Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Microbrouwsel

Gestart door RobinB, 03-11-2008 19:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RobinB

Met het topic van Koentjuh in het achterhoofd en een blik op de kalender kwam ik op het idee om op heeel kleine schaal te brouwen.
Thibolleke had al eens 3 l gebrouwen, dus dat moest kleiner.
Gelukkig heb ik de beschikking over een caffetiere/french press van 1 liter, dus dat werd mijn brouwinstallatie!
Lekker makkelijk inmaischen met water uit de waterkoker inmaischen op ca 65 ºC en vervolgens een uurtje op het theelichtje gezet.
Deze hield hem mooi op 65-66 graden, alleen zo nu en dan ff roeren.



Daarna op het gasstel uitgemaischt op 78 ºC en nu staat hij een beetje te bezinken voor ik het filter erdoor druk.
wordt vervolgd...

Oscar

Geinig, en na koken houd je precies 1 flesje over... :biersmile:

RobinB

Hehehe, ja klopt waarschijnlijk, maar heb nu na spoelen ca 1,5 liter, dus kom wel uit op 1l (anders corrigeer ik het gewoon)

Filteren was een ramp, filtertje sloeg al gauw dicht.
Daarom de boel maar overgegoten in een meelzeef. Helder wordt het toch al niet, in ieder geen stukjes erin nu!

Hij staat inmiddels rustig te koken!

Overigens denk ik niet dat ik deze ga vergisten tot bier, het gaat me meer om de uitvoer van het brouwproces.
Ik bewaar dit na het koelen in een petfles voor een starter.

René K

Leuk om te zien Robin. Wat is je recept?

Je kan er natuurlijk ook nog een high gravity brouwsel van maken  :D.

Succes!

thibolleke

Haha, en ik dacht toen ik 'microbrouwsel' las dat je op microbrouwerijschaal een bier had laten brouwen.  :D

Nee, erg leuk zo'n kleine volumes brouwen vind ikzelf. Al ben ik inderdaad nog niet onder de 3 liter geweest.

Over die foto, zo'n thermometer heb ik ook. Ik had ze gekocht als inbouw voor mijn Herms. Maar eigenlijk leken ze mij achteraf iets te onnauwkeurig. Dus ik gebruik ze nu om mijn vergistend bier te meten.
En die sensor, kan die tegen water/ wort? Ik dacht dat daar een hoes of iets degelijks rond moest.

RobinB

U vraagt wij draaien ;D :
BrouwHulp recept rapport

==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =========================================================

Gepland volume: 1 liter
Geplande begindichtheid: 1050 g/l
Geplande kleur (Morey): 7 EBC
Geplande bitterheid (Garetz): 112 IBU


==== Maischen =============================================================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                        EBC      kg       %
Pilsmout 3                                 3    0,223   100,0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 21

                      Temperaturen       Tijden                           
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust   stap type           
Step 1                  65     66        0            60    Infusie                 


==== Filteren en spoelen ==================================================================================

Spoelwater:             1liter
Filtertijd:             0:05


==== Koken, hop en kruiden ================================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
centennial (tuinhop)     8,0             5,0           60         Hopbellen    103,4

@Thibo:
uit een test van A3 kwamen ze best goed naar voren en hij is nog altijd waterdicht :D

Drents Hopbier

Citaat van: Oscar op 03-11-2008  19:50 uGeinig, en na koken houd je precies 1 flesje over...

Het was waarschijnlijk wat ondergesneeuwd, maar ik had een paar dagen geleden al bekend gemaakt dat ik op nano-schaal gebrouwen had.
En met de suggestie te bottelen in flesjes van 100 ml kon ik wel 4 flesjes afvullen.
Zie http://home.orange.nl/jnaikema/nano_brouwsel.htm

Hopbier

RobinB

 >:( scooped!

Naja, bij nader inzien ga ik toch maar meteen verder en ga ik het brouwsel wél vergisten.
Ik kan dan met 1 á 2 flesjes een redelijke indruk krijgen van de smaak van mijn tuinhop, waarvan ik bij vlam-uit net een "klein handje" heb toegevoegd! ::)

RobinB

Zo!
900ml 1054 in mijn erlemeyer met wat US05!
Ben benieuwd wat dit gaat worden!

oranjeboombiertje

Bier?

 ;D
Kon het niet laten.

 :degroeten:
Wesley

Johannes

Citaat van: RobinB op 03-11-2008  22:05 uUS05!

Hoeveel gram gist per liter heb je gebruikt?

Herman

Grappig. Ik heb zelf een 5 l ronde koelbox met kraantje waarin ik mini-brouwsels wil maischen. Ook onder het mom van sneller klaar en experimentjes uitvoeren. Bijkomend voordeel is dat dit brouwen op deze schaal lekker snel kan en dus makkelijk op een avond uit te voeren is.

RobinB

Citaat van: Johannes op 03-11-2008  22:23 uHoeveel gram gist per liter heb je gebruikt?

Een redelijk dik depot uit een flesje van mijn Amarillo ale. Deze was nog jong (bijna 1 maand op de fles) en niet gekoeld, dus ik hoop dat dat goed gaat! :)
Er was vanochtend al wel wat drukopbouw, maar nog geen schuim...

RobinB

 :hoera:
Schuim en een voorzichtig blupje!

Hopmans

Dit is wel geinig.

Mijn dochter gaat een spreekbeurd houden over bier, en dit zouden ze misschien
wel een keer met zijn allen kunnen doen in de klas.

 :)

Oscar

Citaat van: Hopmans op 04-11-2008  21:04 uMijn dochter gaat een spreekbeurd houden over bier,

En die mag jij gaan schrijven?  ;D ;D  :bijdrage_forum:

Hopmans

CiteerEn die mag jij gaan schrijven ?
Gewoon een afgeleide van mijn stoomcursus.  ;)
 ;)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.