Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Hopschema  (gelezen 4192 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline koentjuh_666

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
Hopschema
« Gepost op: 20-10-2008 19:43 u »
Is dit voor het maken van 10 L pils een goed hopschema?



10 gr Saaz 3%, 50 min koken
10 gr Hallertrau Perle 6%, 50 min koken

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: hopschema
« Reactie #1 Gepost op: 20-10-2008 19:53 u »
Zeg koentjuh, kan je alles niet wat centraal houden in 1 2 topics?

Hoe kom je op het idee van 50 minuten? Vast niet uit een van de vele voorbeeld recepten over een pils...
leg dit eens uit!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.793
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: hopschema
« Reactie #2 Gepost op: 20-10-2008 20:49 u »
Zeg koentjuh, kan je alles niet wat centraal houden in 1 2 topics?

De keuze van koentjuh om allemaal aparte draden te starten is volkomen in overeenstemming met de forumregels.
En onderwerp per draad is uitstekend!  :duimop:


Nog even ingaan op de vraag. Het is gebruikelijk een hopgift te doen aan het begin van het koken en een hopgift zo'n 10 tot 15 minuten voor het einde van het koken.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hopschema
« Reactie #3 Gepost op: 20-10-2008 21:04 u »
De keuze van koentjuh om allemaal aparte draden te starten is volkomen in overeenstemming met de forumregels.
En onderwerp per draad is uitstekend!  :duimop:

Ok, mijn fout!  :pan:
(zelf vind ik het verwarrender, maar das een andere discussie)

Offline Ren K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.286
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Hopschema
« Reactie #4 Gepost op: 20-10-2008 21:05 u »
Bestuur dit schema maar eens Koentjuh:


Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Hopschema
« Reactie #5 Gepost op: 20-10-2008 21:09 u »
Is dit voor het maken van 10 L pils een goed hopschema?



10 gr Saaz 3%, 50 min koken
10 gr Hallertrau Perle 6%, 50 min koken

Nee, als je het mij vraagt niet.

Persoonlijk zou ik op 10 liter pils het volgende hopschema gebruiken:

20 gr Saaz First Wort Hop
x Gram Perle tot 20 IBU
10 gram Saaz 20 min
10 gram Saaz 10 min
10 gram Saaz 1 min 

Reden: Tijdens het lageren verlies je erg veel aroma en smaak.

Voorbeeld:

Pilsner

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

00-A  Derek Walsh - klasse  A, Pilsener (Urtyp)

Min OG:  1.044   Max OG:  1.056
Min IBU:    28   Max IBU:    45
Min Clr:     7   Max Clr:    18  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          10.00    Wort Size (L):     10.00
Total Grain (kg):         2.33
Anticipated OG:          1.048    Plato:             11.95
Anticipated EBC:           7.4
Anticipated IBU:          32.9
Brewhouse Efficiency:       67 %
Wort Boil Time:             80    Minutes

Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 92.6     2.16 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        Belgi         1.037      3
  7.4     0.17 kg.  Carafoam (= Carapils) - Weyer Duitsland      1.037      6

Potential represented as SG per pound per gallon.

Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 20.00 g.     Czech Saaz                        Whole    2.20   8.7  First WH
 15.00 g.     Perle                             Whole    6.30  19.6  60 min.
 10.00 g.     Czech Saaz                        Whole    2.20   2.8  20 min.
 10.00 g.     Czech Saaz                        Whole    2.20   1.7  10 min.
 10.00 g.     Czech Saaz                        Whole    2.20   0.2  1 min.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.793
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hopschema
« Reactie #6 Gepost op: 20-10-2008 21:32 u »
(zelf vind ik het verwarrender, maar das een andere discussie)

Een draad waar allerlei onderwerpen door elkaar lopen is een stuk lastiger om te volgen. Niet voor niets worden regelmatig draden gesplitst omdat een discussie gevoerd wordt over een heel ander onderwerp dan het oorspronkelijke onderwerp.

Verder kun je dan niet meer aan de titel van een onderwerp meer zien waarover een draad gaat.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hopschema
« Reactie #7 Gepost op: 20-10-2008 21:37 u »
[offtopic]
Klopt, maar in dit geval zou het allemaal onder "profielwerkstuk bierbrouwen" kunnen. Vooral omdat toekomstige zoekers niet de context van Koen's vragen (en daardoor de antwoorden) zullen begrijpen. [/offtopic]

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.793
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hopschema
« Reactie #8 Gepost op: 21-10-2008 07:58 u »
De draden van Koen worden getagd met het kernwoord "proefielwerkstuk" op die manier is de context te achterhalen.

Offline koentjuh_666

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
Re: Hopschema
« Reactie #9 Gepost op: 21-10-2008 08:05 u »
20 g Saaz 3% FWH
15 g Hallentrau Perle 6% 60 min
10 g Hallentrau Hersbrucker  2.5 % 20 min
10 g Hallentrau Hersbrucker  2.5 % 10 min

Offline koentjuh_666

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
Re: Hopschema
« Reactie #10 Gepost op: 21-10-2008 17:50 u »
Zo beter? En een klein vraagje over first wort hopping:

Moet de hop toegevoegd worden na de eerste keer filtering van het maisch of na het naspoelen van het residu van de eerste filtering van het maisch?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.276
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hopschema
« Reactie #11 Gepost op: 21-10-2008 17:54 u »
Bij First Wort Hopping "giet" je je filtraat over de hop heen...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hopschema
« Reactie #12 Gepost op: 21-10-2008 18:31 u »
In de praktijk komt dit erop neer dat je de hop toevoegd aan je wort vrdat je begint met koken.

Offline koentjuh_666

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
Re: Hopschema
« Reactie #13 Gepost op: 21-10-2008 21:17 u »
Bedankt.

Tags: profielwerkstuk