Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Top 12  (gelezen 9012 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Top 12
« Gepost op: 20-11-2008 12:21 u »
Er wordt mij wel eens gevraagd wat nou het belangrijkste aspect is van bierbrouwen om een goed bier te krijgen. Het einde van het jaar nadert en dan is het weer tijd voor lijstjes, top tienen, honderden en duizenden, dus heb ik een artikeltje geschreven met mijn top 12 van belangrijke zaken bij en rondom het bierbrouwen.

Klik HIER voor het artikel.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.720
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Top 12
« Reactie #1 Gepost op: 20-11-2008 12:57 u »
Leuk artikeltje!

Citaat
Zet een lekker muziekje op bij het brouwen. Als jij je lekkerder voelt, voelt de gist dat ook!

 :D  :elifant:

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Top 12
« Reactie #2 Gepost op: 20-11-2008 13:14 u »
artikeltje geschreven met mijn top 12 van belangrijke zaken bij en rondom het bierbrouwen.

De 12 geboden voor de brouwer.  ;D

Bert

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.093
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Top 12
« Reactie #3 Gepost op: 20-11-2008 13:17 u »
Leuk artikel.  :duimop: Inderdaad is niet alles even belangrijk.

Zelf zou ik het onderwerp oxidatie veel meer naar boven geplaatst hebben. Maar ik weet ook dat de meningen daarover verdeeld zijn.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Top 12
« Reactie #4 Gepost op: 20-11-2008 13:19 u »
Tja, vraag het aan 12 ervaren brouwers en je krijgt 12 andere top-12-en. Maar het biedt wel weer een aanleiding om lekker erover te discussiëren.  :lessmile:

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 597
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: Top 12
« Reactie #5 Gepost op: 27-11-2012 13:34 u »
Ha. Ik lees nu pas deze top 12 maar vind hem geweldig. Ik zou deze zo meegeven aan beginnend (of gevorderde) brouwers: heel veel herkenning. Persoonlijk zou ik het geduld onderdeel naar boven plaatsen; te vaak lees ik hier bij eerste brouwsels het verhaal "hij bubbelt nog niet, dus heb ik de deksel open gemaakt en heb goed geroerd.." of "hij is klaar met bubbelen en dus heb ik het maar gebotteld". Mijn eigen ervaring is dat dit nagenoeg het moeilijkst is van het hele proces maar daarbij ook vrij belangrijk.

Ik ga hier zelf ook niet vrijuit: Het is me te vaak gebeurd dat ik al de helft van een batch "opgeproefd" had totdat ik er achter kwam dat het bier pas veel later echt op dronk is. Zonde.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Top 12
« Reactie #6 Gepost op: 27-11-2012 13:45 u »
Leuk artikel!

Maar wel een beetje lastig lezen met al die tekst zo dicht op elkaar. Misschien af en toe een regel wit en/of groter lettertype leest wat fijner voor dit soort teksten.

Ik heb het idee dat mijn brouwmaat en ik al voor bijna alle punten wel goed zorgen, alleen hebben we nog geen gistkast dus doen we het met de thermostaat en dekens.

Offline Twentse Schapekop

  • Twents Bierbrouwers Gilde HAB
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Top 12
« Reactie #7 Gepost op: 27-11-2012 17:25 u »

Ik ga hier zelf ook niet vrijuit: Het is me te vaak gebeurd dat ik al de helft van een batch "opgeproefd" had totdat ik er achter kwam dat het bier pas veel later echt op dronk is. Zonde.

 :groots: Gelukkig ben ik niet de enige,of is het nou enigste? :nut:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.720
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Top 12
« Reactie #8 Gepost op: 27-11-2012 18:34 u »
Ik ga hier zelf ook niet vrijuit: Het is me te vaak gebeurd dat ik al de helft van een batch "opgeproefd" had totdat ik er achter kwam dat het bier pas veel later echt op dronk is. Zonde.

Zolang je het ziet als een leermoment is het niet zonde. Het is ook wel interessant om te weten hoe een smaak zich ontwikkeld. Als je dat eenmaal weet, kun je een bier ook beter laten rijpen om zo pas te genieten van het bier als het goed op dronk is.

In principe kun je hiervoor (in grote lijnen) stellen dat:
* Een licht bier met weinig alcohol (tot ± 6%) is snel op dronk (Na 2 tot 3 weken)
* Een donker bier met weinig alcohol is redelijk snel op dronk ( 3 tot 5 weken)
* Een licht bier met veel alcohol mag nog even rijpen voor het op dronk is ( 4 tot 8 weken)
* Een donker bier met veel alcohol mag wel een tijd rijpen voor het op dronk is ( 8 weken en langer)

Uiteraard is een bier op dronk als jij 'm lekker vindt... Dus zie dit niet als een regel, maar meer als "leidraad".

Offline Erwin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: ca
    • CDyWeb
Re: Top 12
« Reactie #9 Gepost op: 27-11-2012 19:15 u »
Quote uit het artikel: "Maak alles na gebruik direct goed schoon met heet water en afwasmiddel."

Huh? Afwasmiddel?
Heb ergens gelezen dat dit wordt afgeraden. Weet niet meer precies de reden, maar afwasmiddel gebruik ik dus niet. Enkel oxy-clean oplossing.
Iemand die hier wat over kan zeggen?

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Top 12
« Reactie #10 Gepost op: 27-11-2012 19:42 u »
Afwasmiddel is een prima afwasmiddel  ;)

Als ze allerlei aangekoekte etensresten kunnen verwijderen, zijn ze echt ook wel goed genoeg voor brouwmateriaal dat net gebruikt is. De bedrijven die afwasmiddelen produceren stoppen echt veel tijd in research en proberen de producten continu te verbeteren en toch betaalbaar te houden (anders worden ze weggeconcurreerd). Het zijn echt wel goede schoonmakers, en bovendien veel goedkoper dan oxi e.d.

Oxi gebruik je natuurlijk ook, maar bij voorkeur voor materialen die behalve schoon ook ontsmet moeten zijn of als je er met een (afwas)borstel niet bij kan.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.093
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Top 12
« Reactie #11 Gepost op: 27-11-2012 21:48 u »
Quote uit het artikel: "Maak alles na gebruik direct goed schoon met heet water en afwasmiddel."

Huh? Afwasmiddel?
Heb ergens gelezen dat dit wordt afgeraden. Weet niet meer precies de reden, maar afwasmiddel gebruik ik dus niet. Enkel oxy-clean oplossing.
Iemand die hier wat over kan zeggen?

Huishoudelijke afwasmiddelen hebben vaak een geurtje. Die wil je niet in je bier. De oplossing is heel simpel: goed naspoelen.

Afwasmiddel kun je alleen gebruiken direct na het uitschenken. Zodra het flesje wat langer staat kun je beter een reinigingsmiddel gebruiken die actief organische verontreinigen verwijderd. Dat is ook het geval als je een bruine aanslag ziet aan de wand van de fles. Die krijg je met alleen een huishoudelijk afwasmiddel niet weg.

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 597
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: Top 12
« Reactie #12 Gepost op: 29-11-2012 16:15 u »
Ik gebruik afwasmiddel eigenlijk alleen om direct na het overhevelen mijn gistvat schoon te maken van de aangekoekte resten. Daarna meteen 3 of 4 keer helemaal uitspoelen met de tuinslang en lang laten uidruppelen/drogen. Voor gebruik ontsmetten met Oxi en tot nog toe geen problemen (klopt stilletjes af)

Offline Erwin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: ca
    • CDyWeb
Re: Top 12
« Reactie #13 Gepost op: 29-11-2012 16:22 u »
Mijn gistvat (glazen carboy met opening van 2,5cm) ontdoe ik van gistkoek met een grote flessenborstel, omspoelen en dan vullen met oxy, dag of twee laten schuimen en weken, omspoelen en laten drogen. Dan glimt ze weer. Op die wijze maak ik eigenlijk alles schoon. Van slangen tot waterslot tot bierflesjes. Ontsmetten met star-san.

