Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Amarillo Bigfoot  (gelezen 5775 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Amarillo Bigfoot
« Gepost op: 19-10-2008 13:50 u »
Aangezien ik hem nu aan het brouwen ben is het wat laat voor discussie. Toch ter aller lering ende vermaeck het recept:

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptAmarilo Bigfoot
Brouwdatum18-7-2008
BiertypeBarley wine
Aantal liters15
Gewenst begin SG1096 (9,8 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater26.59 liter
Maischdikte3.30 l/kilo
Maischwater20.77 liter
Spoelwater5.82 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur44 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid91 EBU (Mark Garetz)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
CaraMunich (Cara 120) - Dingemans10.0 %629 gram162 EBC
Palemout 7 EBC80.0 %5035 gram8 EBC
Carahell10.0 %629 gram22 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum (D)10.0 %40 gramFWH42 EBU
Amarillo8.0 %20 gramFWH17 EBU
Amarillo8.0 %20 gram30 min.9 EBU
Amarillo8.0 %20 gram10 min.0 EBU
Centennial8.0 %20 gramFWH17 EBU
Cascade5.0 %20 gram10 min.0 EBU
Cascade5.0 %20 gram30 min.6 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortFermentis Safale US 56
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter1500 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C60 minuten3.30 l/kg


Dit recept is gebaseerd op het recept van Herman en bijgeschaafd na het proeven van de Bigfoot-alike van Oscar.
 :brouwen:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.798
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Amarillo Bigfoot
« Reactie #1 Gepost op: 19-10-2008 13:58 u »
Toch wel leuk om te zien dat de regel "proeven doet brouwen" altijd weer geldt. Geweldig!

Brouw ze!  :brouwen:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Amarillo Bigfoot
« Reactie #2 Gepost op: 21-10-2008 14:09 u »
Hmmm, de dichteid is weer eens lager uitgevallen en de hoeveelheid te hoog 1085 voor 17 l...
(ik zie een structureel probleem)

Met die 2 liter extra uitkoken had ik het op zich wel aardig gered, maar dat heb ik dus niet gedaan, omdat ik er pas achter kwam toen hij al in mijn vat zat.
Ik wil ergens in het proces nog moutextract toevoegen en of suiker (heb maar 360g extract meer), maar kan dat ook als droog extract in het jongbier opgelost worden?
Als ik het eerst weer in water toevoeg, krijg je weer verdunning van de bitterheid, wat ik niet wil...

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Amarillo Bigfoot
« Reactie #3 Gepost op: 21-10-2008 14:15 u »
Kan je niet een beetje jongbier aftappen, dat kort koken en daarin de moutextract oplossen?


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Amarillo Bigfoot
« Reactie #4 Gepost op: 21-10-2008 14:24 u »
Das ook een idee natuurlijk!
Had er wel aan gedacht, maar leek me op een of andere manier wat minder handig, al weet ik niet meer wat me tegenhield...
Misschien verlies van hoparoma's door het koken? (Hop kan ik er ook nog wel bij doen.) Maar het is dan maar ca 1 l op 17 l dus dat zou toch niet zo moeten uitmaken?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Amarillo Bigfoot
« Reactie #5 Gepost op: 21-10-2008 14:33 u »
Zal wel meevallen, toch. 1 op 17 liter is niet veel, en je kookt het geen uur (lijkt me).


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Amarillo Bigfoot
« Reactie #6 Gepost op: 21-10-2008 14:45 u »
Nee klopt, waarschijnlijk onzin van mij! Ik ga het bij het overhevelen doen met een litertje aftap! :)
Trouwens: nu geen brouwsoftware bij de hand, maar klopt het volgende?

17 l sg 1085 = (ca) 20 ºbrix = 20 gew% suiker(s) = 3,4 kg
3.4 + 0.36 = 3.76
=> 3.76/17 = 22 gew% = 22 ºbrix = (ca) 1092 :D
Komt ie aardig uit met het moutextract dat ik nog heb! :D

Verder heb als tegenhanger voor het koudhoppen een extract van 8 g Cascade in Wodka ingezet! Dit laat ik trekken tot het bottelen (ca 3 weken in totaal) en voeg ik toe bij het bottelen.
Zo hoop ik een hoger hoparoma te krijgen, aangezien veel aromastoffen beter oplossen in alcohol.
Ook kan ik voor het toevoegen het extract proeven en zo nog enigszins sturen :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Amarillo Bigfoot
« Reactie #7 Gepost op: 09-11-2008 17:44 u »
Zo!
Net gebotteld bij een SG van 1024, exact zoals het origineel, met 5g/l suiker.
Ik heb ook het extract toegevoegd, dat was errug hoppig en knap bitter?

De smaak en geur zijn nu al heel veelbelovend, dit moet bijna wel een toppertje worden!  :lekkerbier:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Amarillo Bigfoot
« Reactie #8 Gepost op: 14-11-2008 23:54 u »
Net mijn testflesje opengetrokken en duidelijk te vroeg...
Al wel wat koolzuurprikkeling en schuimvorming, maar ook nog wat suikerzoetig.

Eerst nog maar ff afwachten!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Amarillo Bigfoot
« Reactie #9 Gepost op: 27-11-2008 21:58 u »
Hij is al goed op druk en begint zich al aardig te ontwikkelen!
Toch is hij nog wat jong gistig en moet hij nog duidelijk langer rijpen...

Misschien heb ik de Centennial iets overschat (met de hopthee-methode), maar hij is nog wel lekker bitter.
Ook lekker veel hoparoma!
 :proost:

Tags: