Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Drooghoppen / voor- en tegenstanders  (gelezen 10643 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Gepost op: 14-10-2008 23:49 u »
Dit bier ga ik zeker drooghoppen :D
Waarom zo enthousiast over drooghoppen?

Ikzelf ben niet echt een voorstander van drooghoppen. Ik vind het meestal geen meerwaarde aan het bier geven, en zelfs onaangenaam smaken.
Soms, zoals in een Orval of sommige Amerikaanse IPA's kan het dan weer heerlijk zijn. Maar ik laat het liever achterwegen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


oranjeboombiertje

  • Gast
Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #1 Gepost op: 14-10-2008 23:51 u »
Wacht maar Thibo, jij krijgt zaterdag wat gedrooghopte bieren van mij, dan weet je dat het echt wel lekker is in een bier ;D

 :degroeten:
Wesley

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #2 Gepost op: 15-10-2008 00:12 u »
Haha ik ben benieuwd.   :proost2:

oranjeboombiertje

  • Gast
Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #3 Gepost op: 15-10-2008 00:16 u »
Wacht maar >:D ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.238
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #4 Gepost op: 15-10-2008 08:07 u »
Waarom zo enthousiast over drooghoppen?

Ikzelf ben niet echt een voorstander van drooghoppen. Ik vind het meestal geen meerwaarde aan het bier geven, en zelfs onaangenaam smaken.
Soms, zoals in een Orval of sommige Amerikaanse IPA's kan het dan weer heerlijk zijn. Maar ik laat het liever achterwegen.

Helemaal mee eens Thibo. Ook ik ben geen liefhebber hiervan. Veel te veel gerommel vind ik. En het hoparoma dat je toevoegt blijft maar een paar maanden te proeven. Daarnaast sluit ik niet uit dat je door het drooghoppen alfazuren in het bier brengt die natuurlijk niet ge´someerd worden omdat niet meer gekookt wordt. Onlangs heb ik begrepen dat deze niet-ge´someerde alfazuren voor een versnelde oxidatie van het bier kunnen zorgen.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #5 Gepost op: 15-10-2008 09:26 u »
En het hoparoma dat je toevoegt blijft maar een paar maanden te proeven.

Maar dan heb je wel de eerste paar maanden een heerlijk extra hoppig bier.

Daarnaast sluit ik niet uit dat je door het drooghoppen alfazuren in het bier brengt die natuurlijk niet ge´someerd worden omdat niet meer gekookt wordt. Onlangs heb ik begrepen dat deze niet-ge´someerde alfazuren voor een versnelde oxidatie van het bier kunnen zorgen.

Heb je dit probleem dan niet bij late hopgiften? Tijdens de laatste 15 minuten van het koken worden maar weinig alfazuren omgezet. Trouwens, ook van hoppen die langer koken wordt lang niet alles omgezet. En niet-ge´someriseerde alfazuren zijn toch nauwelijks oplosbaar in water/bier?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.238
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #6 Gepost op: 15-10-2008 09:34 u »
Ze zijn inderdaad minder goed oplosbaar maar dat betekent volgens mij niet dat ze niet in het bier terecht kunnen komen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #7 Gepost op: 15-10-2008 09:38 u »
Onlangs heb ik begrepen dat deze niet-ge´someerde alfazuren voor een versnelde oxidatie van het bier kunnen zorgen.

Onlangs heb ik vernomen dat dat ook niet persÚ hoeft te gebeuren :D
Dit was een bier dat een jaar na dato nog steeds hoppig en zeker niet geoxideerd was (de SN bigfoot 2007).
En dat terwijl hij wel gekoudhopt was zie: de site van de makers met Cascade, Centennial en Chinook

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #8 Gepost op: 15-10-2008 09:43 u »
Ze zijn inderdaad minder goed oplosbaar maar dat betekent volgens mij niet dat ze niet in het bier terecht kunnen komen.

Dat wil ik graag geloven, maar waarom zou dit met koudhop meer gebeuren dan met een reguliere late of zelfs vroege hopgift?

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #9 Gepost op: 15-10-2008 12:16 u »
Ik ga hier weer eens iets zeggen he:

Dryphop vind ik vooral smaak toevoegen. Meer smaak als extra aroma. En dat smaakje moet ik niet zo.
Het grappige is, die smaak vind ik bitter overkomen.
 :pan:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.238
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #10 Gepost op: 15-10-2008 13:23 u »
Dat wil ik graag geloven, maar waarom zou dit met koudhop meer gebeuren dan met een reguliere late of zelfs vroege hopgift?

Bij drooghopen is er helemaal geen isomerisatie. Vaak worden aanmerkelijke hoeveelheden gebruikt.
Overigens ben ik ook geen liefhebber van een hele late hopgift. Dat geeft in mijn beleving een onaangename wrange smaak naast de gewenste toename van het hoparoma.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #11 Gepost op: 15-10-2008 13:26 u »
Wat is voor jou in die optiek TE laat, Jacques? Als jij een lekker hoparoma wilt in je bier, hoe laat voeg je dan nog hop toe?

 :degroeten: JW.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.238
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #12 Gepost op: 15-10-2008 13:27 u »
Voor mij ligt de grens op 10 minuten.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #13 Gepost op: 15-10-2008 18:25 u »
Citaat
Drooghoppen / voor- en tegenstanders
Merkwaardige titel.
Niet dat ik in hokjes wil denken, maar het hangt een beetje van het bier af wat je wilt brouwen.

 :degroeten:

Offline RenÚ K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #14 Gepost op: 15-10-2008 18:31 u »
Het lekkerste bier dat ik gebrouwen heb is wel met drooghop geweest, Saaz. 1 gram per liter in een IPA. Het is voor mij dus zeker iets om weer te gaan doen.
Een volgend brouwsel met drooghop wil ik voor de helft drooghoppen. Als ik een bier drink die gedrooghopt is dan ben ik ook altijd wel benieuwd hoe deze zal smaken zonder drooghop.

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #15 Gepost op: 15-10-2008 18:46 u »
hallo

Voor een mooi hoparoma is drooghoppen wel erg goed.
Zelf doe ik dat met IPA en ook nog wel met een pils of stoombier.

Groet Jelle

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #16 Gepost op: 15-10-2008 19:38 u »
Merkwaardige titel.
Niet dat ik in hokjes wil denken, maar het hangt een beetje van het bier af wat je wilt brouwen.

 :degroeten:

Toch kan je wel een lijn trekken tussen mensen die er voor en tegen zijn denk ik.
Ik ben, zeg maar, "een tegenstander". Dat wil niet zeggen dat ik daarom geen drooggehopte bieren lust of beweer dat het een slechte brouwmethode is...
Dit topic is ook begonnen als reactie, dat drooghoppen niet altijd een beter bier geeft.

Ach, wie weet bekeert Wesley mij deze zaterdag zelfs nog.  :D

hallo

Voor een mooi hoparoma is drooghoppen wel erg goed.
Zelf doe ik dat met IPA en ook nog wel met een pils of stoombier.

Groet Jelle
Maar je proeft dat drooghoppen toch ook he? Iedereen proeft dat? Zo'n beetje als Jacques ook omschrijft bij heel late hopgiften.

Offline Menno

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.201
  • Land: nl
  • PINT moet GROTER!
Re: Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #17 Gepost op: 15-10-2008 20:53 u »
Als je maar niet zegt dat je met drooghoppen 'smerig' bier krijgt... ::)


 ;D :degroeten:

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #18 Gepost op: 15-10-2008 21:04 u »
Kom op zeg Menno, jij weet toch ook wel dat alleen bieren die zuur zijn smerige bieren zijn ;)

 :degroeten:
Wesley

Offline Menno

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.201
  • Land: nl
  • PINT moet GROTER!
Re: Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #19 Gepost op: 15-10-2008 21:18 u »
Nee, dat weet ik absoluut niet, Wesley!  :lessmile:

Hulde aan de Geuze Oude Boon!  :groots:

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #20 Gepost op: 15-10-2008 22:00 u »

Maar je proeft dat drooghoppen toch ook he? Iedereen proeft dat? Zo'n beetje als Jacques ook omschrijft bij heel late hopgiften.


Dat is ook de bedoeling van alle hopgiften na 20 min voor einde koken

groet jelle

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #21 Gepost op: 15-10-2008 22:13 u »
Ik ben zelf een groot fan van koudhoppen, maar ik vind het zeker niet in alle biertypen passen. Ik pas het eigenlijk alleen toe in bittere bieren zoals IPA, Barley Wine en Russian Imperial Stout.

Ik vind late hop-giften een ander aroma geven, minder aggresief, grassig en vers. Op zich kan ik me wel voorstellen dat sommige mensen dit niet lekker vinden.

Een Doppelbock of Dubbel zou ik bijvoorbeeld nooit koudhoppen ;D.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #22 Gepost op: 17-01-2011 19:35 u »
Zelf houd ik van gedrooghopte bieren. In mijn IPA was het prima, heerlijke Amarillo geur en smaak. Nu heb ik een quadrupel gedrooghopt met Summit, bij wijze van proef. Deze smaakt meer "romig", een rare smaak. Het komt door de hop, maar waar ligt dat aan? Bij de RIS is de drooghop ook heerlijk. Zou een wat zoeter bier reageren op drooghop?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #23 Gepost op: 17-01-2011 20:35 u »
Ik denk dat het meer met je verwachtingspatroon te maken heeft, in een Quadrupel verwacht je gewoon niet echt hoppigheid... zeker niet als er erg sterke gist gerelateerde smaken in het bier zitten. Of komt de gekke smaak uit de Summit zelf?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Drooghoppen / voor- en tegenstanders
« Reactie #24 Gepost op: 17-01-2011 20:47 u »
Ik vind het zeker erg lekker in bieren waarin het past. Het hoeft voor mij niet in ieder bier.