Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lambik recept  (gelezen 573 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 156
  • Land: nl
  • Lekker!
Lambik recept
« Gepost op: 26-08-2019 21:27 u »
Binnenkort wil ik graag een lambik brouwen. Deze wil ik laten rijpen in een 23 liter pet vergistingsfles. Ik woon vlakbij een drukke weg (omgeving rijswijk/delft) en zie het daarom niet ztten om wilde gist van de omgeving te gebruiken. Maar welke gist zal ik bestellen? Wyeast 5112 Brett. Bruxellensis / Wyeast 5526 Brett. Lambicus / Wyeast 3278 XL Belgian Lambic Blend?

Met die laatste heb je ook alle benodigde bacterien maar ik las dat ie wat tegenviel. Onderstaand het recept:

 BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk73
Naam receptLambik
Brouwdatum19-08-2019
BierstijlLambiek
Volume26,0 l
Begin SG1,044 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)17 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
20,71 lWater uit Rijswijk 2019
0,86 lGedemineraliseerd water
0,60 gCaCl2
1,90 mlFosforzuur
11,21 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l8 mg/l61 mg/l164 mg/l63 mg/l50 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,70 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC50,0 %
1,35 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC25,0 %
0,68 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC12,5 %
0,68 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC12,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.20 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
48,3 gSaazpellets3,3%60 min.17,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l + 0,5 l getrapte starterBelgian Lambic Blend (3278)bovengist


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.202
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambik recept
« Reactie #1 Gepost op: 26-08-2019 21:36 u »
Deze wil ik laten rijpen in een 23 liter pet vergistingsfles.

Als je toch geen wilde gist gaat gebruiken, zou ik hem ook niet laten rijpen en zeker niet in een PET fles... :(

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Lambik recept
« Reactie #2 Gepost op: 26-08-2019 21:44 u »
Hee Pietje Puk, leuk dat je je er ook aan gaat wagen. Petfles, niet doen. Volgens mij wonen wij niet heel ver uit elkaar (ik Delft, bijna Rijswijk). Gewoon een brouwsel aanzetten met gist uit de omgeving van de winter, het komt wel goed. Durf het! En zet anders een 'echte' en een 'neppe' naast elkaar, kun je volgend jaar gelijk blenden  :)

Ps. Als je wilt kun je komende winter/als ik ga bottelen wel een flesje van me krijgen om je lambiek mee aan te zetten. De lucht zal niet heel veel schelen...

Ppss. Waarom tarwemout?

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 156
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Lambik recept
« Reactie #3 Gepost op: 26-08-2019 22:30 u »
Zag dat tarwemout wel vaker als extra knabbeltje voor de bret gebruikt werd, vandaar.

Heb nu twee semi wilde bieren op grote pet carboy / gebotteld staan: een rodenbach achtige met wat houtsnippers staat nog te rijpen in zo'n grote carboy en een Orval lookalike (ook in pet carboy gerijpt) is inmiddels gebotteld. De vlaamse rode is primair vergist met Wyeast 1762 en rijpt nu nog 7 maanden na op Wyeast 3763. De Orval is primair vergist op de Wyeast 1214 en secundair op opgekweekte Orval gist, ik moet nog een maandje of 3 geduld hebben.

Lastige hobby hoor met al dat geduld dat je nodig hebt ;) Voor de lambiek vroeg ik me af of ik voor wat extra complexiteit een (bescheiden) hoeveelheid hout zou toevoegen. Niet teveel, maar voor de diepte en het gebrek aan een houten vat lijkt mij dat geen gek idee..

Maar ik neem aan dat jullie pet afraden door het gebrek aan zuurstof waardoor de brett niet genoeg tot z'n recht zal komen?

@BrouwMark: leuk, moeten we doen. Ik heb ook nog wel wat biertjes uit te wisselen :-)

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 156
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Lambik recept
« Reactie #4 Gepost op: 26-08-2019 22:40 u »
Hier zie ik dat pet fles an sich zou moeten kunnen. Wel eentje kopen met kraantje zodat je de pellicile niet hoeft te verbreken als je wil proeven...

https://www.reddit.com/r/Homebrewing/comments/7ucuvd/lambic_fermenting_vessel_plastic_vs_glass/

Over dat hout:

https://www.ratebeer.com/forums/recommended-oak-cube-amount-in-lambic_80745.htm

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Lambik recept
« Reactie #5 Gepost op: 26-08-2019 23:18 u »
Zo te lezen ben je al aardig los gegaan! Inderdaad pet raad ik af vanwege de zuurstofdichtheid, met mijn beperkte ervaring...
Overigens heb ik ook wat hout toegevoegd, dan hebben de beestjes wat om in te wonen en het geeft smaak af.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Lambik recept
« Reactie #6 Gepost op: 27-08-2019 15:14 u »
Waarom niet gewoon in een houten vat?

En ja er zijn ook bij jou in de buurt wilde gisten genoeg, ook langs drukke wegen.

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 156
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Lambik recept
« Reactie #7 Gepost op: 28-08-2019 21:14 u »
Omdat ik die nog niet heb :-)

Maar misschien later. Mocht de lambic na een jaar wat zuurder/frisser moeten worden dan zorg ik voor een klein beetje verse zuurstof in de kopruimte. Kan ik evt ook met een pompje op een timer doen...

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Lambik recept
« Reactie #8 Gepost op: 29-08-2019 00:29 u »
Waarom niet gewoon in een houten vat?

Dat kost geld man!  ;D

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Lambik recept
« Reactie #9 Gepost op: 29-08-2019 08:50 u »
Omdat ik die nog niet heb :-)

Maar misschien later. Mocht de lambic na een jaar wat zuurder/frisser moeten worden dan zorg ik voor een klein beetje verse zuurstof in de kopruimte. Kan ik evt ook met een pompje op een timer doen...
Dat kun je daarna niet meer veranderen..

Tags: