Niet tappen

Gestart door Adrie, 13-10-2008 16:38 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Wat is de belangrijkste reden dat jij geen tapinstallatie (met bv. Soda-kegs) hebt?

Ik vind het te duur om alles aan te schaffen
10 (15.6%)
Ik houd enorm van bottelen
2 (3.1%)
Ik heb geen ruimte voor vaten en een extra koelkast
2 (3.1%)
Ik drink liever meer verschillende bieren na elkaar dan het aantal taps dat ik maximaal kan hebben
12 (18.8%)
Ik ben bang dat het bier bederft voordat ik het op heb
12 (18.8%)
Ik ruil veel bieren/geef veel bieren weg
0 (0%)
Ik ben bang dat ik teveel ga drinken met een tap bij de hand
4 (6.3%)
Ik heb er gewoon nooit aan gedacht om een tapinstallatie te maken
2 (3.1%)
Ik tap wel!
20 (31.3%)

Totaal aantal stemmen: 63

Adrie

Het hebben van een tapsysteem heeft voor de hobbybrouw enkele belangrijke voordelen: je hoeft niet meer te bottelen, je hoeft geen voorraad flessen aan te leggen, je hoeft maar 1 fust per batch schoon te maken en te ontsmetten, je hoeft niet meer her te gisten op fust, je kunt het koolzuurgehalte van je bier beter regelen dan met hergisting op de fles, je hoeft geen bierdoppen meer te kopen en er zijn vast nog meer voordelen.

Toch zijn er in Nederland maar weinig hobbybrouwers met een tapinstallatie. Waarom is dat in jouw geval?

In mijn geval was het voor onze verhuizing vooral een ruimteprobleem, maar nu ga ik overstag.

Gerb

Ik vind het een dure aangelegenheid. Nu heb ik een soda keg gekocht van Johannes, in eerste instantie om te lageren. Misschien later wil ik wel eens een complete tapinstallatie maken.

En daarnaast ben ik maar weinig in de gelegenheid om 19 liter bier in 1 keer te tappen. Ik drink doordeweeks normaal niet en om nu zelf binnen een paar weken een vat (met hetzelfde bier) leeg te drinken zie ik niet zitten.

MO

Ik moet er niet aan denken maar 1 of 2 bieren beschikbaar te hebben. Ik heb elke avond behoefte aan veel soorten.

En bottelen is veel werk, dat klopt. Maar ik stook mezelf altijd zo op dat ik vaak bottel en brouw tegelijk. Hup, doorwerken (ADHD)!

Oscar

Ik heb wel een tap installatie, maar tap thuis niet zo veel. Omdat ik vaatjes van 10 liter heb, drink je die niet zo in een weekje leeg (in een ruige week misschien wel..). Als if fustel is het voor mijn gilde of voor een feestje of BBQ o.i.d. 

En net als MO varieer ik graag.. ;)

Adrie

Citaat van: Gerb op 13-10-2008  16:43 uEn daarnaast ben ik maar weinig in de gelegenheid om 19 liter bier in 1 keer te tappen. Ik drink doordeweeks normaal niet en om nu zelf binnen een paar weken een vat (met hetzelfde bier) leeg te drinken zie ik niet zitten.

Daar was ik ook bang voor. Maar ik lees op Amerikaanse fora dat een bier gemakkelijk twee maanden goed blijft en dat het ook heel goed mogelijk is om een fust maar voor de helft te vullen.

Oscar

Een fustje voor de helft vullen kan, moet je wel de andere helft met koolzuur vullen...

Gerb

En wat ben je dan gemiddeld kwijt aan een tapinstallatie? Bij Brouwland kost het compleet iets van 329 euro. En ben je veel kwijt aan het CO2?

thibolleke

Ik heb eindelijk alles aangeschaft om een biertje te tappen. Echt duur was de aankoop niet; 50 euro heb ik voor alles betaald. (wel een jaar over gedaan om alles bij elkaar te krijgen)
Bij mij was/ is het vooral gebrek aan plaats dat me tegenhield. Ook een koelkast of bierkoeler heb ik nog niet voor de tap, eerst proberen zonder.

RobinB

Ik tap wel maar niet veel.
Eerst wat gespeeld met de 5l drukvaatjes, nu wat met de Cheersch.
Probleem is (oa) dat ik te kleine batches heb en niet genoeg drink. Verder wil ik graag wat varieren, dus dan kom je al snel weer terug op de fles...

nomino

Ik tap ook (enkel in de zomermaanden). Ik gebruik daarbij een gamco bierkoeler en vul enkele maanden voor de zomer eraan komt 3 a 4 fusten van 30 L. Voor in de wintermaanden kies echter voor flesjes daar de koeling samen met de tapzuil ed. veel plaats zou innemen binnen staat namelijk onder het afdak buiten.

oranjeboombiertje

Ik heb een systeem wat ik zelf ideaal vind. Het heeft even geduurt voordat ik het helemaal compleet had en goed werkend maar nu is het ook perfect.

Ik heb op marktplaats een oude koelkast gekocht voor 20 euro, tafelmodel zonder vriesvak.

Hierin heb ik een gat gemaakt aan de bovenkant en achterkant. Aan de bovenkant staat de tap er op, doorheen met de schroef die normaal door de bar zit. Aan de achterkant gaat de koolzuurslang naar buiten.

In de koelkast staat een 10 liter Heineken fust dat direct aan de tap zit gekoppeld via een Heineken koppeling.

De koolzuurfles staat er naast met een manometer (ongeveer 30 euro op marktplaats).

10 liter is er in een week wel door te tappen, maar ik ben dan ook student ;D Koolzuur is niet duur, een fles van 10 kg kost geloof ik rond de 20 euro en daar doe je 100en liters mee. Het statiegeld is alleen wel 120 euro, best prijzig dus.

Alles bij elkaar heeft mijn tap installatie geen 100 euro gekost (geen statiegeld meegerekend) en heb ik er heel veel plezier van, vooral met feestjes.

 :degroeten:
Wesley

William

Zelfs bij een vaatje van 5 liter (ik weet het, dat noemt een man geen tappen  ;D) heb ik al moeite om het snel genoeg op te krijgen. Bierdrinken voelt dan zowat als een verplichting.

epiphonix

Jammer dat er maar één mogelijkheid kan aangeduid worden: "ik hou van bottelen" en "ik ben bang dat het bier bederft"

Henielma

Ik vind het wel fijn om verschillende bieren per week te drinken. Echter bij een feestje of een lichter zomers bier is een tap wel weer fijn.

Mijn compromis is de Beertender. Vier liter van 1 soort is in een paar weken best op te krijgen en tijdens een feestje gebruik je een paar van die fustjes. Deze fustjes gebruik ik dus alleen maar voor pils en witbier. De rest van de bieren bottel ik.

Ik weet het, Beertender mag je eigenlijk niet echt tappen noemen.  :verbergen:

Oscar

Zojuist geïnstalleerd..



Gebroederlijk naast elkaar, en zolang je maar niet uit het verkeerde vaatje tapt gaat alles goed  :proost:

Van de laatste gilde avond was mijn fustje niet helemaal leeg gegaan. Tsja, dat moet je het zelf maar opdrinken... :nut:

Gerb

Wat ben je daar voor een vergif aan het maken, links op de foto?

Oscar

Citaat van: Gerb op 14-10-2008  16:42 uWat ben je daar voor een vergif aan het maken, links op de foto?

 ;D ;D Erlenmeyer, moet ook schoon gemaakt worden... ;) Warm water met zo'n vaatwas tablet. Gaat ie mooi van glimmen.. :brouwen:

wiwi

Ik tap wel een enkele keer maar ik vrees vaak dat het bier bederft voor ik het op heb daarom is veruit het meeste bier gebotteld. Dit is ook de reden waarom ook voor de 10 liter heinekenvaatjes gekozen heb en niet voor 29 liter corneliuskegs

EDIT: komt er nog bij dat ik er niet meer toe kom nog eens een doordrinker te brouwen.

Voor een 150 tal euro’s en een jaar zoeken had ik mijn tapinstallatie bij elkaar inclusief een zeer mooie messing tapzuil.

Eduard

Als je de hele tijd een ruime keus aan biersoorten wilt hebben en toch wilt tappen, dan kun je ook doen als een vriend van mij in Oslo doet: http://norbrygg.no/forum/index.php?topic=714.0

Acht bieren op tap, en als het eens wat traag gaat geeft hij een feestje, om vaatjes vrij te maken voor komende brouwsels. En natuurlijk nog het een en ander bottelen natuurlijk :).

Oscar

CiteerOk, her kommer et lite skrytealbum. Det har vært tre veldig interessante bryggeår, og jeg er faktisk ganske fornøyd med hva jeg har fått ut av dem  angel

1.  bilde: Et ekstremt low-tech bryggeri, pakket inn i skapet sitt. Meskekaret er en kjølebag, kjøleren ser ikke ut, i det hele tatt. Men jeg er litt sånn at jeg synes det er mye kulere å få et bra produkt ut av billig utstyr enn av et dyrt et. Iallfall på produksjonssiden, på serverings/presentasjonssiden er det selvsagt noe helt annet!

2. bilde: Med ballonger.

3. bilde: Pop-quiz: Hvilket av disse to er Hansa Pils, og hvilket er min pils?

4. Fasit. Denne pilsen brygget jeg altså uten noen form for trubfjerning, jeg dumpet bare (omtrent) alt i ballongen. Det turde være klart (haha) for hvem som helst at å gjære med eller uten trub ikke har noen innvirkning på det ferdige ølets klarhet. Min er en tanke mørkere, siden jeg brukte hele 20 % münchenmalt. Den skal jeg dra litt  ned på i framtida.

5. Tappeanlegget. My pride and joy. Så skal det sies at det er selvsagt vanskeligere å få helt klart øl fra et fat enn fra flaske. Dette er noe jeg har planer om å få gjort noe med, kanskje med gelatin/isinglass el. lignende. Vi får se hva 2008 bringer av aha-opplevelser.

6. Innmat. Viktig å ha CO2-trykk på fatene kontinuerlig, så de ikke blir flatere og flatere etter hvert som de tømmes, så en CO2-manifold synes jeg er helt essensielt.

7. ...så er det selvsagt kult å ha egenflasket øl også, spess når det er snakk om flotte svingtoppflasker fra München, og enda mer spess når man har investert i fargeprinter så man får kule etiketter!  Smiley  Så er det jo også viktig å til enhver tid ha en full hylle med kommersielle kvalitetsøl!

Hmm, får se om jeg får lastet inn disse bildene da, jeg er litt usikker på åssen systemet funker her...

Zo zou ik het ook doen.... ;D ;D ;D  :weetniet:

bazje

Ik zie tekens staan die ik echt niet terug kan vinden op mijn toetsenbord hoor!

Eduard: fotootje?

bazje

Ooit zal het er nog wel eens van komen zo'n tapje, maar voorlopig blijf ik gewoon flesjes vullen en af en toe een party vaatje van 5 liter voor drukker-bezochte evenementen thuis.

De voorkeur gaat in de toekomst dan uit naar zo'n systeem als dat van Wesley

Adrie

Ik zie in de resultaten van de peiling dat een kwart van de respondenten aangeeft bang te zijn dat het bier bederft voordat het op is. Toch blijkt dat reuze mee te vallen. Je ziet op sommige foto's van tapinstallaties dat brouwers wel 10 tapkranen hebben met elk een 19 literfust eraan. Je maakt mij niet wijs dat zij meer drinken dan de gemiddelde hobbybrouwer hier. Daarnaast melden deze hobbybrouwers dat een aangeslagen vat gemakkelijk twee maanden goed blijft, zeker als je de tapkoelkast instelt op een graad of 4.
En waarom zou het niet zo zijn? Een fles bier blijft toch ook zeker een half jaar goed? Het verschil met een fust is dat je er regelmatig koolzuur in pompt, maar je mag toch aannemen dat dat koolzuur geen bierverpestende bacteriën bevat. En een vat dat je langdurig niet denkt te gaan gebruiken kun je natuurlijk beter ontkoppelen van de slang en de slang en tapkraan vervolgens schoonspoelen.

Mijn vraag aan de ervaren tappers hier: welke ervaring hebben jullie met de houdbaarheid van een fust (mede in relatie tot de bewaartemperatuur)?

nomino

Citaat van: Adrie op 15-10-2008  13:56 uMijn vraag aan de ervaren tappers hier: welke ervaring hebben jullie met de houdbaarheid van een fust (mede in relatie tot de bewaartemperatuur)?

Ervaren zou ik mij op dit gebied nog niet durven noemen (pas eerste zomer dat ik het heb gedaan), maar de fusten van 30 L hebben hier toch ongeveer een maand gestaan vooraleer ze leeg waren en het bier was nog steeds goed. Wel heb ik 's avonds telkens de koppelingen van het vat gedaan en telkens de leiding gespoeld. Deze fusten stonden gewoon in de openlucht dus ze werden niet gekoeld. Dus ik denk dat als de fusten gekoeld worden er zeker wel langer als een maand getapt kan worden.

René K

Citaat van: nomino op 15-10-2008  16:55 uErvaren zou ik mij op dit gebied nog niet durven noemen(pas eerste zomer dat ik het heb gedaan), maar de fusten van 30L hebben hier toch ongeveer een maand gestaan vooraleer ze leeg waren en het bier was nog steeds goed. Wel heb ik 's avonds telkens de koppelingen van het vat gedaan en telkens de leiding gespoeld. Deze fusten stonden gewoon in de openlucht dus ze werden niet gekoeld. Dus ik denk dat als de fusten gekoeld worden er zeker wel langer als een maand getapt kan worden.

Heb je wel ook idee dat het bier bitterder wordt naarmate het bier langer in de fust zit? Dit heb ik weleens gelezen op een Amerikaans forum.

nomino

Het zou kunnen zijn maar ik heb hiervan deze zomer niets gemerkt.

Adrie

Citaat van: René K op 15-10-2008  18:34 uHeb je wel ook idee dat het bier bitterder wordt naarmate het bier langer in de fust zit? Dit heb ik weleens gelezen op een Amerikaans forum.

Ha René,

Ben jij de Bibere die op NorthernBrewer vragen over soda-kegs had gesteld? En hoe bevalt je tapinstallatie nu?

Adrie

Bedankt voor je reactie, Nomino.

Citaat van: Adrie op 15-10-2008  13:56 uMijn vraag aan de ervaren tappers hier: welke ervaring hebben jullie met de houdbaarheid van een fust (mede in relatie tot de bewaartemperatuur)?

Kan, behalve Nomino, geen van de 14 overgebleven tappers hier iets zinnigs over zeggen? Of drinken jullie sneller dan jullie kunnen brouwen (wat optie 7 van de peiling een stuk reëler maakt)?

Oscar

Nee, helaas kan ik nog niets over zeggen. Ik tap eigenlijk helemaal niet zoveel. Meestal staat ie nutteloos in de schuur.

thibolleke

Mijn eerste vatje moet nog gevuld worden dus.... :-[

De-Geert

Ik heb toevallig gisteren een Amerikaanse "homebrewer" gesproken. Hij heeft een tap-installatie met 5 of 6 taps en vertelde dat hij met sommige (zwaardere) bieren soms wel een jaar deed zonder dat het bier slechter werd. Hij gebruikt het systeem al 10 jaar.


René K

Citaat van: Adrie op 16-10-2008  09:06 uHa René,

Ben jij de Bibere die op NorthernBrewer vragen over soda-kegs had gesteld? En hoe bevalt je tapinstallatie nu?

Klopt!

De installatie bevalt super! Heb inmiddels 2,5 fustje geleegd. De eerste keer heb ik middels 'forced carbonation' het bier verzadigd. Dit leverde bij mij echter veel schuim op bij het tappen. Het 2e fustje middels de 'set and forget' methode. Het bier werd dankzij de UT100 tussen de 3.5 ºC en 3.7 ºC gehouden. Dit met een druk van 0.7 bar gedurende 4 dagen leverde een perfect bier met voldoende koolzuur op. Het tappen kon ook met deze druk :duimop:.
Deze methode ga ik hoogstwaarschijnlijk iedere keer gebruiken.

Het is echt een genot om je eigen bier te tappen!  :proost2:

Citaat van: Adrie op 16-10-2008  09:56 uMijn vraag aan de ervaren tappers hier: welke ervaring hebben jullie met de houdbaarheid van een fust (mede in relatie tot de bewaartemperatuur)?

Kan, behalve Nomino, geen van de 14 overgebleven tappers hier iets zinnigs over zeggen? Of drinken jullie sneller dan jullie kunnen brouwen (wat optie 7 van de peiling een stuk reëler maakt)?

1 fustje heb ik nog halfvol staan op kamertemperatuur. Ongeveer 3 weken nu. Binnenkort even kijken of het bier nog goed is!
Dus binnenkort meer hierover.

Adrie

Citaat van: René K op 16-10-2008  11:29 uDe installatie bevalt super! Heb inmiddels 2,5 fustje geleegd. De eerste keer heb ik middels 'forced carbonation' het bier verzadigd. Dit leverde bij mij echter veel schuim op bij het tappen. Het 2e fustje middels de 'set and forget' methode. Het bier werd dankzij de UT100 tussen de 3.5 ºC en 3.7 ºC gehouden. Dit met een druk van 0.7 bar gedurende 4 dagen leverde een perfect bier met voldoende koolzuur op. Het tappen kon ook met deze druk :duimop:.
Deze methode ga ik hoogstwaarschijnlijk iedere keer gebruiken.

Mooi, gefeliciteerd! Kun je geen foto plaatsen van je tapinstallatie (ik neem aan dat je een tapkoelkast hebt gemaakt)? Wellicht ook leuk voor een nieuw onderwerp: laat je tapinstallatie zien. Heb je 4 mm bierleiding? Hoe lang is jouw bierleiding?

Al op druk binnen 4 dagen, dat is behoorlijk vlot.

Citaat van: René K op 16-10-2008  11:29 uHet is echt een genot om je eigen bier te tappen!  :proost2:

Dat lijkt me nou ook.

Citaat van: René K op 16-10-2008  11:29 u1 fustje heb ik nog halfvol staan op kamertemperatuur. Ongeveer 3 weken nu. Binnenkort even kijken of het bier nog goed is!
Dus binnenkort meer hierover.

Ik ben heel beniewd. Drie weken op kamertemperatuur onder koolzuurdruk zou toch moeten kunnen.

René K

Zal binnenkort even een foto plaatsen. Momenteel heb ik alles (koolzuurfles + fust) gewoon in de koelkast staan. Even deurtje open en tappen maar.
Natuurlijk wil ik op termijn nog een mooie kedgerator maken maar dit is nog niet direct noodzakelijk.

wiwi

Hier staat niks meer.

jacob

Citaat van: Adrie op 15-10-2008  13:56 uMijn vraag aan de ervaren tappers hier: welke ervaring hebben jullie met de houdbaarheid van een fust (mede in relatie tot de bewaartemperatuur)?
Ik heb wel eens een tarwebier een half jaar onder de tap gehad, dat bleef gewoon goed eigenlijk werd het alleen maar beter want in het begin vond ik het niet zo lekker  maar na een paar maanden begon ik er weer aan en was het een stuk beter te drinken. Maar ik heb geen sporen van schimmels of bederf kunnen ontdekken.
 

René K

Dat is goed nieuws Jacob. Komend weekend zal ik mijn fustje weer eens gaan koelen en zien of het bier nog goed is.

Adrie

Citaat van: jacob op 18-10-2008  23:29 uIk heb wel eens een tarwebier een half jaar onder de tap gehad, dat bleef gewoon goed eigenlijk werd het alleen maar beter want in het begin vond ik het niet zo lekker  maar na een paar maanden begon ik er weer aan en was het een stuk beter te drinken. Maar ik heb geen sporen van schimmels of bederf kunnen ontdekken.

Kijk, dat is inderdaad goed nieuws!

Het is natuurlijk erg verleidelijk om een bier direct na het fustelen op druk te zetten en te tappen. Maar een tijdje je bier laten rijpen kan natuurlijk in de meeste gevallen helemaal geen kwaad. Ik vind de meeste van mijn gebottelde bieren ook pas echt lekker na een maand of twee op de fles.

Een fustje barley wine zou ik bijvoorbeeld minimaal een half jaar laten liggen voordat hij op de tap gaat. Als je genoeg kranen hebt, kun je hem natuurlijk wel aansluiten en af en toe een monstertje nemen. Blijkbaar is dat geen belemmering voor de houdbaarheid van het bier. En waarom zou het ook? Als er alleen koolzuur bij komt kan het bier toch niet bederven? Ik begin te begrijpen waarom sommige tappers 10 kranen hebben.

De-Geert

Zou het met die 5 L blikken en een beerking ook zo goed gaan?
Het grootste nadeel van die dingen vind ik dat ze in een paar dagen leeg moeten. Als dat een paar weken is, krijg ik ze makkelijk leeg.



jacob

Ik voeg wel suiker toe voor het fustelen ( :weetniet:) dus ik weet niet of dat ook geldt voor overcarboniseren.
raar woord fustelen

René K

Citaat van: jacob op 20-10-2008  17:08 uIk voeg wel suiker toe voor het fustelen ( :weetniet:) dus ik weet niet of dat ook geldt voor overcarboniseren.

Dit kan inderdaad. Als je teveel suiker toevoegt dan kun je teveel koolzuur krijgen. Meestal wordt voor bieren op fust, of van die 5 liter blikken, 3 gram suiker per liter gebruikt. 

Jacques

Volgens mij is de term: afvullen op fust.

René K

Even een beloofde update. Het halfvolle fustje dat inmiddels ongeveer een maand op kamertemperatuur heeft gestaan is vanmorgen gekoeld.
Uit het fust waren destijds een paar pintjes getapt. De aansluitingen werden losgekoppelt en het fust werd op kamertemperatuur weggezet. Het fust bevat een Weizen.

Zojuist een Weizen getapt, de druk in het fust is behouden (0.7 bar). Wel is het koolzuur minder in oplossing dan een maand geleden. Dit komt waarschijnlijk door het bewaren op kamertemperatuur. Het bier was echter nog goed te drinken! Niks geen smaken van oxidatie of veroudering. Wel mag het bier weer wat meer koolzuur bevatten (dus opnieuw koelen met druk op het fust) maar op dit moment ben ik al lang blij het bier niet bedorven is.
Voor mij het bewijs dat bier mits het onder koolzuur bewaard wordt een maand later nog steeds goed is!

Bij dit fust is niet gekozen voor nagisting (dus afvullen zonder suiker), maar voor afvullen onder koolzuur. Het bier werd in het fust geheveld en vervolgens heb ik de koolzuurfles aangesloten. Nu een beetje druk op het fust (ongeveer 0.2 bar) en even aan het overdrukventiel trekken. Op deze manier ontsnapt het zuurstof en heb je veel minder oxidatiegevaar.

Dit is volgens mij ook 1 van de belangrijkste aspecten om het bier goed te kunnen bewaren in een fust. Alhoewel ook met nagisting in het fust het bier goed moet kunnen blijven. Hier heb ik echter nog geen ervaring mee.

Mannen ik tap er nog eentje!  :proost2:



Herman

René,

Volgende keer eerst koolzuurdruk op het fust voor het afvullen. Koolzuur is zwaarder dan zuurstof, dus je vult dan nog veiliger af.

De eerste Maris Otter is gebrouwen neem ik aan?


René K

Citaat van: Herman op 26-10-2008  22:05 uRené,

Volgende keer eerst koolzuurdruk op het fust voor het afvullen. Koolzuur is zwaarder dan zuurstof, dus je vult dan nog veiliger af.

Klopt Herman, toch heb ik nu geen last van oxidatie. De aanwezige gist heeft waarschijnlijk toch het beetje zuurstof dat aanwezig was opgebruikt.
Maar inderdaad is eerst afvullen met koolzuur wel veiliger. Heb trouwens wel zo getapt vanavond. Eerst koolzuur in het glas en vervolgens hierin tappen. Onzin natuurlijk maar ziet er wel grappig uit :D.

Citaat van: Herman op 26-10-2008  22:05 uDe eerste Maris Otter is gebrouwen neem ik aan?

Klopt! 2 brouwsels achter elkaar waarvan 1 brouwsel met 100% maris otter. Het 1e brouwsel met Maris Otter mout is de Waddenchouffe die nu heftig aan het vergisten is bij 16.5 graad.

thibolleke

Citaat van: Herman op 26-10-2008  22:05 uVolgende keer eerst koolzuurdruk op het fust voor het afvullen. Koolzuur is zwaarder dan zuurstof, dus je vult dan nog veiliger af.

Dit volg ik even niet. Als je eerst druk opbouwt, kan je toch die fust niet openmaken voor je bier erin te hevelen. En als je de fust openmaakt, dan ontsnapt al die koolzuur toch gewoon?

Herman

Hoi Thibo,

De overdruk ontsnapt, maar in je fust blijft nog wat koolzuur achter en geen zuurstof. Omdat je hier je slang in legt, vul je dus af zonder dat er zuurstof bij komt. Hiermee een potentiele bron van oxidatie wegnemend.

René K

Als je het fust opent nadat je het hebt afgevuld met koolzuur zie je de koolzuur in het fust. Het lijkt wel op mist. Dit blijft gewoon in het fust hangen. Je moet er zelfs nog wat moeite voor doen wil je dit snel uit je fust krijgen. Het blijft dus wel degelijk hangen in het fust.

Adrie

Citaat van: René K op 26-10-2008  21:59 uHet halfvolle fustje dat inmiddels ongeveer een maand op kamertemperatuur heeft gestaan is vanmorgen gekoeld.
...
Voor mij het bewijs dat bier mits het onder koolzuur bewaard wordt een maand later nog steeds goed is!

Dat is goed nieuws, René! Als het gevoelig bier als een Weizen bij kamertemperatuur (ten minste) een maand goed blijft, dan blijft gekoeld bier nog veel langer goed en is er voor minder gevoelige biertypen al helemaal geen probleem. Essentieel is natuurlijk wel dat je fusten goed schoon en ontsmet zijn voordat je ze afvult. Ik ben nu helemaal overtuigd: ik ga (na mijn eerste brouwsel in de nieuwe brouwerij) een tapinstallatie maken. Ik ga maar vast op zoek naar een geschikte koelkast.

Ik lees en hoor trouwens ook dat het heel goed te doen is om bieren op fust af te vullen op fles als je eens een paar flessen mee wilt nemen of mee wilt doen aan een wedstrijd. De truc is om de flessen te koelen (totdat zij maximaal de temperatuur van het bier hebben) en dan langzaam het bier erin te tappen. Het beetje ontsnappende koolzuur zorgt voor afdrijving van zuurstof. Om de koolzuurdruk te behouden moet je wel direct een kroonkurk erop doen. Er hebben zelfs mensen wedstrijden gewonnen met bieren die op deze wijze zijn gebotteld. En als je het helemaal super wilt doen kun je zelf vrij eenvoudig een tegendrukafvuller maken (bouwtekeningen zijn op internet te vinden).

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.