Algemeen > Stel je voor

Dirk stelt zich voor

(1/3) > >>

dirk:
Hoi

Ik ben Dirk en ben voor ca. 9 jaar geleden voor het eerst begonnen met het brouwen. Ik ontdekte wat thuisbrouwspulletjes in de kast van de Scouting met het boekje zelf bier maken van Van Schaik.
En zo ben ik geïnfecteerd door het brouwvirus, een zware infectie is het... en het is nooit weggegaan!

Wat jaartjes later ben ik aan de studie voedingsmiddelentechnologie begonnen, heb stage gelopen bij MBO te Oss, een geweldige tijd was dat. Ik heb daar in het 4e jaar de specialisatie 'dranken' gevolgd. Stoken en brouwen, dat hebben we allemaal al gehad heel erg leuk
Helaas heb ik mijn opleiding op het laatste moment niet kunnen afronden, wat nou nog steeds betreur. Op dit moment ben ik werkzaam als werkvoorbereider bij een bedrijf dat gespecialiseert is in industriële koeling. Toch zou ik graag van mijn hobby mijn werk, daar ben ik de laatste tijd erg mee bezig.

Gisteren heb ik een tripel gebrouwen. Lekker simpel van opzet onder het mom van hou het lekker simpel, zoals ergens op het forum door Adrie Otte wordt beschreven. Gewoon met een weckpan en brander...Ik weet het even nu niet meer een mooi eind aan te breien, brand maar los met de vragen :D

Groet

Dirk

lieve mods, ehm waarom doet de foto niet? fixed! (verkeerde url)

Gerb:
Welkom Dirk, leuk dat je hier de gelederen komt versterken. En ook grappig dat je dit forum nooit hebt ondekt tot nu toe. Zo zijn er vast nog meer brouwers in Nederland die gewoon lekker hun ding doen zonder het forum.

Kun je misschien wat meer vertellen over je tripel recept en wat voor installatie en manier van werken hebt. Dat is altijd leuk om te lezen.

dirk:
Basis :
OmschrijvingWaardeNaam receptTripelBrouwdatum11-10-2008BiertypeTripelAantal liters20Gewenst begin SG1078 (8,4 vol% alc.)Brouwzaalrendement65.0%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal brouwwater30.11 literMaischdikte3.75 l/kiloMaischwater22.50 literSpoelwater7.61 literKooktijd80 min.Berekende kleur10 EBC (BrouwVisie)Berekende bitterheid38 EBU (Glenn Tinseth)
Mout :
Moutnaam% stortMassaKleurPilsmout 3 EBC68.5 %5000 gram3 EBCTarwemout13.7 %1000 gram3 EBCRietsuiker6.8 %500 gram6 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelHallertau Spalt Select4.0 %80 gram80 min.35 EBU

Gist
OmschrijvingWaardeGist soortSafbrew S-33Gist toegevoegd alsGiststarterVolume giststarter750 mlBeluchtings tijd5 uurTemperatuur giststarter20°COpmerkingen75 g. moutextract opgelost in 750 ml water

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte165°C90 minuten3.75 l/kg278°C10 minuten3.75 l/kg

MO:
Mooi recept. Ik zou nog wat extra hop 30 min meekoken, of 10 minuten net hoe hoppig je het wil hebben. Ik zou nog zo'n 20 g gebruiken.

dirk:
Dank u, echter de het wort staat al te vergisten. En een IBU van 35 lijkt mij pittig zat, bovendien moet het bier ook in balans blijven hé?

Ik overweeg nog wel om te 'drooghoppen', alleen even bijlezen hoe daar de ervaringen daar mee zijn.

Groet

Dirk

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie