Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale  (gelezen 7478 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Gepost op: 24-11-2008 19:41 u »
Afgelopen zaterdag met een aantal vrienden gebrouwen en bier geproefd! Het was erg gezellig maar door de gezelligheid gaat het bijna altijd net niet helemaal goed, maar ach valt ook wel mee te leven... :)

Deze keer had ik de ambitieuze plannen om maar liefst 2 brouwsels in 1 sessie te maken en wel:

- een Rochefort 10 achtige
- een Belgische pale ale

Hier de recepten:
Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptRochefort 10
Brouwdatum22-11-2008
BiertypeQuadrupel
Aantal liters25
Gewenst begin SG1095 (11 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater38.24 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater35.57 liter
Spoelwater8.49 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur48 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid30 EBU (Mark Garetz)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC65.0 %6084 gram3 EBC
Caramunich11.0 %1030 gram123 EBC
Special B4.0 %374 gram391 EBC
Kristalsuiker15.0 %1404 gram0 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Target11.0 %30 gramFWH25 EBU
Styrian Golding4.6 %20 gram30 min.4 EBU
Hallertau Hersbrcker2.1 %20 gram30 min.2 EBU


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander2,5 gram10 min.


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1762 Belgian Abbey II
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter2000 ml
Beluchtings tijd16 uur
Temperatuur giststarter18C
Gist voedingyeastvit
Hoeveelheid5g


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
255C10 minuten4.00 l/kg
262C40 minuten4.00 l/kg
372C30 minuten4.00 l/kg
478C5 minuten4.00 l/kg


En de Belgische pale ale:

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptKoninck
Brouwdatum22-11-2008
BiertypePale ale (Belgisch)
Aantal liters8
Gewenst begin SG1050 (5,3 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater11.99 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater7.15 liter
Spoelwater4.84 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur7 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid27 EBU (Mark Garetz)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC100.0 %1788 gram3 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Target11.0 %7 gramFWH21 EBU
Saaz (CZ)3.0 %15 gram30 min.7 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3655 Schelde Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter750 ml
Temperatuur giststarter18C


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
263C30 minuten4.00 l/kg
272C30 minuten4.00 l/kg
278C 5 minuten4.00 l/kg


De Rochefort is met suiker uitgekomen op 1090, iets lager dan gepland, maar ik was niet van plan ng meer suiker toe te voegen  :-\ dan maar een Rochefort 9,5 ;D

Voor de Belgische pale ale heb ik een november experiment uitgevoerd.
Deze stort geeft natuurlijk geen amberkleurige Belgische pale ale. Om dat wel te krijgen heb ik gemaischt in mijn kleine pan (13 l) en na het filteren van de Rochefort 10 de maisch op het bostel in mijn HERMS geschept.
Dit heb ik nog een paar minuten laten recirculeren waardoor er wat kleur (en smaak?) van de kleurmouten van de Rochefort 10 in de Belgische pale ale kwam.
Uiteindelijk is het een mooie rode kleur geworden, precies zoals gepland! :D

Vervolgens weer normaal gespoeld en gekookt in de kleine pan, terwijl de Rochefort 10 ook aan het (over-  >:( )koken was in het kookvat van de HERMS!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Reactie #1 Gepost op: 28-11-2008 14:23 u »
De Schelde Ale -gist (Koninck) was al gauw klaar met het wort, viel me bij het opkweken uit de vriezer ook al op dat hij sneller actief was (schuimen) dan de Rochefort-gist van Wyeast.
Dinsdag overgeheveld bij 1016, dus mooi op weg. Zondag misschien wel bottelen? Zit al niet veel activiteit meer in...

De Rochefort pruttelt nog gestaag de laatste puntjes weg, maar is in het begin ook aardig actief geweest. Die ga ik zondag hevelen denk ik!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Reactie #2 Gepost op: 28-11-2008 14:28 u »
Ik weet niet of de Schelde ale zich hetzelfde gedraagt als de Koninck gist van de Zeeuwse gistbank, maar die laatste gist langzaam maar gestaag heel ver door. Zowel Theo als ik mochten ervaren dat onze Koninck-kloon maar door bleef gisten tot een eind SG van rond de 1000. Niet te vroeg bottelen, dus.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Reactie #3 Gepost op: 28-11-2008 14:44 u »
Bij mij gedroeg de Schelde-ale zich vrij normaal. Bij een andere brouwer waren er gushers, maar dat lag vermoedelijk aan de brouwer.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Reactie #4 Gepost op: 28-11-2008 15:31 u »
Ik zal eerst een monstertje nemen en anders nog laten staan! :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Reactie #5 Gepost op: 30-11-2008 19:17 u »
Net mijn Belgische pale ale gebotteld, precies een kratje. Hij was geindigd op 1015. Misschien wat hoog, maar er zat echt geen leven meer in?
Gebotteld met 5.5g/l bottelsuiker en daarmee komt hij op 4,8%. Smaak was al aardig, best Koninck achtig :)

Ook de Rochefort overgeheveld. Die zit op 1010, dus bijvoorkeur nog 2 puntjes af. Smaakte ook al lekker, met een duidelijk herkenbaar Rochefort-gistprofiel!
Toch best een plakgist? Had ik niet zo verwacht...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Reactie #6 Gepost op: 09-12-2008 20:49 u »
Zondag de R10 gebotteld!
Hij was 1008 en ik heb er 6.5 g/l bottelsuiker bij gedaan, hiermee moet hij toch nog 11,1% worden, bijna hetzelfde als het origineel dus.
De smaak was al veelbelovend, al is hij wel een stuk lichter...

Ik heb ook een 2 l fles afgevuld, hopelijk is hij al een beetje drinkbaar met Oud en Nieuw?

Offline Ren K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Reactie #7 Gepost op: 09-12-2008 23:50 u »
Ik heb ook een 2 l fles afgevuld, hopelijk is hij al een beetje drinkbaar met Oud en Nieuw?

Ik hoop het voor je Robin. Toch hebben sterke jongens naar mijn mening wel aardig wat tijd nodig om echt goed op dronk te zijn.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.200
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Reactie #8 Gepost op: 09-12-2008 23:53 u »
Keurig eind SG die 1008.

Kan je iets meer vertellen over je giststarter en de vergistingstemperatuur van het wort?

2 liter starter lees ik en 16 uur belucht. Gemaakt uit een Wyeast verpakking?

En het temperatuursverloop tijdens de vergisting?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Reactie #9 Gepost op: 10-12-2008 10:49 u »
Ik hoop het voor je Robin. Toch hebben sterke jongens naar mijn mening wel aardig wat tijd nodig om echt goed op dronk te zijn.

Klopt, de rest zal ik ook wel wat langer laten staan, echter was het brouwsel wel bedoeld voor O&N :)
Maar nadat we alle agenda's bij elkaar gelegd hadden bleek dat het wat krap zou worden in de planning. We zullen wel zien!

Kan je iets meer vertellen over je giststarter en de vergistingstemperatuur van het wort?
2 liter starter lees ik en 16 uur belucht. Gemaakt uit een Wyeast verpakking?
En het temperatuursverloop tijdens de vergisting?

Die 16 uur is een beetje uit de lucht gegrepen en slaat voornamelijk op de laatste dag. Ik heb dit zo geschreven omdat onderstaand verhaal veel te lang en omslachtig is en ik daarom niet echt kan aanraden.

