren door andere forumleden.


Bart

PS: In je brouwsoftware zal er wel een aanbeveling staan ivm de onder- en bovengrens van IBU's voor de stijl. Als je graag bittere bieren drinkt neig dan naar de bovengrens en vice versa.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mizar & Alcor (een dubbel)
« Reactie #2 Gepost op: 03-12-2008 19:59 u »
Ach een dubbel mag van 15 tot 30 IBU, dus daarme zit je niet eens zo gek (al zou ik ook eerder richting de 30 gaan)
Wat ik me wel afvraag is: heb je echt Hersbrucker  van 4% en Target van 12,5%? Check dat nog ff!

Ook zou ik de aromagift wat later geven en misschien iets meer? Als je een Westmalle dubbel drinkt proef je mijns inziens best wat hoparoma?

Offline @

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 187
  • Land: nl
Re: Mizar & Alcor (een dubbel)
« Reactie #3 Gepost op: 07-12-2008 20:52 u »
Ach een dubbel mag van 15 tot 30 IBU, dus daarme zit je niet eens zo gek (al zou ik ook eerder richting de 30 gaan)
Wat ik me wel afvraag is: heb je echt Hersbrucker   van 4% en Target van 12,5%? Check dat nog ff!

Ook zou ik de aromagift wat later geven en misschien iets meer? Als je een Westmalle dubbel drinkt proef je mijns inziens best wat hoparoma?


Mijn Hersbruker is 2.1%, en mijn Target is 9.8%. Ik weet niet hoe die andere getallen er in komen, maar goed.

Ik kom met deze nieuwe getallen tot de volgende hopgift:


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Hersbrücker2.1 %20 gram30 min.2 EBU
Hallertau Hersbrücker2.1 %30 gram90 min.4 EBU
Target9.8 %30 gram90 min.19 EBU


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Berekende bitterheid25 EBU (Glenn Tinseth)



Zou dat wat zijn?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mizar & Alcor (een dubbel)
« Reactie #4 Gepost op: 08-12-2008 12:31 u »
Ziet er goed uit!
Hou je van een beetje hopsmaak in je bier?
(Mag van mij best in een dubbel, misschien niet stijlvast maar soit!) Dan kan er nog wel wat bij de aromahop.
Alle 3 giften 30 gram, zou ik doen, maar das dan voornamelijk omdat het er leuk uitziet op papier :) (en je je minder snel vergist).
Veel extra bitterheid gaat die 10g niet geven, mogelijk wel net wat meer aroma.

Offline @

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 187
  • Land: nl
Re: Mizar & Alcor (een dubbel)
« Reactie #5 Gepost op: 09-12-2008 07:26 u »

Veel extra bitterheid gaat die 10g niet geven, mogelijk wel net wat meer aroma.

Bedankt voor de tips.
Ik hou wel van een hoppig biertje, dus 30,30,30 is best een poging waard.

Grtz.

Ed.


Tags: