Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Poll

Elke brouwer heeft wel iets waar hij aan wil werken om zijn bieren te verbeteren. Wat is jouw belangrijkste verbeterpunt?

Verbeteren brouwinstallatie
11 (22.4%)
Betere kwaliteit ingrediŽnten
0 (0%)
Schoner/hygiŽnischer werken
0 (0%)
Nauwkeuriger werken
2 (4.1%)
Meer kennis over bier(typen) verwerven
1 (2%)
Meer kennis over ingrediŽnten en hun effecten op de biersmaak verwerven
21 (42.9%)
Beter gistmanagement
5 (10.2%)
Beter leren proeven
9 (18.4%)

Totaal aantal stemmen: 46

Auteur Topic: Verbeterpunten  (gelezen 4464 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Verbeterpunten
« Gepost op: 11-03-2004 21:44 u »
Oorspronkelijk geplaatst door Adrie op 25 november 2003.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jeroen - Soest

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Bier brouwen is leuk, bier drinken nog leuker!
Re:Verbeterpunten
« Reactie #1 Gepost op: 13-04-2004 10:28 u »
Ik heb recentelijk de volgende verbeteringen aangebracht in de brouwinstallatie:

1. hevelfilter
2. digitale thermometer
3. digitale weegschaal op 1 gram nauwkeurig
4. gesloten hoofdvergisting

Ik moet zeggen dat mijn bieren de laatste jaren behoorlijk goed waren, maar hiermee hoop ik toch weer en stapje hoger te komen.

Jeroen  :D

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re:Verbeterpunten
« Reactie #2 Gepost op: 14-04-2004 06:18 u »
Jeroen,

Heeft jouw thermometer ook een alarmfunctie voor een boven een een onder temp? Dat heeft de mijne wel en dat is zo relaxed. Pierperdepier en even gaan kijken ;D

Ik ben ook bezig met wijn maken en dan voeg je vaak wat zuren toe, echt kleine hoeveelheden, minder dan een gram. Mijn weegschaal is tot op 0.1gr nauwkeurig en dat werkt als een speer, ook als je hele grammen wil afmeten, je ziet nl dat je in de buurt komt (0.9gr)
Waar heb jij je weegschaal vandaan? ik heb deze van een vriend die in de coffeeshop werkt gekregen (winkelwaarde Ä300.-) dus dat was erg veel geluk.

Je schrijft "gesloten hoofdvergisting", hoe deed je het hiervoor dan?

:degroeten:

Wim

Offline Jeroen - Soest

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Bier brouwen is leuk, bier drinken nog leuker!
Re:Verbeterpunten
« Reactie #3 Gepost op: 25-04-2004 22:17 u »
Ik heb mijn weegschaal uit een vrij uitgebreide kookwinkel in Amersfoort, en hij weegt tot op 1 gram nauwkeurig wat voor mij voldoende is.

Ik deed de gisting altijd gewoon in een emmer met een doek erover, ging op zich prima, maar toch een risico.

Mijn thermometer heeft ook zo'n alarm, meet behoorlijk nauwkeurig en is samen met de hevelfilter de beste verbetering.

Groeten,
Jeroen  ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.276
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Verbeterpunten
« Reactie #4 Gepost op: 21-02-2006 18:18 u »
Even dit onderwerp maar weer even onder de aandacht brengen.

De onderste 4 keuzes zijn voor mij punten waarop ik mij wil en zal verbeteren.
* De kennis over biertypen helpen je met het oordelen van je eigen bier als je dit brouwd voor een wedstrijd, aannemende dat je verder wilt beoordeelen
   dan lekker of niet lekker... Met het vele proeven van bieren uit de gehele wereld merk ik wel dat je bepaalde dingen (smaken, geuren) al gaat herkennen.
* Kennis over de ingredienten is natuurlijk noodzakelijk voor het maken/samenstellen van een bier...dus noodzakelijk voor iedere brouwer lijkt mij.
* Beter gist management is ook zeer belangrijk voor het goed verlopen van je vergisting. Ik ben van plan om binnen kort met agarplaten te gaan
   experimenteren....Maar dat laat ik hier dan wel weten...
* Beter leren proeven is ter beoordelen van je eigen bier en dus noodzakelijk om achteraf te bepalen waar het eventueel fout ging of hoe je het bier kunt
   verbeteren...
* Het verbeteren van min brouw installatie komt wel als mijn bieren perfect zijn.... ;D

Groeten en gezondheid
Oscar


Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.987
  • Land: nl
Re: Verbeterpunten
« Reactie #5 Gepost op: 21-02-2006 18:41 u »
De onderste 4 keuzes zijn voor mij punten waarop ik mij wil en zal verbeteren.
Geef je op voor de cursus van het BKG (geen idee wanneer die komt).

Hans Hans

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.276
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Verbeterpunten
« Reactie #6 Gepost op: 21-02-2006 18:49 u »
Hans Hans,

Daar zit ik al jaren op te loeren...... 8)

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Barry

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Studentenvereniging Osiris Leeuwarden
Re: Verbeterpunten
« Reactie #7 Gepost op: 30-03-2006 22:12 u »
ik wil wel eens een cursus bier proeven, ik ben geslaagd voor vruchtensappen maar bier is heel wat anders.

Tags: