Advies elektrische brouwinstallatie beginner

Gestart door leon, 21-11-2008 17:04 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

leon

Hallo,

Ik wil beginnen met bierbrouwen en zoek advies over de aanschaf van een elektrische brouwinstallatie. De keuze voor een elektrische installatie is ingegeven doordat ik dit voorjaar naar Noorwegen ben verhuisd waar gas vrij ongebruikelijk is (en elektriciteit redelijk betaalbaar). Daarnaast zou ik bij voorkeur niet op het inductiefornuis in onze keuken gaan brouwen (keuze ketels moeizaam, veel RVS werkt niet) maar in een andere ruimte (een tweede badkamer die weinig gebruikt wordt). Ik wil me, net als velen, gaan richten op de wat stevigere Belgische bieren.

Na bestuderen van verschillende posts op het forum en het aanbod in NO krijg ik de indruk dat er grofweg drie "kant en klare" opties zijn (in de categorie die ik nog wil betalen):
1) een startset op basis van een elektrische weckketel, bijv. de electric superior die je bij Brouwmarkt en ook hier in NO kunt kopen (http://vinogbar.no/images/starterkit_electric.jpg)
2) de Villa deluxe bryggeri (derde) van http://www.brygging.no/butikken.aspx?PGID=6&View=Kat , voor zover ik kan zien een vergelijkbare set als hierboven maar met een RVS ketel in plaats van plastic voor opvangen van wort na maischen, e.e.a. moet daarna wel weer overgeheveld worden want er is maar 1 ketel met elektrische verwarming dus ik weet niet of het in de praktijk veel voordelen geeft
3) de Speidel Braumeister  (die Braueule kan ik hier ook krijgen maar lijkt, als ik het goed begrepen heb, buiten de looks geen voordelen te hebben ten opzichte van de Braumeister, toch?)

Kan iemand mij adviezen/tips/overwegingen geven om deze keuze te maken?

Voor de prijs van die Braumeister zou ik ook zelf een "start pakket" kunnen samenstellen met twee elektrische weckketels voor maischen resp koken waarmee dan misschien het dubbele hevel-nadeel van de eerste twee sets zouden verdwijnen?

Verder is er in de topics over de Braumeister nog wat twijfel over verhoogde kans op oxidatie en de geschiktheid voor zwaardere bieren. Die oxidatie blijkt volgens sommige reacties in de praktijk wel mee te vallen (met goede plaatsing en volle ketel) maar over de (on)geschiktheid voor zwaardere bieren kon ik niet zo veel vinden terwijl dat voor mij wel een belangrijk punt zou zijn. De meeste Braumeister topics zijn echter al een paar jaar oud en ik vroeg me af of er inmiddels nieuwe inzichten zijn?

Tot slot zou is de Braumeister in 20 ltr en 50 ltr variant te koop. Welke overwegingen zouden (naast prijs en dorst) een rol kunnen spelen bij de keuze tussen deze twee maten? Ik neig nu naar de kleine, vooral gegeven het feit dat ik me wat meer op speciale bieren zou richten en waarschijnlijk liever wat meer varianten zou maken dan een grote batch van hetzelfde maar zou graag horen als mensen (bij nader inzien) voor een andere maat zouden gaan.


genoeg vragen voor nu,
grt,
-- Leon

ed

Ik heb op het moment twee elektrisch weckketels. Hier kun je redelijk in brouwen. Het koken gaat wel maar niet hard. Ik ben zelf aan het overwegen om een braumeister aan te schaffen. Mijn vraagtekens heb ik ook over het zwaardere bier. Ik zou voor de kleinere (20 lit) gaan omdat ik nog zoveel verschillende bieren wil brouwen. Als je veel drinkt of afzet heb. In Noorwegen schijnt het bier nogal duur te zijn. Dan zou ik voor de 50 lit gaan. Je hebt dezelfde tijd en moeite nodig als voor de 20 lit en je hebt meer bier.

Als er iemand iets meer weet over hoe zwaar het zwaarste bier is dat je kunt brouwen met de Braumeister dan wil ik dat graag weten.
Je kunt het zwaarder maken door langer te koken (meer verdampen). Maar hoe lang kun je maximaal koken?

Ed

Jacques

Nadat ik mijn twijfels geuit had heb ik de Braumeister beter kunnen bekijken. Wanneer je bostel vrij langzaam omhoog wordt gehaald zal het wel meevallen met de oxidatie. Als je het kunt betalen is het een mooie installatie, maar je kunt veel goedkoper uit zijn als je met een grote pan, flinke brander, hevelfilter en een paar opvangemmers werkt. Deze hobby kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.

leon

Jacques: dank voor je aanvulling, het waren inderdaad jouw eerdere opmerkingen over oxidatie die me aan het twijfelen brachten. Als ik voor de Braumeister kies zou ik inderdaad iets met een soort katrolletje in elkaar knutselen om de bostel met beleid omhoog te halen.  Ik begrijp dat het met een brander goedkoper kan maar zoals aangegeven zie ik dat voor mij toch wat minder zitten  (ook vanwege de houten huizen hier in .NO, van het weekend nog een flinke brand een paar huizen verder, maakt toch wel indruk moet ik zeggen, en het lijkt hier iedere week minstens 1 keer raak te zijn :( )

Ik heb inmiddels wel nog een alternatief gevonden wat mogelijk interessant is met behulp van een pomp en elektrische ketel met daarin een plastic+RVS "zeef" voor de bostel. Het enige wat dan volgens mij nog mist t.o.v. de Braumeister is de automatische temperatuur- en tijdsregeling (en de mooie integratie) voor ongeveer de helft van de prijs v/d 20L variant:

meer info in het noors op http://www.petit-agentur.no/nm15.htm, geef naar een seintje als ik wat moet (proberen te) vertalen.

Een vraag die me nog wel interesseert is of de Braumeister ook goed ingezet kan worden voor de wat zwaardere bieren?

grt,
-- Leon

Menno

Over verkrijgbaarheid van brouwmaterialen en -ingrediƫnten in Noorwegen zou je je eens kunnen wenden tot forum-vriend Eduard. Als ik mij niet vergis zit hij niet al te ver van jou vandaan... ;)

 :degroeten:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.