Zo heb ik het cht gedaan:
Ik ben gestart met 0.5l + Wyeast propagator, voeding, roeren en beluchten. Bij zichtbare activiteit (verandering kleur) op geschaald met 2 liter wort 1040. En hierna gradueel opgeschaald met kleinere volumes maar wel 2% suikers van het totaal volume. Uiteindelijk kwam ik op een totaal starter volume van ca 4 liter. Op de laatste dag dus gestopt met beluchten en roeren na het toevoegen van de laatste suikerinjectie. De volgende ochtend in de koelkast gezet om te bezinken gedurende 24u.
Omdat hij op de brouwdag nog niet geheel bezonken was heb ik 2 liter afgeheveld en de rest toegevoegd. Eigenlijk was het dus niet 2 liter startervloeistof, maar 2 liter semi-slurry :)

Temperatuurmanagement heb ik niet voor mijn grote vat, logging evenmin. De omgevingstemperatuur was ca 18 C en ik heb gepoogd de biertemperatuur niet verder te laten klimmen dan 21 C (te zien op plakstrip). Bij enten was het wort vrij koel (schat <20 C), wat er in de eerste nacht gebeurt is weet ik niet maar de volgende ochtend lag er al veel schuim op. (En hij was een paar uur na enten al begonnen met blubben.)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.200
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Reactie #10 Gepost op: 10-12-2008 16:57 u »
Okay, dit was dus de starter waar je een soort van batch fed hebt toegepast. Bedankt voor het beschrijven van je starter. Het lijkt wel wat op die laatste starter van mij. Van die drie liter is ook maar de helft bezonken zodoende heb ik 1,5 liter toegevoegd.

Offline Einstijn

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
Re: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Reactie #11 Gepost op: 09-12-2010 17:47 u »
Beste RobinB,

Dit lijkt mij een interessant recept.  Weet je nog of het bier een lekkere smaak had?  Hier vind ik niets van terug.

groeten
stijn

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Reactie #12 Gepost op: 09-12-2010 22:32 u »
Beide waren naar mijn idee aardig gelukt! :)
Geen echte klonen, maar gezien de dominante smaak van de rochefortgist kwam die toch aardig in de buurt.
 

Offline Joran

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
Re: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Reactie #13 Gepost op: 10-12-2010 11:07 u »
Hoe was je koolzuur? Niet te weinig?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Reactie #14 Gepost op: 10-12-2010 14:46 u »
Nee, voor mij ruim voldoende, maar ik ben geen schuimhapper. Toch een normale hoeveelheid koolzuur, vergelijkbaar met bijv. Leffe enz.
Geen Duvel of zo.

Offline Wamser

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: br
Re: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Reactie #15 Gepost op: 10-12-2010 19:29 u »
Beide waren naar mijn idee aardig gelukt! :)
Geen echte klonen, maar gezien de dominante smaak van de rochefortgist kwam die toch aardig in de buurt.

Hi RobinB

You have photos?

 :degroeten:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Reactie #16 Gepost op: 11-12-2010 00:21 u »
No sorry, imagine pouring a Rochefort 10...;)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Reactie #17 Gepost op: 27-07-2012 20:46 u »
Naar aanleiding van deze post een kleine correctie in de receptuur. Er kwam nog 10% tekort, dat bleek (zoals gedacht) pilsmout te zijn! ;D

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRochefort 10
KenmerkR023
Brouwdatum22-11-2008
BiertypeQuadrupel
Aantal liters25
Gewenst begin SG1095 (9,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater39,7 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater33,2 liter
Spoelwater8,5 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur42 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid31 EBU (Ray Daniels)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC70,0 %6843 gr3 EBC
Caramunich11,0 %1075 gr123 EBC
Special B4,0 %391 gr391 EBC
Kristalsuiker15,0 %1466 gr0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Target11,0 %30 grFWH25 EBU
Styrian Golding4,6 %20 gr30 minuten5 EBU
Hallertau Hersbrcker2,1 %20 gr30 minuten2 EBU


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander5 gr10 Min.


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1762 Belgian Abbey II
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter2000 ml
Beluchtingstijd16 uur
Temperatuur giststarter18C
Gistvoedingyeastvit
Hoeveelheid5


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
152C10 minuten4,0 l/kg
263C30 minuten4,0 l/kg
372C40 minuten4,0 l/kg
478C5 minuten4,0 l/kg



Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.064
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Rochefort 10 en naspoel Belgische pale ale
« Reactie #18 Gepost op: 27-07-2012 22:01 u »
Dank voor XML bestand!

Tags: