Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: WinterWeizen brouwen of niet?  (gelezen 9918 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
WinterWeizen brouwen of niet?
« Gepost op: 28-10-2008 11:19 u »
Ik heb nog een zak tarwemout staan, en de WB-06 in de koelkast. Maar ik twijfel een beetje of het nu het juiste moment is om een Weizen te brouwen. Lang bewaren kan je 'm niet, en in de winter drinkt een Weizen niet zo gemakkelijk weg misschien. Misschien een iets donkerder, volmoutiger en iets zwaarder Weizen maken? 50% Munchener 50% Tarwemout misschien, SG 1.058? Ben hier hardop aan 't denken. Misschien 2% aroma 150 erdoor? Zou de WB-06 daar iets moois van maken? Een decoctie, 16 IBUutjes, koel vergisten...

Iemand een suggestie?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.698
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #1 Gepost op: 28-10-2008 11:23 u »
Hmm een winterweizen, dan zou ik toch zeker voor een % of 7 gaan, dus een begin SG van 1065 - 1070. En wellicht dat je er een soort Dunkles weizen van kan maken. Dan kan er nog wel 1% chocomout in..lijkt mij veel lekkerder voor de winter...

En de WB-06, die ken ik niet zo goed... :-\

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #2 Gepost op: 28-10-2008 11:25 u »
Dat begint aardig op een Weizenbock te lijken. Weizenbock is natuurlijk wel erg lekker in de winter, helemaal als je er een Weizendubbelbock van maakt. Mjammie! Ik zou denk ik 50% tarwemout, 40% MŘnchenermout, 5% CaraMŘnich en 5% Special-B proberen met een dichtheid van 1065 of zoiets.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #3 Gepost op: 28-10-2008 11:56 u »
Ik zou inderdaad ook een voor een weizenbock, volgens mij is daar absoluut niets mis mee in de winter! Storting van A3 lijkt me uitstekend!

 :degroeten: JW.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #4 Gepost op: 28-10-2008 12:30 u »
Inderdaad! De heren zijn me voor (moet ik ook maar wat vaker op het forum zijn).

Een weizendoppelbock moet hem worden. 50% tarwe, 40% Munchener en de rest Caramout. Ik weet niet of ik de Special-B zou pakken. Mij toch net iets te eigenzinnig voor dit type. Misschien wat Meladoinemout?

Edwin

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #5 Gepost op: 28-10-2008 12:32 u »
Een Weizenbock met de WB-06? Of zal ik daarvoor wat Wyeast Lager Blend slurry aftappen misschien?

5% Special B vind ik eng, dat smaakt me vaak te sterk. Caramunich heb ik niet meer (denk ik). Dat wordt dan 5% aroma 150 en 1% chocolade mout 800 misschien? De kleur komt dan op 28 EBC bij een SG van 1.070. Misschien heb ik nog een lichtere caramout liggen voor extra caramelsmaken? Cara 120 heb ik ook nog wel. Mogen die Weizenbocks echt caramellerig smaken?

*edit* precies Edwin t.a.v. de Special B. Voor mij ook niet. Maar melano´dinemout is ook niet mals, hooguit enkele procentjes.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #6 Gepost op: 28-10-2008 12:41 u »
Nee joh, een weizenbock brouw je toch met een weizengist, niet met een lagergist, hoe lekker die ook is?

 :degroeten: JW.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #7 Gepost op: 28-10-2008 12:51 u »
Maar een bock brouw je met een ondergist..; (een volgend experiment dient zich aan... Starten met de WB-06, koelen,  en afmaken met een ondergist?)

Dit doet me denken aan een vraag die ik een paar jaar geleden op het forum stelde: waarom zijn er vrijwel geen ondergistende tarwebieren? Is dat per definitie zo'n slechte combinatie? Papazian bleek het zich ook af te vragen.

Misschien is het wel leuk om dat experiment nu voort te zetten.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #8 Gepost op: 28-10-2008 12:54 u »
Een Weizenbock met de WB-06?

Ja, of een andere Weizen gist. Natuurlijk geen ondergist!

5% Special B vind ik eng, dat smaakt me vaak te sterk.

Watje! Juist een winterweizenbock mag zeker iets rozijnigs hebben, maar het is jouw feestje, natuurlijk.

Mogen die Weizenbocks echt caramellerig smaken?

Absoluut!

*edit* precies Edwin t.a.v. de Special B. Voor mij ook niet. Maar melano´dinemout is ook niet mals, hooguit enkele procentjes.

Melanoidinemout lijkt me niet passen en overbodig. Een zo zwaar bier met zoveel caramout gaat echt wel lekker moutig smaken.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #9 Gepost op: 28-10-2008 13:00 u »
Ik heb laatst een zakje melanoidinemout meegenomen om eens mee te testen. Deze mout zorgt dus vooral voor moutigheid? Ik dacht juist dat het voor een combinatie van moutigheid en karamel zorgt. Ach, ga ik uittesten.

Je bok mag wel wat donkerder dan die 28 EBC. Volgens mij is 40 ook nog zeker acceptabel. Ik zou die Cara120 dan ook zeker toevoegen. karamel en een tikkie gebrandheid zijn toch wel kenmerkend voor dit type.

Edwin

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #10 Gepost op: 28-10-2008 13:04 u »
Maar een bock brouw je met een ondergist..;

Maar een Weizenbock niet. Denk aan de -ator bieren.

(een volgend experiment dient zich aan... Starten met de WB-06, koelen,  en afmaken met een ondergist?)

Dit doet me denken aan een vraag die ik een paar jaar geleden op het forum stelde: waarom zijn er vrijwel geen ondergistende tarwebieren? Is dat per definitie zo'n slechte combinatie? Papazian bleek het zich ook af te vragen.

Misschien is het wel leuk om dat experiment nu voort te zetten.

Probeer maar. Ik zou niet weten waarom het niet zou kunnen.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #11 Gepost op: 28-10-2008 13:07 u »
Natuurlijk geen ondergist!

Kijk, dat was de uitdaging waar ik op zat te wachten  ;D

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #12 Gepost op: 28-10-2008 13:08 u »
een tikkie gebrandheid zijn toch wel kenmerkend voor dit type.

Absoluut niet! karamel, zoetheid, tarwe-wee´gheid, maar zeker geen gebrandheid. Proef bijvoorbeeld maar eens een Schneider Aventinus.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #13 Gepost op: 28-10-2008 13:12 u »
Probleempje (even niet aan gedacht): beide koelkasten zijn bezet met hard gistend bier. Nu zit het weer mee momenteel, zodat een tarwe-onderbok in de cyko wel in de schuur zou kunnen. Nog eventjes nadenken en in de moutbak turen.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #14 Gepost op: 28-10-2008 13:17 u »
Ik vraag me sowieso af of de combi lager-tarwemout wel een geslaagde is, maar er is maar 1 manier om dat uit te vinden!

Elegante manier om je onkunde over weizenbock in je voordeel om te buigen, Edgar  ;). Moet een leuk experiment worden.

 :degroeten: JW.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #15 Gepost op: 28-10-2008 13:23 u »
Elegante manier om je onkunde over weizenbock in je voordeel om te buigen, Edgar  ;). Moet een leuk experiment worden.

Scherp gezien. Wie niet slim is moet leep zijn. :D

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #16 Gepost op: 28-10-2008 14:01 u »
Absoluut niet! karamel, zoetheid, tarwe-wee´gheid, maar zeker geen gebrandheid. Proef bijvoorbeeld maar eens een Schneider Aventinus.

Het moet ook zeker niet overheersen, maar een kleine toets proef ik toch ook in de Aventinus. De Pikantus (Erdinger) heeft het in mijn geheugen nog iets meer, maar inderdaad: ook hier zijdelings.

Edwin

Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #17 Gepost op: 01-11-2008 18:01 u »
Maar een bock brouw je met een ondergist..; (een volgend experiment dient zich aan... Starten met de WB-06, koelen,  en afmaken met een ondergist?)

Misschien is het wel leuk om dat experiment nu voort te zetten.
Hebt ge al iets in uw gedacht hoe ge dat gaat doen?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #18 Gepost op: 01-11-2008 18:23 u »
Ik heb het bier gebrouwen met die alternatieve 2-ketel methode. Het staat nu op (een deel van) de gistkoek van de pils met de Bavarian Lager/Czech Pils blend. De WB-06 laat ik er buiten.  Het is niet zo sterk geworden als gewenst, omdat die methode toch een vrij laag rendement gaf. 1.062. Ik heb eerder donkere ondergisters gebrouwen rond die sterkte, alleen nog niet met tarwe. Ik heb twijfels, maar ben erg benieuwd.

Ik zal het recept later neerzetten.

Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #19 Gepost op: 02-11-2008 09:13 u »
Hier bij BYO willen ze toch ook een lagergist gebruiken in een Weizenbock.

En Zainasheff gebruikt ook Special B.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #20 Gepost op: 02-11-2008 10:02 u »
Citaat
Zainasheff gebruikt ook Special B.

Daar is dan ook niks mis mee, hij beperkt het tot 3%. 5% vind ik al snel te veel. Ik neem 2%:



Strong Wheat Lager
----------------

Batch Size (L):              38.00    Wort Size (L):     38.00
Total Grain (kg):           10.62
Anticipated begin SG:            1.075    Plato:             18.18
Anticipated EBC:          32.1
Anticipated IBU:          28.2
Efficiency:                    79 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

 %            kg                                                   EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 41.4     4.40 kg.  Tarwemout                          4
 38.0     4.04 kg.  Munichmout                       15
  9.4     1.00 kg.   Tarwemout (donker)          20
  5.1     0.54 kg.   Aroma  150                       150
  4.1     0.44 kg.   Aroma(Amber 50)               50
  1.9     0.20 kg.   Special B                           350
-----------------------------------------------------------------------------
 40.00 g.     Hallertauer Mittelfruh            Whole    4.50   9.5  First WH
 40.00 g.     Hallertauer Mittelfruh            Whole    4.50  10.5  85 min.
 40.00 g.     Hallertauer Mittelfruh            Whole    4.50   8.2  45 min.
 40.00 g.     Hallertauer Mittelfruh            Whole    4.50   0.0  10 min.
-------------
Mash Name: Strong Wheat Lager

Total Grain kg:    10.62
Total Water L:      45
                       Step      Rest     Start      Stop     Heat        Infuse    Infuse     Infuse
Step Name         Time       Time    Temp       Temp    Type       Temp     Amount  Ratio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
inmaischen            0          10         54      54      Infuse       59          45      4.24
limit/beta                 6         30         60       60      Direct 
tussenstap            6          12         66      66      Direct   
alfastap                6          30         72      72      Direct 
uitmaischen           6          2         78      78      Direct 

SG is dus aanzienlijk lager geworden (1.062) dan de geplande 1.075.

Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #21 Gepost op: 02-11-2008 19:26 u »
Lijkt mij zekŔr  hoppig genoeg voor een Weizenbock. Jammer van het lage SG.

Wat mij opvalt is dat niemand een rust houdt op 42 ░C, is kruidnagel dan niet gewenst in een Weizenbock, enkel in Weizen?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.698
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #22 Gepost op: 02-11-2008 19:36 u »
SG is dus aanzienlijk lager geworden (1.062) dan de geplande 1.075.

Dat is wel een heel grote afwijking... Heb je wat gedaan, wat je anders nooit deed? Of heb je hier een mogelijke verklaring voor? Bij een beetje brouwer komen zulke grote afwijkingen niet meer voor  >:D (bij mij niet meer in ieder geval  :P)

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #23 Gepost op: 02-11-2008 19:38 u »

Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: WinterWeizen brouwen of niet?
« Reactie #24 Gepost op: 02-11-2008 19:38 u »
Ik heb het bier gebrouwen met die alternatieve 2-ketel methode. Het is niet zo sterk geworden als gewenst, omdat die methode toch een vrij laag rendement gaf.

Tags: tarwe ondergist