Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Korrelgist er over of er door roeren?

Gestart door tras, 11-10-2008 19:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tras

Hallo allemaal,

Mijn laatste brouwsel stamt alweer van 20 jaar geleden dus veel detailles vergeten.

Moet ik bij mijn "dubbel" van 10 liter het zakje korrelgist er overheen strooien of er doorheen roeren?

Andere vraag.  Hoeveel liter beslag van welke temperatuur heb ik als ik bij 2500 gram mout 2,5 liter water van 90 graden schud? Ik wil nl. de infusie methode toepaasen in een koelbox.20 min.52 gr./30 min.62 gr./15 min.68 gr./15 min.72 gr./5 min.78 graden.

Alvast bedankt voor jullie reacties. Tom

 

MO

Ik strooi de gist er altijd losjes overheen, en na 10 minuten schud ik het vat een beetje om de gist in het wort te brengen. Welke gist ga je gebruiken?

2.5 kg mout in 2.5 liter water zal ongeveer 3 liter opleveren. Temp zal naar schatting 5-10 graden zakken, afhankelijk van de temperatuur van je mout.

tras

hallo. Ik wil 6 gr. bovengist TOP van Brewferm gaan gebruiken. Groeten Tom

Marcel

Ik strooi ook altijd de korrelgist gelijkmatig uit. Meestal laat ik het dan 20 minuten staan om vervolgens licht door te roeren. Eigenlijk pas ik deze methode bij iedere type korrelgist toe.


RoodeLeeuwVenlo

Citaat van: tras op 11-10-2008  20:29 uhallo. Ik wil 6 gr. bovengist TOP van Brewferm gaan gebruiken. Groeten Tom
Tom,

De meeste brouwers beginnen met deze gist. Hij is goed voor een dubbel. Niet iedereen is er enthausiast over. Dit komt waarschijnlijk omdat hij gezien wordt als een beginners-gist. Er zijn veel gist soorten die je kunt gebruiken. Waar koop je je grondstoffen en gist? Welke soorten hebben ze nog meer?

Het beste is om je gist in tot kamer temperatuur afgekoeld, gekookt water te doen en even te laten hydrateren (vocht opnemen). Dan na een kwartiertje vloeibaar toevoegen.

Louis

tras

 Louis, ik heb mijn spullen bij Dikom/Turbogist in Asten gekocht waar ze wel zo'n 40 soorten gist hebben. Al ben ik Brabander, ik zal toch wel wat Hollands bloed in mijn aderen hebben dus heb ik de goedkoopste maar gekocht om weer mee te beginnen!
Morgen wordt het e.e.a. bij mij bezorgd zodat ik deze week na 20 jaar weer eens een biertje kan gaan brouwen.Ik ben nl. geen gist- maar een herstarter. Tom.

Adrie

De goedkoopste is natuurlijk  niet altijd de beste. Zeker in dit geval niet. Het is toch zonde om als je een lange brouwdag gezwoegd hebt een gist te gebruiken die niet het best mogelijke resultaat geeft? En voor het gemak maakt het niet uit welke korrelgist je gebruikt. Voor de smaak wel.

Edgar

Citaat van: Adrie op 13-10-2008  20:32 uHet is toch zonde om als je een lange brouwdag gezwoegd hebt een gist te gebruiken die niet het best mogelijke resultaat geeft?

Om te zwijgen van de tijd die je moet wachten voordat je kunt genieten...

Hopmans


tras

Bedankt voor jullie tips! Ik heb de gebruiksaanwijzing op het zakje gevolgd. Gist oplossen in 50 cl. water van 25 graden, 10 minuten wachten en er door roeren. In combinatie met beluchten gist ie als een trein! Tom.

Vergelijkbare Topics (7)

42121

Reacties: 26
Gelezen: 3655

421

Reacties: 18
Gelezen: 15761

34942

Reacties: 4
Gelezen: 1394

26536

Reacties: 14
Gelezen: 4853


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.