Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Poll

Beluchting is belangrijk voor de groei van de gist. Hoe belucht jij?

Ik belucht niet.
Ik laat het gekoelde wort 1 keer in het gistingsvat kletteren.
Ik laat het gekoelde wort 2 keer of meer in het gistingsvat kletteren.
Ik roer heftig in het wort.
Ik gebruik een aquariumpompje om het wort te beluchten.
Ik belucht alleen de giststarter met een aquariumpompje en niet het wort.
Ik belucht zowel de giststarter als het wort met een aquariumpompje.
Anders.

Auteur Topic: Hoe belucht je?  (gelezen 15089 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Huub Krekels

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 799
  • Land: nl
  • Brasserie le Grillon
Re: Hoe belucht je?
« Reactie #25 Gepost op: 18-02-2005 17:04 u »
Ik belucht zowel de giststarter als het wort met een RVS beluchtings "steentje" en een aquariumpompje. De duur van het beluchten wordt door mij bepaald door de hoeveelheid schuim die bij het beluchten ontstaat. Dit is nogal per Wort/giststarter anders. Als het wort flink schuimt dan belucht ik met intervallen. Dit geldt ook voor de giststarter. Mijn ervaring is, dat door het beluchten de gist vaker doorgist en ik op den duur een lager SG krijg.  :gistsmile:

Gr.  :degroeten:

Huub.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Hoe belucht je?
« Reactie #26 Gepost op: 18-02-2005 21:18 u »
Ik blijf bij mijn standpunt.

Ik doe het met een garde, en het bier smaakt lekker.
OK, zuurstof binnen 1 uur op.
Gist in de stress.  :(
Maar dat geeft juist het delicate aroma.  8)
Gist mag best wel een beetje vechten  ;)

En als men toch gaat beluchten : Via desinfecterende vloeistof.

 :degroeten:

Offline Huub Krekels

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 799
  • Land: nl
  • Brasserie le Grillon
Re: Hoe belucht je?
« Reactie #27 Gepost op: 18-02-2005 23:33 u »
Bij ons op het gilde doet iemand de giststarter beluchten met een elektrische (batterij) schuimopklopper voor cappucino.



 Dit trilt nogal flink. In feite is dat hetzelfde systeem dat Hoppy gebruikt. (opkloppen dus.) Hij zweert daarbij.

:gistsmile:

Gr.

Huub.

Tags: