Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brettanomyces IPA  (gelezen 7598 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Brettanomyces IPA
« Gepost op: 06-11-2008 21:10 u »
Ik wil eens een biertje brouwen met Brettanomyces in.
De batch wil ik spitsen en een deeltje vergisten met een Engelse gist.

Het recept:

30 liter
SG 1050
EBC 19
IBU 65

Mout:
90% pale
07% cara hell
03% cara120

Hop:
Challanger tot 65 IBU
Amarillo Dry hop (wie helpt mij aan die Amarillo?)

Water:
maischdikte 5 l/kg, kook = 75 minuten

Gist:
-Opkweek Orval
-???


Mijn vragen; welke Engelse gist moet ik hiervoor gebruiken?
En wat is de ervaring met opkweek Orval?
Je zou de Brett tijdens de lagering moeten toevoegen. Maar ik zou niet weten hoe ik dat moet doen als ik opkweek uit fles.
Kan ik op agar de Brett scheiden van de Orval gist?
Met schuine buis of Engelse gist nog maar weinig ervaring, daardoor de misschien wat stomme vragen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RenÚ K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #1 Gepost op: 06-11-2008 21:14 u »
Leuk idee. Een brett IPA.

Denk je niet dat de 65 IBU teveel is om de Brett nog te proeven?
Of mag het in de verte een heel klein Brettje zijn.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.678
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #2 Gepost op: 06-11-2008 21:15 u »
Ik wil eens een biertje brouwen met Brettanomyces in.

YES! STOER!  BIKKEL!  :elifant: :dansen: :hoera:

Kan ik op agar de Brett scheiden van de Orval gist?

Gewoon je hete wort buiten zetten, is het nu wel tijd voor... ;D

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #3 Gepost op: 06-11-2008 21:15 u »
Ik zou gewoon het depot van (een paar) flesje(s) Orval tijdens de lagering toevoegen, dan krijg je volgens mij een subtiel bretje en niet zo overheersend zoals je soms tegenkomt. Bret wordt op de fles toch nog wel sterker.

Als Engelse gist moet je (natuurlijk!) een Wyeast nemen. De British ale is mooi, london ale, thames valley, london ESB. Ze zijn allemaal zo mooi, probeer er gewoon eens eentje.

 :degroeten:
Wesley

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #4 Gepost op: 06-11-2008 21:21 u »
Denk je niet dat de 65 IBU teveel is om de Brett nog te proeven?
Of mag het in de verte een heel klein Brettje zijn.

Hmmja, 65 IBU is misschien wat teveel. Maar het moet inderdaad wel meer IPA dan brett worden.

Gewoon je hete wort buiten zetten..is het u wel tijd voor... ;D

En dan vieze melkzuurbacterie en wat nog allemaal in mijn bier.  :neenee:

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.944
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #5 Gepost op: 06-11-2008 21:23 u »
Ik denk niet dat je zo hoog moet gaan in bitterheid. De Brettanomyces maakt het bier behoorlijk droog en daardoor zal de bitterheid behoorlijk rauw overkomen. Ik zou tot een IBU of 40 gaan. Verder vind ik dat Brett niet heel goed samengaat met hoge bitterheid, maar dat is mijn mening.


Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #6 Gepost op: 06-11-2008 21:26 u »
Ik zou gewoon het depot van (een paar) flesje(s) Orval tijdens de lagering toevoegen
Goed idee.

Als Engelse gist moet je (natuurlijk!) een Wyeast nemen.

Dat spreekt voor zich! Korrelgisten komen er bij mij niet in.
Ik heb ooit eens een heel lekkere Red Ale gebrouwen met de London Ale....  :denken:.....Zoveel keuze zeg.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #7 Gepost op: 06-11-2008 22:11 u »
Hoi Thibolleke, ik heb een Imperial IPA met 100% Orval opkweek vergist. Ging prima, maar het bier was pas na een half jaar op dronk. Leuk experiment, maar ik zal het niet gauw weer doen... geef mij maar een lekker clean biertje ;D.

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5642.msg78615.html#msg78615

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #8 Gepost op: 07-11-2008 08:43 u »
ha Thibolleke,

Ik heb regelmatig een bier gebrouwen van opkweek van Orval en dat gaat uitstekend. Gewoon een giststarter maken als je altijd doet werkt. Het is wel zo dat de Brett sterker overheerst dan in de Orval, dus als je dat niet wilt, vergist dan eerst met een (in dit geval) Engelse gist en voeg het depot van twee flesjes Orval toe tijdens de lagering of in de bottelemmer. Het duurt dan wat langer voordat de Brett smaak zich ontwikkelt, maar het wordt wel wat subtieler.

En ik sluit me aan bij Gerb. Brett maakt je bier droger en zuurder, dat gaat niet goed samen met veel bitterheid. Ik denk dat 40 IBU meer dan genoeg is voor zo'n bier.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.941
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #9 Gepost op: 07-11-2008 09:53 u »
Ben benieuwd naar dat bier, Thibo.
Als Adrie zegt, eerst Engelse gist en pas dan de Orvalgist. i.p.v. die Engelse zou je ook Rochefortgist (opkweek) als eerste kunnen gebruiken, neem half zoveel startergist als gewoonlijk.

De 2de gist zou ik niet beperken tot 2 Orval flesbodempjes.
Nee, ik zou op de brouwdag zelf al een Orvalcultuur beginnen opkweken tot ongeveer die andere helft in volume. Als die na 1 1/2 Ó 2 dagen ook klaar is hem dan bij je gistend brouwsel toevoegen. Ik zou niet wachten tot na hevelen of tot lageren. Natuurlijk aan jouw de keus..
Maar je weet niet wat je mist als je dat niet doet!

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #10 Gepost op: 07-11-2008 16:49 u »
Ben benieuwd naar dat bier, Thibo.
Als Adrie zegt, eerst Engelse gist en pas dan de Orvalgist. i.p.v. die Engelse zou je ook Rochefortgist (opkweek) als eerste kunnen gebruiken, neem half zoveel startergist als gewoonlijk.

De 2de gist zou ik niet beperken tot 2 Orval flesbodempjes.
Nee, ik zou op de brouwdag zelf al een Orvalcultuur beginnen opkweken tot ongeveer die andere helft in volume. Als die na 1 1/2 Ó 2 dagen ook klaar is hem dan bij je gistend brouwsel toevoegen. Ik zou niet wachten tot na hevelen of tot lageren. Natuurlijk aan jouw de keus..
Maar je weet niet wat je mist als je dat niet doet!
Hmm dit zijn veel mogelijkheden in eens.
De bitterheid wordt teruggeschroefd, tot 40 dan of zo. Ik brouw dan wel een bitterder(e?) variant met de slurry van dit bier.
Een Rochefort ging ik dit weekend al opkweken. Hier kan ik dan nog wel iets mee doen. Maar ga het even niet in deze brouwsels mengen.
De 2 Orval flesjes ging ik sowieso al een beetje opkweken voor ik ze toevoeg.

Ronnie,
wat is jouw ervaring met het toevoegen van brett na 2 dagen hoofdgisting? Ik zou het tijdens lagering toevoegen, gewoon omdat het zo bij Orval gebeurd.

Er valt nog zoveel te experimenteren met Brett. Ik heb er zin in. Ik ga buiten een pils en een winterbier nog heel dit jaar experimenteren met Brett denk ik.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #11 Gepost op: 07-11-2008 16:54 u »
Ik ga buiten een pils en een winterbier nog heel dit jaar experimenteren met Brett denk ik.

Als je het niet zo nauw neemt met de hygiŰne ook onbedoeld ;) ;D

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #12 Gepost op: 07-11-2008 17:12 u »
En dan start ik een topic: help mijn bieren zijn altijd zuur!  ;D

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #13 Gepost op: 07-11-2008 17:25 u »
Over die Amarillo. Weet iemand waar ik deze kan krijgen?

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.941
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #14 Gepost op: 07-11-2008 19:35 u »
De bitterheid word teruggeschroefd, tot 40 dan of zo...
Wat is jouw ervaring met het toevoegen van brett na 2 dagen hoofdgisting? Ik zou het tijdens lagering toevoegen, gewoon omdat het zo bij Orval gebeurd.

Bitterheid zou ik op zo 'n 32 houden, zeker niet hoger dan 40 met die OrvalBrett.
Toevoegen na 2 dagen is mijn beste ervaring voor Orval-like.
Omdat Orval dat doet mag een reden zijn, maar ik heb gewoon goede ervaring door hem eerder in te schakelen. Vergeet niet dat bij de toediening de toegediende gist eerst weer lam valt en dat het de gist die nog bezig is die eerst nog wat door zal werken.

Ik heb zo een vermoeden (niet bewezen) dat alles vlotter verloopt bij mijn methode en dat je beter alles uitgist vˇˇr lagering. Vergeet niet dat hetgeen je uit een fles Orval opkweekt niet allemaal Brett is maar slechts een beetje.. Grootste deel is nog de gewone krachtige Orvalgist. Hetgeen ze bij Orval bij lagering toevoegen is een aparte 100% Brettanomyces cultuur.

 :degroeten: Ronnie.

Offline Menno

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.201
  • Land: nl
  • PINT moet GROTER!
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #15 Gepost op: 07-11-2008 21:40 u »
Over die Amarillo. Weet iemand waar ik deze kan krijgen?
Nog even geduld, Thibo, dan kan je bestellen! ;)
- http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,7310.0/all.html
- http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,3759.0/all.html

Je zou ook hier eens kunnen kijken voor Amarillo. Als alternatief worden in BrouwVisie Centennial, Chinook, Ahtanum en Cascade genoemd. Kan je hier wat mee? 8)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #16 Gepost op: 08-11-2008 12:34 u »
Mja, ik weet niet of ik me daar in kan vinden?
Ik vind Amarillo niet zo typisch C-grapefruit als bijv Cascade en Centennial?
Die andere 2 ken ik niet, dus kan daar geen zinnig woord over zeggen.

Mijn Amarillo is op, van veel anderen ook denk ik, maar misschien heeft nog iemand wat liggen?

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #17 Gepost op: 08-11-2008 16:52 u »
Bedankt Menno!  :duimop:
Ik zal aan Jeroen eens vragen of hij voor mij ook nog wat wilt meenemen.
Dan zal het wel niet meer voor dit brouwsel zijn. Achja, dan is het voor het volgende brouwsel.

Ik vind Cascade Amarillo  ;) ook helemaal niet trekken op Cascade.
Beide heel lekkere hoppen, maar duidelijk verschillend.

Offline Menno

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.201
  • Land: nl
  • PINT moet GROTER!
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #18 Gepost op: 08-11-2008 20:34 u »
Ik vind Cascade ook helemaal niet trekken op Cascade.
Beide heel lekkere hoppen, maar duidelijk verschillend.

Je bedoeld? :weetniet: Ik vermoed een abusievelijke misvertikking? ;D

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #19 Gepost op: 10-03-2009 10:36 u »
Hier het recept dat ik vandaag ga brouwen:

30 liter
SG 1050
EBC 14
EBU 42

90% pils (moest eigenlijk pale zijn  :stom:)
03% Caracristal120
07% CaraHell

Target (10.6% alf) 75 min 39EBU
Styrian Goldings (2.9% alf) 10 min 3EBU

Maisch: 30 liter (4 l/kg)   60 min @ 66░C
Kook: 36 liter 75 min

gist: london ale. Met stappen opgeschaald, gistvoeding yeastvit, afgehevel terug opgestart met 500ml moutextract. Niet belucht.


Pas bij het lageren ga ik de batch splitsen en een klein Brett startertje toevoegen bij het eene deel. En dan nog die palemout verwisselen met pilsmout.
Het ziet er wel naar uit dat mijn gasfles het niet meer lang zal trekken.
Op de fiets een nieuwe gasfles gaan halen, terwijl het hier bakken aan het regenen is. Soms zit het niet helemaal mee he.
En dan nog geen goede hoppen te pakken kunnen krijgen voor een deftige IPA.  :P

Toch gaan het nog 2 lekkere biertjes worden denk ik.  ;D

Offline RenÚ K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #20 Gepost op: 10-03-2009 17:58 u »
Succes! Al zou het brouwen haast gedaan zijn lijkt me?

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #21 Gepost op: 10-03-2009 18:17 u »
Ja om 15 h was ik klaar en was alles al mooi opgeruimd. Ondertussen staat het vat al te blubben.

Ik heb wel 90 minuten gekookt omdat ik met een iets te groot volume zat na het spoelen.
Begin SG = 1050, en ik heb een paar liter meer bier. De Target waren Pellets in plaats van bloemen, dus de bitterheid is iets hoger maar wordt dus met die paar extra litertjes terug gecompenseerd.
Ook de gasfles is niet opgeraakt, een geslaagde brouwdag dus.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brettanomyces IPA
« Reactie #22 Gepost op: 10-03-2009 18:28 u »
Ja om 15h was ik klaar en was alles al mooi opgeruimd. Ondertussen staat het vat al te blubben.
Kijk, dat is dus een goede starter geweest.

Origineel bier Thibo!  :duimop:

 :degroeten:


Tags: brettanomyces