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 597
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: Top 12
« Reactie #14 Gepost op: 29-11-2012 16:40 u »
Mijn gistvat (glazen carboy met opening van 2,5cm) ontdoe ik van gistkoek met een grote flessenborstel, omspoelen en dan vullen met oxy, dag of twee laten schuimen en weken, omspoelen en laten drogen. Dan glimt ze weer. Op die wijze maak ik eigenlijk alles schoon. Van slangen tot waterslot tot bierflesjes. Ontsmetten met star-san.

A. Ja. Starsan, hét wondermiddel van aan de andere kant van de grote plas. Toch vraag ik me af of dat goed werkt, ik heb zelf voor de lagering een soort licht doorzichtige jerrycan met kraantje. Voordeel is dat ze precies 20 l. is hetgeen overeenkomt met mijn brouwsels. Maar na het bottelen moet ik deze toch echt heel vaak met oxi keer op keer schoon maken, schudden en naspoelen om al het zichtbare vuil eruit te krijgen. Ik blijf het dan irritant vinden dat ik niet even met een afwasborstel echt goed er in kan komen....

EDIT: ik lees nu dat jij dat met een grote flessenborstel doet, hoe groot is dat ding? haal je daarmee alle hoekjes ?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Top 12
« Reactie #15 Gepost op: 29-11-2012 16:48 u »
A. Ja. Starsan, hét wondermiddel van aan de andere kant van de grote plas. Toch vraag ik me af of dat goed werkt, ik heb zelf voor de lagering een soort licht doorzichtige jerrycan met kraantje. Voordeel is dat ze precies 20 l. is hetgeen overeenkomt met mijn brouwsels. Maar na het bottelen moet ik deze toch echt heel vaak met oxi keer op keer schoon maken, schudden en naspoelen om al het zichtbare vuil eruit te krijgen. Ik blijf het dan irritant vinden dat ik niet even met een afwasborstel echt goed er in kan komen....

EDIT: ik lees nu dat jij dat met een grote flessenborstel doet, hoe groot is dat ding? haal je daarmee alle hoekjes ?

StarSan is een ontsmettingsmiddel, geen schoonmaakmiddel. Ontsmetten heeft geen zin als je niet eerst schoonmaakt. StarSan pas je dus alleen toe in/op goed schoongemaakte spullen.

Offline Erwin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: ca
    • CDyWeb
Re: Top 12
« Reactie #16 Gepost op: 29-11-2012 18:47 u »
Inderdaad, oxy voor schoonmaken, star-san voor ontsmetten, dus vlak voor volgend gebruik.
Mijn borstel ziet er zo uit: http://www.amazon.com/Learn-To-Brew-Bottle-Brush/dp/B000E60NSO
Ik heb geen hoekjes, zoals gezegd, mijn gistvat is een glazen carboy, zoals deze: www.amazon.com/Learn-To-Brew-LLC-Gallon/dp/B007L75H62
Ik hoef eigenlijk alleen de bovenkant de borstelen, daar waar de krausen schuimlaag gezeten heeft.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Top 12
« Reactie #17 Gepost op: 29-11-2012 18:54 u »
Mijn gistvat (glazen carboy met opening van 2,5cm) ontdoe ik van gistkoek met een grote flessenborstel, omspoelen en dan vullen met oxy, dag of twee laten schuimen en weken, omspoelen en laten drogen. Dan glimt ze weer.

Geen last van een witte waas?

Offline Erwin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: ca
    • CDyWeb
Re: Top 12
« Reactie #18 Gepost op: 29-11-2012 18:55 u »
Geen last van een witte waas?
Ja soms, dan spoel ik een keer om met zoutzuur, weg waas

Tags: