Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


WinterWeizen brouwen of niet?

Gestart door Edgar, 28-10-2008 11:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Edgar

Ik heb nog een zak tarwemout staan, en de WB-06 in de koelkast. Maar ik twijfel een beetje of het nu het juiste moment is om een Weizen te brouwen. Lang bewaren kan je 'm niet, en in de winter drinkt een Weizen niet zo gemakkelijk weg misschien. Misschien een iets donkerder, volmoutiger en iets zwaarder Weizen maken? 50% Munchener 50% Tarwemout misschien, SG 1.058? Ben hier hardop aan 't denken. Misschien 2% aroma 150 erdoor? Zou de WB-06 daar iets moois van maken? Een decoctie, 16 IBUutjes, koel vergisten...

Iemand een suggestie?

Oscar

Hmm een winterweizen, dan zou ik toch zeker voor een % of 7 gaan, dus een begin SG van 1065 - 1070. En wellicht dat je er een soort Dunkles weizen van kan maken. Dan kan er nog wel 1% chocomout in..lijkt mij veel lekkerder voor de winter...

En de WB-06, die ken ik niet zo goed... :-\

Adrie

Dat begint aardig op een Weizenbock te lijken. Weizenbock is natuurlijk wel erg lekker in de winter, helemaal als je er een Weizendubbelbock van maakt. Mjammie! Ik zou denk ik 50% tarwemout, 40% Münchenermout, 5% CaraMünich en 5% Special-B proberen met een dichtheid van 1065 of zoiets.

JWVG

Ik zou inderdaad ook een voor een weizenbock, volgens mij is daar absoluut niets mis mee in de winter! Storting van A3 lijkt me uitstekend!

 :degroeten: JW.

Edwin

Inderdaad! De heren zijn me voor (moet ik ook maar wat vaker op het forum zijn).

Een weizendoppelbock moet hem worden. 50% tarwe, 40% Munchener en de rest Caramout. Ik weet niet of ik de Special-B zou pakken. Mij toch net iets te eigenzinnig voor dit type. Misschien wat Meladoinemout?

Edwin

Edgar

Een Weizenbock met de WB-06? Of zal ik daarvoor wat Wyeast Lager Blend slurry aftappen misschien?

5% Special B vind ik eng, dat smaakt me vaak te sterk. Caramunich heb ik niet meer (denk ik). Dat wordt dan 5% aroma 150 en 1% chocolade mout 800 misschien? De kleur komt dan op 28 EBC bij een SG van 1.070. Misschien heb ik nog een lichtere caramout liggen voor extra caramelsmaken? Cara 120 heb ik ook nog wel. Mogen die Weizenbocks echt caramellerig smaken?

*edit* precies Edwin t.a.v. de Special B. Voor mij ook niet. Maar melanoïdinemout is ook niet mals, hooguit enkele procentjes.

JWVG

Nee joh, een weizenbock brouw je toch met een weizengist, niet met een lagergist, hoe lekker die ook is?

 :degroeten: JW.

Edgar

Maar een bock brouw je met een ondergist..; (een volgend experiment dient zich aan... Starten met de WB-06, koelen,  en afmaken met een ondergist?)

Dit doet me denken aan een vraag die ik een paar jaar geleden op het forum stelde: waarom zijn er vrijwel geen ondergistende tarwebieren? Is dat per definitie zo'n slechte combinatie? Papazian bleek het zich ook af te vragen.

Misschien is het wel leuk om dat experiment nu voort te zetten.

Adrie

Citaat van: Edgar op 28-10-2008  12:32 uEen Weizenbock met de WB-06?

Ja, of een andere Weizen gist. Natuurlijk geen ondergist!

Citaat van: Edgar op 28-10-2008  12:32 u5% Special B vind ik eng, dat smaakt me vaak te sterk.

Watje! Juist een winterweizenbock mag zeker iets rozijnigs hebben, maar het is jouw feestje, natuurlijk.

Citaat van: Edgar op 28-10-2008  12:32 uMogen die Weizenbocks echt caramellerig smaken?

Absoluut!

Citaat van: Edgar op 28-10-2008  12:32 u*edit* precies Edwin t.a.v. de Special B. Voor mij ook niet. Maar melanoïdinemout is ook niet mals, hooguit enkele procentjes.

Melanoidinemout lijkt me niet passen en overbodig. Een zo zwaar bier met zoveel caramout gaat echt wel lekker moutig smaken.

Edwin

Ik heb laatst een zakje melanoidinemout meegenomen om eens mee te testen. Deze mout zorgt dus vooral voor moutigheid? Ik dacht juist dat het voor een combinatie van moutigheid en caramel zorgt. Ach, ga ik uittesten.

Je bok mag wel wat donkerder dan die 28 EBC. Volgens mij is 40 ook nog zeker acceptabel. Ik zou die Cara120 dan ook zeker toevoegen. caramel en een tikkie gebrandheid zijn toch wel kenmerkend voor dit type.

Edwin

Adrie

Citaat van: Edgar op 28-10-2008  12:51 uMaar een bock brouw je met een ondergist..;

Maar een Weizenbock niet. Denk aan de -ator bieren.

(een volgend experiment dient zich aan... Starten met de WB-06, koelen,  en afmaken met een ondergist?)

Citaat van: Edgar op 28-10-2008  12:51 uDit doet me denken aan een vraag die ik een paar jaar geleden op het forum stelde: waarom zijn er vrijwel geen ondergistende tarwebieren? Is dat per definitie zo'n slechte combinatie? Papazian bleek het zich ook af te vragen.

Misschien is het wel leuk om dat experiment nu voort te zetten.

Probeer maar. Ik zou niet weten waarom het niet zou kunnen.

Edgar

Citaat van: Adrie op 28-10-2008  12:54 uNatuurlijk geen ondergist!

Kijk, dat was de uitdaging waar ik op zat te wachten  ;D

Adrie

Citaat van: Edwin op 28-10-2008  13:00 ueen tikkie gebrandheid zijn toch wel kenmerkend voor dit type.

Absoluut niet! caramel, zoetheid, tarwe-weeïgheid, maar zeker geen gebrandheid. Proef bijvoorbeeld maar eens een Schneider Aventinus.

Edgar

Probleempje (even niet aan gedacht): beide koelkasten zijn bezet met hard gistend bier. Nu zit het weer mee momenteel, zodat een tarwe-onderbok in de cyko wel in de schuur zou kunnen. Nog eventjes nadenken en in de moutbak turen.

JWVG

Ik vraag me sowieso af of de combi lager-tarwemout wel een geslaagde is, maar er is maar 1 manier om dat uit te vinden!

Elegante manier om je onkunde over weizenbock in je voordeel om te buigen, Edgar  ;). Moet een leuk experiment worden.

 :degroeten: JW.

Edgar

Citaat van: JWVG op 28-10-2008  13:17 uElegante manier om je onkunde over weizenbock in je voordeel om te buigen, Edgar  ;). Moet een leuk experiment worden.

Scherp gezien. Wie niet slim is moet leep zijn. :D

Edwin

Citaat van: Adrie op 28-10-2008  13:08 uAbsoluut niet! caramel, zoetheid, tarwe-weeïgheid, maar zeker geen gebrandheid. Proef bijvoorbeeld maar eens een Schneider Aventinus.

Het moet ook zeker niet overheersen, maar een kleine toets proef ik toch ook in de Aventinus. De Pikantus (Erdinger) heeft het in mijn geheugen nog iets meer, maar inderdaad: ook hier zijdelings.

Edwin

wiwi

Citaat van: Edgar op 28-10-2008  12:51 uMaar een bock brouw je met een ondergist..; (een volgend experiment dient zich aan... Starten met de WB-06, koelen,  en afmaken met een ondergist?)

Misschien is het wel leuk om dat experiment nu voort te zetten.
Hebt ge al iets in uw gedacht hoe ge dat gaat doen?

Edgar

Ik heb het bier gebrouwen met die alternatieve 2-ketel methode. Het staat nu op (een deel van) de gistkoek van de pils met de Bavarian Lager/Czech Pils blend. De WB-06 laat ik er buiten.  Het is niet zo sterk geworden als gewenst, omdat die methode toch een vrij laag rendement gaf. 1.062. Ik heb eerder donkere ondergisters gebrouwen rond die sterkte, alleen nog niet met tarwe. Ik heb twijfels, maar ben erg benieuwd.

Ik zal het recept later neerzetten.

wiwi

Hier bij BYO willen ze toch ook een lagergist gebruiken in een Weizenbock.

En Zainasheff gebruikt ook Special B.

Edgar

CiteerZainasheff gebruikt ook Special B.

Daar is dan ook niks mis mee, hij beperkt het tot 3%. 5% vind ik al snel te veel. Ik neem 2%:



Strong Wheat Lager
----------------

Batch Size (L):              38.00    Wort Size (L):     38.00
Total Grain (kg):           10.62
Anticipated begin SG:            1.075    Plato:             18.18
Anticipated EBC:          32.1
Anticipated IBU:          28.2
Efficiency:                    79 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

 %            kg                                                   EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 41.4     4.40 kg.  Tarwemout                          4
 38.0     4.04 kg.  Munichmout                       15
  9.4     1.00 kg.   Tarwemout (donker)          20
  5.1     0.54 kg.   Aroma  150                       150
  4.1     0.44 kg.   Aroma(Amber 50)               50
  1.9     0.20 kg.   Special B                           350
-----------------------------------------------------------------------------
 40.00 g.     Hallertauer Mittelfruh            Whole    4.50   9.5  First WH
 40.00 g.     Hallertauer Mittelfruh            Whole    4.50  10.5  85 min.
 40.00 g.     Hallertauer Mittelfruh            Whole    4.50   8.2  45 min.
 40.00 g.     Hallertauer Mittelfruh            Whole    4.50   0.0  10 min.
-------------
Mash Name: Strong Wheat Lager

Total Grain kg:    10.62
Total Water L:      45
                       Step      Rest     Start      Stop     Heat        Infuse    Infuse     Infuse
Step Name         Time       Time    Temp       Temp    Type       Temp     Amount  Ratio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
inmaischen            0          10         54      54      Infuse       59          45      4.24
limit/beta                 6         30         60       60      Direct 
tussenstap            6          12         66      66      Direct   
alfastap                6          30         72      72      Direct 
uitmaischen           6          2         78      78      Direct 

SG is dus aanzienlijk lager geworden (1.062) dan de geplande 1.075.

wiwi

Lijkt mij zekèr  hoppig genoeg voor een Weizenbock. Jammer van het lage SG.

Wat mij opvalt is dat niemand een rust houdt op 42 °C, is kruidnagel dan niet gewenst in een Weizenbock, enkel in Weizen?

Oscar

Citaat van: Edgar op 02-11-2008  10:02 uSG is dus aanzienlijk lager geworden (1.062) dan de geplande 1.075.

Dat is wel een heel grote afwijking... Heb je wat gedaan, wat je anders nooit deed? Of heb je hier een mogelijke verklaring voor? Bij een beetje brouwer komen zulke grote afwijkingen niet meer voor  >:D (bij mij niet meer in ieder geval  :P)

Johannes

Citaat van: Oscar op 02-11-2008  19:36 uheb je wat gedaan, wat je anders nooit deed ?

Wel scherp blijven he Oscar...

wiwi

Citaat van: Edgar op 01-11-2008  18:23 uIk heb het bier gebrouwen met die alternatieve 2-ketel methode. Het is niet zo sterk geworden als gewenst, omdat die methode toch een vrij laag rendement gaf.

Vergelijkbare Topics (7)

17986

Reacties: 6
Gelezen: 2481

12247

Gestart door Oscar


Reacties: 19
Gelezen: 8094

31687

Reacties: 7
Gelezen: 2557

8795

Reacties: 36
Gelezen: 11890

4158

Reacties: 20
Gelezen: 6525


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.