Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: aldo zal zich ook es voorstellen  (gelezen 6778 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 628
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
aldo zal zich ook es voorstellen
« Gepost op: 11-11-2008 14:04 u »
Hoi,

Na een paar post gedaan te hebben (en honderden gelezen) zal ik me ook eens netjes voorstellen.
Ik ben dus aldo, 31 jaar, woon en werk in drenthe.
Als boerenzoon en bourgondier heb ik me altijd ge´nteresseerd voor de teelt en de bereiding van planten.
In een ver ver verleden hebben we hier een keer een blikbrouwbiertje gemaakt.
Na het zien van een vol in bloei staande hopplant begon het te kriebelen... aldo wil bier maken.
na een bezoek aan van Rijn in Valtermond konden we beginnen.
Intussen van een ex-wijnmaker een paar gistflessen en een kurkenduwer overgenomen en vorige week via marktplaats een grote ketel gekocht. :pan:
Ondertussen staat me 3de brouwsel te pruttelen.
Naast het brouwen van bier wil ik me komende jaren ook gaan richten op de teelt van hop (en vele andere planten)

 :hoera: :groots:  Ieder bedankt voor de bergen info die ik hier vandaan vis. :hoera: :groots:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: aldo zal zich ook es voorstellen
« Reactie #1 Gepost op: 11-11-2008 14:12 u »
Welkom, altijd leuk als iemand zich ook nog even voorstelt.

Naast het kweken van hop kan je er ook gerst bij nemen. En dan een giststam isoleren. Ja dat zou het wel zijn.... :dansen:
Hoe groot is je brouwketel?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: aldo zal zich ook es voorstellen
« Reactie #2 Gepost op: 11-11-2008 15:00 u »
Hey Aldo!

Waar in Drenthe woon je precies?
Ben je nog op zoek naar een biergilde/brouwclub om eens te kijken/praten over bierbrouwen?
Bij het Gronings biergilde hebben we ook een aantal leden uit noord-Drenthe, dus wie weet!
(anders is er in Drenthe (maar zuidelijker) natuurlijk ook nog "de wortketel")

gr.
Robin

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.808
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: aldo zal zich ook es voorstellen
« Reactie #3 Gepost op: 11-11-2008 15:30 u »
Hoi Aldo, bijna buurman ;)

Inderdaad welkom en als je eens mee wil rijden naar het gilde, van harte welkom. Al ga ik bij voorkeur met de bus ivm proeverijen ;)

Wat wil je overigens met een kurkenduwer doen, ik zou gewoon kroonkurken gebruiken. Je krijgt nog wel een seintje als ik weer es in het weekend ga brouwen.

Herman

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 628
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: aldo zal zich ook es voorstellen
« Reactie #4 Gepost op: 11-11-2008 16:40 u »
Kijk es even wat een reacties.
Een keertje kijken bij het biergilde lijkt me wel leuk! Groningen is voor mij handiger als Hoogeveen...
waar precies in Drenthe? Drouwen, das tussen Gieten en Borger....

Tilbolleke, gersttelen gebeurt hier bijna jaarlijks (alleen afgelopen jaar toevallig niet)...alleen als voergerst gezien er voor biologische brouwgerst nog niet af te zetten is....
Nu lijkt het me inderdaad wel es leuk om met mouten te expirimenteren. Zo van nu komt alles van eigen bodem, maar als ik het hier zo lees is bier maken al moeilijk genoeg voor mij.  :verbergen:

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 628
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: aldo zal zich ook es voorstellen
« Reactie #5 Gepost op: 11-11-2008 16:41 u »
Oh ja keteltje is zo'n 20 liter.

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 628
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: aldo zal zich ook es voorstellen
« Reactie #6 Gepost op: 14-11-2008 13:20 u »
Hoi Aldo, bijna buurman ;)


Wat wil je overigens met een kurkenduwer doen, ik zou gewoon kroonkurken gebruiken. Herman

Wat is er zoal tegen wijnkurken t.o.v kroonkurken?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: aldo zal zich ook es voorstellen
« Reactie #7 Gepost op: 14-11-2008 15:43 u »
Kurken ademen, dat wil zeggen dat ze een beetje zuurstof doorlaten. Voor de smaakstabiliteit van een bier is dat funest.
Verder kunnen kurken verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een kurksmaak. Ook dat is niet prettig.
Kroonkurken hebben daarom de voorkeur.

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 628
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: aldo zal zich ook es voorstellen
« Reactie #8 Gepost op: 14-11-2008 16:07 u »
Ah een duidelijk en compleet antwoord is altijd fijn!

 :hoera: dank dank! :groots:

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: aldo zal zich ook es voorstellen
« Reactie #9 Gepost op: 14-11-2008 20:55 u »
Daarnaast -aangezien het ding uit de inventaris van een wijboer komt- kun je alleen champignonkurken gebruiken in combinatie met zo'n korfje. Een normale wijnkurk zal vanwege de koolzuurdruk op een gegeven moment in een baan om de aarde worden gebracht. Of tenminste, uit de fles ploppen.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.924
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: aldo zal zich ook es voorstellen
« Reactie #10 Gepost op: 15-11-2008 10:02 u »
..Verder kunnen kurken verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een kurksmaak.

Goede kurk op zich smaakt eigenlijk niet slecht. De slechte smaak komt van:

- ofwel de kurkmot die het kurk heeft ge´nfecteerd met een bacterie nadat ze haar eitjes in de kurkschors heeft gelegd, ondanks die eitjes op zich wel gedood worden (onvruchtbaar door de bewerkingen vˇˇr en tijdens het kurken).

- een schimmelwerend bestrijdingsmiddel voor wijnkelders, wijnmakerijen en magazijnen dat weelderig gebruikt werd van half jaren '80 tot eind jaren '90. Bleek pas jaren nadien zijn neveneffecten te tonen, zelfs als daar uiterst voorzichtig en zuinig me omgesprongen werd.

Een opslagplaats voor kurk waar de balken behandeld werden met dit product, was voldoende om met de miserie te zitten.  Herinner me de productnaam niet onmiddellijk, maar kan het opzoeken. Dit fenomeen dat vooral in Europa zich voordeed, heeft o.a. voor versnelde kurkschaarste en bijgevolg de doorbraak van de synthetische kurk gezorgd.
 
Daarnaast wordt nog geconglomeerde en bij topkwaliteitswijnen topkwaliteit kurk gebruikt.

Hoe dan ook, ik kan niemand aanraden kurk te gebruiken voor bier, hoe ambachtelijk het ook lijkt.
Een kroonkurk is ook ambachtelijk vind ik, want het wordt al van vˇˇr 1950 gebruikt.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.803
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: aldo zal zich ook es voorstellen
« Reactie #11 Gepost op: 15-11-2008 19:00 u »
Als je 'Altec' kurk gebruikt, is er niks aan de hand. Dat geeft geen smaak en kan gekurkt met een korfje. Ziet er leuk uit en is ook leuk om te openen.

Verkrijgbaar bij Brouwland...

Gewone geconglomereerde bierkurk geeft met 100% zekerheid kurksmaak, dat is geen aanrader. Ook gueuzemakers gebruiken tegenwoordig Altec.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.850
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: aldo zal zich ook es voorstellen
« Reactie #12 Gepost op: 15-11-2008 19:03 u »
Voordat we hier ontaarden in de reeds gevoerde "kurk-discussie' : http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4678.0.html  :)

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.924
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: aldo zal zich ook es voorstellen
« Reactie #13 Gepost op: 16-11-2008 10:16 u »
Gewone geconglomereerde bierkurk geeft met 100% zekerheid kurksmaak, dat is geen aanrader. Ook gueuzemakers gebruiken tegenwoordig Altec.

Kan je gelijk geven, doelde eigenlijk op een bewerkte geconglomeerde kurk, want dat is die Altec toch? Zie inderdaad http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4678.msg94925.html#msg94925

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 628
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: aldo zal zich ook es voorstellen
« Reactie #14 Gepost op: 19-02-2009 16:05 u »
Voor de liefhebbers:
heb ook wat fotootjes op het net geplaatst van een brouwend aldootje:

http://viewmorepics.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewPicture&friendID=167913795&albumId=1742949

Mocht de link niet werken, kijk dan op www.myspace.com/aldotic onder het kopje pics

Offline Penners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 148
  • Land: nl
  • I'm gonna brew you a beer you can not refuse
    • Stichting Brouwboerderij
Re: aldo zal zich ook es voorstellen
« Reactie #15 Gepost op: 20-02-2009 11:34 u »
Aldo,

Welkom hier.
Leuk te lezen, iemand die ook ge´ntreseerd is in het kweken en telen van planten.
Zelf wil ik in de toekomst een bierkruidentuin gaan aanleggen.

Gr. Fred

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.627
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: aldo zal zich ook es voorstellen
« Reactie #16 Gepost op: 22-02-2009 20:03 u »
Ik heb net even je brouwfoto's bekeken! Ziet er goed uit. Wat voor een biertje heb je gebrouwen?

Groeten
Muldermans

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 628
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: aldo zal zich ook es voorstellen
« Reactie #17 Gepost op: 25-02-2009 01:44 u »
Muldermans: Ondanks dat ik hier met t-58 veel blondjes heb gezien is het een donkerbtruin biertje.

Tags: