Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)  (gelezen 14378 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jorre

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: be
    • Fête Musicale
Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Gepost op: 26-10-2008 13:06 u »
Dag iedereen!

Ik ben Jorre Vanhemmens, 17 jaar en woon in West-Vlaanderen; België. Ik zit in mijn 6de en laatste jaar secundair onderwijs en volg de richting Biotechnische Wetenschappen. Zo'n 3 jaar geleden zeiden ik en mijn vriend "voor de grap" datwe brouwer gingen worden. Nu denk ik eraan om volgend jaar misschien industr. ingenieur biochemie  :leren: te doen of iets dergelijks om ECHT voor brouwer te leren, maar dat is helemaal nog niet zeker.

Dit jaar en vorig jaar in school maken we appelcider en wijn en die ervaring hebik dan ook al bij. We moeten ook een GIP(geïntegreerde proef); een soort eindwerk maken en mijn onderwerp is: "Het brouwproces van bier" Dat zal een boekje van +-30 blz moeten worden waar ik later nog beroep zal doen op jullie hulp :shelp:


Omdat ik dat graag eens zou doen en om erover bij te leren wil ik MORGEN met de hulp van mijn vriend ONS EERSTE BIER BROUWEN.

GISTEREN ben ik naar BMS Kuurne (BE) gegaan en heb wat inkopen gedaan:

- 3 kg mout
- 100 gr Hopkorrels Saaz (alpha 3.5%)
- 1 kg kandijsuiker wit
- 6 gr Muntons Active Brewing yeast (bovengist denkik)
- sulfietpoeder
- citroenzuur
- P3-gamo HD (reinigingsmiddel voor flessen.)
- thermometer tot 100 ºC
- hydrometer
- maatcilinder
- waterslot

(ter info: totaal bedrag 46 euro)

Verder heb ik nog ter beschikking:
- Dammejeanne 10l
- pH-meter papier(ga ik nog halen)
- darm om over te hevelen
- ...
GEZOCHT:
hulp in verband met mijn eindwerk en hup in verband met mijn poging om morgen te brouwen!(iets dringender)


Ik heb al heeeeeel veel gelezen, maar vind niet echt een gemakkelijk recept.
Hopelijk kunnen enkele mensen me helpen :elifant:



groeten,
Jorre

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Nicolaas

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Land: 00
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #1 Gepost op: 30-10-2008 16:45 u »
Hey, Jorre.
Al een mooi lijstje, de vragen van jou zijn allemaal te vinden op het forum.
Wat ik mis in je lijst is een schrootmolen, misschien ga je de korrels met een deegrol te lijf,
dat gaat, maar ik zou dan meer mout gebruiken.
Wat het recept betreft, niet te veel ingrediënten en gewoon proberen.
Veel succes.

Offline Jorre

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: be
    • Fête Musicale
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #2 Gepost op: 05-11-2008 15:33 u »
HEY!

Ik heb dus (proberen) bier te brouwen met wat ik had.

Ik heb de uitleg gevolgd die op hobbybrouwen staat. Ik heb inderdaad met een deegrol geschroot...


Nu staat mijn bier al te lageren (1à 2 weken staat er in de uitleg)



HET ruikt alleszins al naar bier  ;D


groeten,
Jorre


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.097
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #3 Gepost op: 05-11-2008 18:57 u »
Ik heb inderdaad met een deegrol geschroot...

Kun je daar de volgende keer eens een filmpje van maken?  D'r zit hier een brouwer op het forum, die wilt "Back to basic"... :D :D :D
En verder lijkt mij het erg leuk om te zien hoe iemand dat doet en met het resultaat erbij... :) 

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #4 Gepost op: 05-11-2008 22:06 u »
Dan kun je er ook nog voor kiezen om klam te rollen :D.
Pff lijkt me toch behoorlijk wat werk dat 'schroten' met een deegroller.

Offline Jorre

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: be
    • Fête Musicale
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #5 Gepost op: 06-11-2008 19:58 u »
Bij overmaat van ramp! was het fototoestel na 2 foto's defect..

Ik had ook een klein schrootmolentje maar we dachten dat de mout TEVEEL geschroot ging zijn... dus met deegrol :p


Daarbij doe ik nog een experiment.. Ik kon het niet over mijn hart krijgen om het bezinksel, de droesem; het meest gist-deel in een beugelfles te doen met fruitsap?
Heeft er al enkele keren uitgespoten alsik de druk afliet (en dan weer opnieuw begonnen) nu is de druk goed van mijn 3de poging..

Hypothese iemand of het drinkbaar zal zijn?


JORRE

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.836
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #6 Gepost op: 06-11-2008 20:05 u »
Dus je hebt een bier vergist en de gist die je daarmee hebt verkregen, heb je in een fles gedaan met fruitsap? Linke soep hoor en het resultaat zal niet heel lekker zijn. Goed dat je de druk eraf hebt gelaten. Er is in ieder geval vergisting geweest en alcohol gevormd, dus het zal best te drinken zijn. Laat het niet te lang op de gist staan als je het echt wilt drinken.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #7 Gepost op: 07-11-2008 10:44 u »
Dus je hebt een bier vergist en de gist die je daarmee hebt verkregen, heb je in een fles gedaan met fruitsap? Linke soep hoor

Dat is inderdaad een gegarandeerd recept voor een Bier/wijn/fermentatie-bom!
Waarom niet gewoon een waterslotje erop?

Offline Jorre

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: be
    • Fête Musicale
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #8 Gepost op: 13-11-2008 20:08 u »
Waarom niet gewoon een waterslotje erop?

Omdat ik het gewoon in een beugelfles van 60cl gedaan heb.


Met het 'echte' bier ga ik zaterdag (na 2 weken lageren dus) het bier in beugelflessen doen met 7g/l zoals beschreven staat..

Hopelijk spuit dat kostbare bier er niet allemaal uit..


Zijn er dingen waar ik speciaal moet op letten bij het bottelen??
Ik kreeg in het wijn/bierdepot een reinigingsmiddel mee om de flessen 24 u in te laten weken dus mijn flessen zijn al clean denk ik!


groeten,
Jorre

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #9 Gepost op: 13-11-2008 20:45 u »
Verkopen ze in de BMS P3? Was dat duur? P3 word veel bij commercieele brouwerijen gebruikt als reinigingsmiddel.
Heb je verder nog iets van SG-metingen gedaan?


D'r zit hier een brouwer op het forum, die wilt "Back to basic"... :D :D :D
Dan kun je er ook nog voor kiezen om klam te rollen :D.
Pff lijkt me toch behoorlijk wat werk dat 'schroten' met een deegroller.

LOL
Seriues 3 kg mout met de deegrol gedaan? :D

Offline Jorre

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: be
    • Fête Musicale
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #10 Gepost op: 13-11-2008 21:26 u »
Ja

Brouwen kan toch leuk zijn  :groots: samen met mijn maat een half uur deegrollen

maar het nadeel ervan was, achteraf gezien, dat niet ALLE korrels genoeg geplet waren om hun suikers volledig te laten oplossen..

Mout is lekker :p, ik heb van ALLES geproefd, bij iedere stap
Gist is toch niet ongezond zeker????! :p





Ik heb daarjuist mijn flesje ' gepruts '  met fruitsap + gist opengedaan en was heel verbaasd; Er kwam veel 'rook' uit de fles en er was schuimvorming (heel weinig jammer genoeg), het had geen doorzichtig kleur maar ZAG er lekker uit..

Eens van geproefd: Veel te weinig alcohol in... !




Maar dit is het discussiëren niet waard denk ik want ik heb heel erg geprutst ermee en van alles bij elkaar gekapt..





Binnen enkele dagen doe ik mijn 'echte' bier!! Hopelijk lukt dat beter......

Jorre.

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #11 Gepost op: 13-11-2008 21:51 u »
Gist is toch niet ongezond zeker????! :p
Veel vitamine B en goed voor de bloedsomloop.  ;D

Ik heb ook eens een vriendin van mij wat gistslurry aangeboden, want ze kon niet zo goed...'gaan' zeg maar.
Laxeermiddel is er niets tegen. :gistsmile:

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.925
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #12 Gepost op: 14-11-2008 09:44 u »
Ja

Brouwen kan toch leuk zijn  :groots: samen met mijn maat een half uur deegrollen

maar het nadeel ervan was, achteraf gezien, dat niet ALLE korrels genoeg geplet waren om hun suikers volledig te laten oplossen..

Mout is lekker :p, ik heb van ALLES geproefd, bij iedere stap
Gist is toch niet ongezond zeker????! :p





Ik heb daarjuist mijn flesje ' gepruts '  met fruitsap + gist opengedaan en was heel verbaasd; Er kwam veel 'rook' uit de fles en er was schuimvorming (heel weinig jammer genoeg), het had geen doorzichtig kleur maar ZAG er lekker uit..

Eens van geproefd: Veel te weinig alcohol in... !




Maar dit is het discussiëren niet waard denk ik want ik heb heel erg geprutst ermee en van alles bij elkaar gekapt..





Binnen enkele dagen doe ik mijn 'echte' bier!! Hopelijk lukt dat beter......

Jorre.

Ik denk dat Jorre

algauw

aan  200

bladzijden

zal zitten!

Offline Jorre

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: be
    • Fête Musicale
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #13 Gepost op: 15-11-2008 19:42 u »
Vandaag heb ik mijn bier gebotteld. Ik volg dus de brouwcursus van hier en heb met 7g/l op de fles gezet.

Geduld heb ik nu nog nodig.


Het had een mooie amberkleur toen ik het bottelde maar toen ik proefde smaakte ik bijna geen alcochol, is dit normaal?
Anders wordt het een NA-biertje  :elifant:


Ik heb ook enkele foto's van het hele avontuur, kan ik die ergens ten toon stellen?



JORre.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.443
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #14 Gepost op: 15-11-2008 20:10 u »
Ik heb ook enkele foto's van het hele avontuur, kan ik die ergens ten toon stellen?

Ja, die kun je gewoon posten. Zie hier hoe je dat doet. (Staat steeds aan de bovenkant van elke forumpagina.)

Offline Jorre

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: be
    • Fête Musicale
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #15 Gepost op: 16-11-2008 11:42 u »
Hallo,

1 dag later..


Ik heb uit nieuwsgierigheid eens enkele flessen opengedaan en maar bij 2 van de 8 flessen is de nagisting op gang gegaan.. (de 2 flessen met meest bezinksel nog in...)

In die andere flessen (met de helderste vloeistof) gebeurt niets.! Wat moet ik daarmee doen?


Jorre.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.934
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #16 Gepost op: 16-11-2008 12:05 u »
Geduld heb ik nu nog nodig.

Ik heb uit nieuwschierigheid eens enkele flessen opengedaan en maar bij 2 van de 8 flessen is de nagisting op gang gegaan.. (de 2 flessen met meest bezinksel nog in...)

Zoals je zelf al aangaf: geduld! Laat het minimaal een week hergisten bij (liefst) verhoogde temperatuur. Dat er na 1 dag al druk in sommige flesjes zit is een goed teken.

Offline Jorre

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: be
    • Fête Musicale
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #17 Gepost op: 16-11-2008 17:59 u »
Een kennis zei dat ik ze in de kelder moest zetten (± 12graden)

Beter op 20graden?

Maar ik heb tijd hoor, mag meer weken duren...


Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #18 Gepost op: 16-11-2008 19:52 u »
Bij 20° (of warmer) zal de hergisting op fles sneller gedaan zijn dan op koudere temperaturen.
Dat is zo'n beetje een algemene regel bij vergistingen (met bovengist): snel warm of lang koud.

Jammer dat je na 1 dag hergisting op 12°C al direct 8 flesjes hebt opengetrokken. Meestal probeer ik toch een week te wachten voor ik er een opentrek.
Meestal duurt bij mij de hergisting op fles nog langer dan een week. 2 tot soms 3. Dit komt omdat gist erg temperatuur gevoelig is. Wanneer de temperatuur dus hard schommelt ('s nachts koud, overdag warm) kan het soms wat langer duren.
Een geïsoleerde 'warmekast' bouwen zou hierbij veel moeten helpen. Makkelijk zelf te maken. Al ben ik er zelf nog niet aan begonnen.

Offline Jorre

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: be
    • Fête Musicale
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #19 Gepost op: 12-03-2012 15:14 u »
Enkele jaren later ben ik opnieuw bezig met mijn eindwerk, nu om mijn professionele bachelor biochemie te eindigen.

Dit keer over:'Evolution of S.cerevisiae under varying conditions' titel staat nog niet 100% vast maar daar werk ik dus op.



Weet er iemand waarom net deze post altijd verschijnt in google zoekresultaten als ik mijn naam google?
En ik vraag me ook af of er eigenlijk brouwers op dit forum zijn die het ook als job doen :brouwen:

Groeten
Jorre

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.443
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #20 Gepost op: 12-03-2012 17:20 u »
Weet er iemand waarom net deze post altijd verschijnt in google zoekresultaten als ik mijn naam google?

Omdat dit forum goed scoort bij Google. Er is veel authentieke informatie te vinden.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #21 Gepost op: 12-03-2012 20:35 u »
Dit keer over:'Evolution of S.cerevisiae under varying conditions' titel staat nog niet 100% vast maar daar werk ik dus op.

Klinkt goed Jorre!
Krijgen we een linkje wanneer het klaar is? Ben benieuwd.

Citaat
En ik vraag me ook af of er eigenlijk brouwers op dit forum zijn die het ook als job doen

Dat ligt er een beetje aan waarnaar je refereert, maar er zijn wel een aantal commerciele brouwers hier inderdaad. :)

Offline Jorre

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: be
    • Fête Musicale
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #22 Gepost op: 28-03-2012 13:51 u »
Ik ga enkele tests doen door vergisting te vergelijken met een jonge gist en met een oude giststam (ik bedoel vele generaties hergebruikt).
ook met verschillende beluchting
verschillende temperaturen
verschillende enthoeveelheden

Eventueel pH, suikersamenstelling wort, vitaminen toevoegen, ...

Welke denken jullie dat het meest interessant zijn? Er zijn natuurlijk al veel zo'n onderzoeken gedaan maar het is
ook mijn opdracht om onderzoek te doen.
Ik moet het redelijk zelfstandig doen dwz veel vrijheid maar misschien wat té veel om de juiste testen te kiezen.

p.s. ik mag 2 weken naar een brouwlabo en daar moet alles gebeuren

Alvast bedankt voor je mening
Jorre

Offline Dorstige Alexander

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: be
  • op één been kan je niet staan
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #23 Gepost op: 28-03-2012 15:08 u »
hallo Jorre,

Hier ook een zuid-west-Vlaming. Ik denk zelfs dat we gemeenschappelijke vrienden hebben, want uw naam doet mij niet vreemd. Zat jij niet in de organisatie van het festival in Pottes?

Ikzelf ben nog maar pas begonnen met zelf brouwen, mijn derde biertje is nu aan het hergisten op de fles (eerste vergisting die temp-gecontroleerd is, en het tussentijds resultaat is al stukken beter dan mijn vorige)

Qua themas: kan je ze niet allemaal onderzoeken? Mij lijken ze allemaal interessant. Maar moest ik er zelf ene moeten uitkiezen, ik zou voor enthoeveelheden kiezen: kijken hoeveel de oude gist in kracht verliest tov een jonge gist

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.443
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Jorre stelt zich voor! + vraagt om hulp :)
« Reactie #24 Gepost op: 28-03-2012 21:11 u »
Waar je voor kiest is een lastige vraag.

Ik heb diverse experimenten op het gebied van vergisting gedaan. Gebruik je bij oude en jonge gist evenveel gist? Of ga je cellen tellen en evenveel levende cellen toevoegen?

De vitaliteit van de gist maakt veel uit voor de vergisting. Zit je vast aan de thema's die je mag onderzoeken? Anders zou ik gaan kijken naar de vergistingstijd en vergistingsgraad en pH. En verder zou je kunnen kijken naar de schuimhoudbaarheid omdat veel dode cellen schuimnegatief zouden werken. Kan het brouwlabo de schuimhoudbaarheid bepalen?

Mijn idee zou zijn evenveel levende cellen gebruiken en kijken wat er precies gebeurt qua vergistingstijd en vergistingsgraad, pH en schuimhoudbaarheid.

Een andere optie is te kijken wat het effect is op genoemde parameters als je gistvoeging gebruikt of niet, of verschillende merken gistvoeding. Volgens mij kun je genoeg onderzoeken.

Tags: