Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Poll

Laat jij je maisch bezinken voor filtratie?

Ja
24 (72.7%)
Nee
9 (27.3%)

Totaal aantal stemmen: 33

Auteur Topic: Maisch laten bezinken voor filtratie?  (gelezen 10823 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Johannes

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Maisch laten bezinken voor filtratie?
« Gepost op: 02-11-2008 14:45 u »
De titel zegt het al. Laten jullie je maisch bezinken alvorens te gaan filteren? Of is het een kwestie van hevelfilter erin en direct aanzuigen, en filteren?

Normaal gesproken liet ik altijd een kwartier de boel rusten, om daarna aan te zuigen en te beginnen met filteren. Vandaag heb ik dat anders gedaan, met als gevolg dat de kleine grijze drabdeeltjes niet meer bovenop het filterbed kwamen te liggen. Dat is positief want die dingen kunnen voor een sliblaag zorgen die de filtratie flink dwars kan zitten.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen, en uiteraard vermeende voor- en nadelen.

 :degroeten:

Johannes

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.276
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Maisch laten bezinken voor filtratie?
« Reactie #1 Gepost op: 02-11-2008 15:03 u »
Echt laten bezinken doe ik niet. Ik wacht hooguit 5 minuutjes, maar dat is de tijd om de slangen aan te sluiten en het opvang vat te plaatsen.
Wel vang ik de voorloop op tot het wort helder is. Deze voorloop gaat weer terug in de maischpan.

Offline Anton

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 972
  • Land: nl
  • You're never too old to learn something stupid.
Re: Maisch laten bezinken voor filtratie?
« Reactie #2 Gepost op: 02-11-2008 15:26 u »
Echt laten bezinken doe ik niet..Ik wacht hooguit 5 minuutjes, maar dat is de tijd om de slangen aan te sluiten en het opvang vat te plaatsen.
Wel vang ik de voorloop op tot het wort helder is. Deze voorloop gaat weer terug in de maischpan.

Ik doe het ook zo en zie dan wel de grijze deeltjes op de bostel liggen maar heb nooit last van dichtslibben van het filterbed.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.795
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Maisch laten bezinken voor filtratie?
« Reactie #3 Gepost op: 02-11-2008 15:44 u »
Na de laatste temperatuurstap wervel ik de moutresten op, plaats het hevelfilter zo snel mogelijk en zuig de hevel direct aan zodat deze met hoge snelheid hevelt. Direct daarna knijp ik de uitstroomslang steeds verder af totdat deze met een snelheid van ongeveer 250 ml per minuut hevelt. Dit duurt ongeveer twee minuten.

Mijn ervaring met een wachttijd om de mout te laten bezinken is vaak verstopping waardoor het hevel na lichtjes doorblazen opnieuw moet worden aangezogen.

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.286
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Maisch laten bezinken voor filtratie?
« Reactie #4 Gepost op: 02-11-2008 16:21 u »
Hier ook ongeveer 5 minuutjes wachten totdat alles klaar staat voor het filteren. De eerste paar liter gaat weer terug totdat de afloop helder is.

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: Maisch laten bezinken voor filtratie?
« Reactie #5 Gepost op: 02-11-2008 17:01 u »
Ik moet wel; het maischvat moet uitgespoeld worden want dat wordt nu het kookvat.
Afkoppelen van de slang, uitspoelen, hopfilter plaatsen... en dan zijn er snel toch al 10 tot 15 minuten voorbij.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.793
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Maisch laten bezinken voor filtratie?
« Reactie #6 Gepost op: 02-11-2008 20:28 u »
Ik wacht ook niet te lang voordat ik ga filteren. Hooguit 2 tot 3 minuten. Het eerste wort giet ik weer terug. Dit herhaal ik totdat ik vrij helder wort heb. Als ik begin met opvangen van het wort is deze in het begin nog niet kraakhelder maar na een tijdje wel. Hoe dikker het filterbed des te helderder het wort wordt.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.713
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Maisch laten bezinken voor filtratie?
« Reactie #7 Gepost op: 02-11-2008 20:35 u »
Beetje bezinken doe ik altijd, maar geen vaste tijd. Dit onderdeel varieert eigenlijk nogal bij mij.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Maisch laten bezinken voor filtratie?
« Reactie #8 Gepost op: 02-11-2008 20:46 u »
Ik laat altijd vrij lang (minuutje of 15) bezinken. Waarom weet ik eigenlijk niet - ik heb waarschijnlijk ooit eens gelezen dat dat moet. Goed idee om je eens af te vragen of dat eigenlijk wel nodig of zelfs goed is  :duimop:.

 :degroeten: JW.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Maisch laten bezinken voor filtratie?
« Reactie #9 Gepost op: 02-11-2008 20:56 u »
Ik heb één keer een betere filtratie gemerkt, dacht ik toen, door de maisch wat langer te laten staan. Sindsdien doe ik het als ik de tijd er voor wil nemen.

Dat de sliblaag bovenop voor problemen zou zorgen, heb ik nog nooit gemerkt.

Offline Marcel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • Daendels Brouwerij
Re: Maisch laten bezinken voor filtratie?
« Reactie #10 Gepost op: 02-11-2008 21:05 u »
Ik laat het ook altijd 15 minuten staan. Inderdaad ook eens gelezen dat dit het beste was. Voordeel is dat ik dan snel heldere wort heb.

 samenvol

Offline Johannes

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Maisch laten bezinken voor filtratie?
« Reactie #11 Gepost op: 02-11-2008 21:11 u »
Waarom weet ik eigenlijk niet - ik heb waarschijnlijk ooit eens gelezen dat dat moet.

Bij mij net zo, het lijkt -op basis van deze ene ervaring- dat niet wachten dus beter is. Ik ben pas overtuigd na het brouwen van een weizen.

Voordeel is dat ik dan snel heldere wort heb. 

Ik heb net zo snel helder wort als anders, en ik heb een tijdsbesparing van 15 minuten.

Offline bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 394
  • Land: nl
Re: Maisch laten bezinken voor filtratie?
« Reactie #12 Gepost op: 02-11-2008 21:54 u »
Zou het nog verschil uitmaken of je een hevelfilter of filterkuip gebruikt?

Offline Johannes

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Maisch laten bezinken voor filtratie?
« Reactie #13 Gepost op: 02-11-2008 21:55 u »
Voor de opbouw van het filterbed zal het geen verschil maken denk ik.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.024
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Maisch laten bezinken voor filtratie?
« Reactie #14 Gepost op: 02-11-2008 22:01 u »
Bij mijn witbier met 40% meel gaat het filteren langzaam. Mijn ervaring met dit bier is dat 10 min filterbed laten opbouwen (dus even wachten) een sneller eindresultaat geeft. Dit in combinatie met het beginnen te hevelen bij een laag hoogteverschil 0,3 meter.

De overige bieren die ik maak geven geen filterproblemen daarbij maakt het volgens mij niet zoveel uit of je wel of niet wacht.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.760
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Maisch laten bezinken voor filtratie?
« Reactie #15 Gepost op: 03-11-2008 09:19 u »
Mijn antwoord is ook ja, en mocht er een vraag met "Hoelang?" zijn, dan is dat 5 a 10 minuutjes.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.573
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Maisch laten bezinken voor filtratie?
« Reactie #16 Gepost op: 03-11-2008 10:09 u »
Met een hermsinstallatie hoeft de maisch niet te bezinken. ;D

Bert

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.573
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Maisch laten bezinken voor filtratie?
« Reactie #17 Gepost op: 03-11-2008 10:13 u »
Zou het nog verschil uitmaken of je een hevelfilter of filterkuip gebruikt?

Sinds ik gebruik maak van een filterplaat (in mijn hermsinstallatie, vergelijkbaar met een filterkuip), is de bostel veel droger.

Bert

Tags: