Hobbybrouwen > Brouwproces

Vergisting Orval

(1/2) > >>

JoJo:
Hallo,

Vorige week heb ik een ´Orval´ achtig bier gebrouwen ( min of meer het recept gevolgt wat bij de kloon recepten stond met verschil dat ik amber mout heb gebruikt ipv carared). Vandaag heb ik overgeveld naar lagerings vat, uiteraard het SG gemeten, deze was van 1056 naar 1028 gegaan, en dit was toch wat hoger dat dat ik verwacht had. Wat ik begrijp is dat ik nu drie weken moet lageren bij dezelfde temp. ( 15 graden). Gist dit gist zover door in lagering naar rond de 1004 of is de hoofd gisting gestopt? Als iemand ervaring heeft met dit gist en een meeting van het SG bij overhevelen, zou ik dat graag willen weten, alvast bedankt.

Groetjes
JoJo

ps
Aangezien er nieuwe forums zijn bijgevoegd, hoop ik trouwens dat dit het juiste forum hiervoor is.
 

MO:
Jojo,

je hebt de vraag opde juiste plek gesteld. Gefeliciteerd, want het valt niet meer mee tegenwoordig. Er staan veel bomen in het bos. De tijden van mijn Orval kloon (OB010):

hoofdvergisting (1066-1020) 8 dagen, 14 grC
lagering (1020-1010) 19 dagen, 14 grC

Hij gist dus nog aardig door tijdens de lagering. Mijn kelder was in die weken vrij constant van temperatuur (ik heb geen diepe kelder).
1004 hebben we geen van allen gehaald met de opgekweekte Orval gist.
Pas overigens op met het toevoegen van bottelsuiker straks. 5 g/L is meer dan genoeg want bij 14 grC lost er veel meer koolzuur op dan bij 20-22 grC.

gr
MO

JoJo:

Ik ben weer helemaal gerustgesteld! Die van minder suiker en bottelen had ik nog niet gezien, bedankt

JoJo :degroeten:

JoJo:
Toch behoorlijk zorgen gemaakt over de lagering omdat de geuren niet altijd even fijn roken ( zwavelachtig), was bang dat ik een infectie had.
Door de wilde gisten is dit toch een bijzondere vergisting!

Gisteren gebotteld,  en SG gemeten 1008 dus inderdaad hij vergist nog zwaar door tijdens lagering, smaak en geur van het jong bier was duidelijk Orval.

JoJo

Jacques:
Hoi JoJo,

Zwavelachtige geurtjes zijn heel normaal tijdens de vergisting en lagering. Sommige gisten stinken echt (bijvoorbeeld die van Westmalle) maar leveren schitterende bieren op!
Ikzelf heb ook wel eens in beraad gestaan om een brouwsel weg te gieten omdat ik het niet vertrouwde. Bijna altijd viel het reuze mee na een lagering/rijping van een aantal weken.

:degroeten: Jacques

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie