Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Bier uit andere soorten mout?  (gelezen 13097 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline koentjuh_666

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
Bier uit andere soorten mout?
« Gepost op: 06-10-2008 18:51 u »
Ik doe mijn profielwerkstuk over bier en ik vroeg me af:

1. is het mogelijk om bier te maken uit 100% tarwemout, 100% rijstmout, 100% ma´smout, 100% havermout, 100%gierstmout en 100% roggemout of moet hierbij een combinatie van 50% gerstmout en 50% tarwe/rijst/ma´s/haver/gierst- of roggemout gebruikt worden?

2. wat is het verschil tussen pilsmout en gerstmout?

3. waar koop je deze verschillende soorten mout?

Alvast bedankt voor uw reacties!
Een mede-bierliefhebber  ;D

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: bier uit andere soorten mout? (pws)
« Reactie #1 Gepost op: 06-10-2008 19:23 u »
Klik hier rechts boven in de hoek eens op “grondstoffen” doe dan nog  een half uur moeite en ge komt al een hele stap verder.
Als ge dan nog gerichte vragen hebt zijn er hier op het forum tal van mensen die u met plezier verder helpen.
Succes met uw profielwerkstuk.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #2 Gepost op: 06-10-2008 20:09 u »
Je kunt ook eerst een artikel van mijn hand lezen over mout.

Verder raad ik je aan te kijken bij de tag mout.

Offline Dr. Zoidberg

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #3 Gepost op: 08-10-2008 12:32 u »
Nou, je kan bier van 100% druiven maken - maar dan heet het eigenlijk wijn. Hetzelfde geldt voor andere grondstoffen. ;)

Offline koentjuh_666

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #4 Gepost op: 19-10-2008 16:16 u »
Kan iemand mij AUB een antwoord geven op de volgende vragen en niet doorlinken naar allerlei andere pagina's, want ik word er niet echt wijzer van en ik wil graag weten hoe het zit. Dus een concreet antwoord graag!!

1. is het mogelijk om bier te maken uit 100% tarwemout, 100% rijstmout, 100% ma´smout, 100% havermout, 100%gierstmout en 100% roggemout of moet hierbij een combinatie van 50% gerstmout en 50% tarwe/rijst/ma´s/haver/gierst- of roggemout gebruikt worden?

2. wat is het verschil tussen pilsmout en gerstmout?

3. waar koop je deze verschillende soorten mout?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #5 Gepost op: 19-10-2008 16:22 u »
Succes koentje ;)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.795
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #6 Gepost op: 19-10-2008 16:23 u »
Ik heb zo'n gevoel dat het werkstuk zowat af moet zijn  ;D

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.024
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #7 Gepost op: 19-10-2008 16:29 u »
Vraag:

1. Wat heb je nodig om zetmeel om te zetten in suiker?

2. Hetzelfde als tussen hond en dier.

3. Winkel?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #8 Gepost op: 19-10-2008 16:40 u »
Brood koop je bij de bakker.
Vlees bij de slager.
En mout koopt een brouwerij bij een mouterij.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #9 Gepost op: 19-10-2008 16:41 u »
Pilsmout wordt gemaakt van gerst.
Tarwemout van tarwe.
Gerstmout van...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #10 Gepost op: 19-10-2008 16:43 u »
Toch vreemd dat 13 dagen googlen en lezen op dit forum niets heeft opgeleverd. De concrete antwoorden zou je met genoemde tips binnen enkele dagen moeten kunnen vinden... ::)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #11 Gepost op: 19-10-2008 17:02 u »
De concrete antwoorden zou je met genoemde tips binnen enkele dagen moeten kunnen vinden... ::)

Dagen? minuten/uren!   :clownsmile:

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.573
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #12 Gepost op: 19-10-2008 17:09 u »
1. is het mogelijk om bier te maken uit 100% tarwemout, 100% rijstmout, 100% ma´smout, 100% havermout, 100%gierstmout en 100% roggemout

Da's dus 600 %  ;D, dat wordt een stevig biertje.

Bert

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.795
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #13 Gepost op: 19-10-2008 17:16 u »
Da's dus 600 %  ;D, dat wordt een stevig biertje.

Om Koentjuh's naam eer aan te doen moet er dan nog 66% speltmout bij voor een echt duivels brouwsel. >:D

Offline koentjuh_666

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #14 Gepost op: 19-10-2008 17:31 u »
Aan humor ontbreekt het hier in dit forum in ieder geval niet...

Ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel maar ik zal de vragen dan iets anders stellen:

Moet bier altijd gebrouwen worden uit een combinatie van 50 procent gerstmout en 50 procent alternatief mout, of is het ook mogelijk om het te maken uit een 100% alternatief mout (in verband met met die enzymen die nodig zijn voor het omzetten ja!)

Is er een verschil tussen gerstmout en pilsmout?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.024
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #15 Gepost op: 19-10-2008 17:34 u »
Koen,

We snappen je vraag, snap jij ook onze antwoorden?

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.987
  • Land: nl
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #16 Gepost op: 19-10-2008 17:39 u »
is er een verschil tussen gerstmout en pilsmout?

Had jezelf nou maar een meisjesnaam gegeven, dan waren de antwoorden al binnen geweest.

Hopbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #17 Gepost op: 19-10-2008 17:52 u »
Pilsmout wordt gemaakt van gerst.

Mout is mout. Dat wil zeggen dat mout enzymen bevat om het zetmeel af te breken.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.795
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #18 Gepost op: 19-10-2008 18:01 u »
Had jezelf nou maar een meisjesnaam gegeven, dan waren de antwoorden al binnen geweest.

Hans, wat denk je nu wel niet van ons :D

Offline koentjuh_666

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #19 Gepost op: 19-10-2008 18:08 u »
Ja 't probleem is dat ik de antwoorden inderdaad een beetje vaag vind en ook het idee heb dat ze soms lichtelijk sarcastsich bedoeld zijn.

maar ik geloof dat ik het nu begrijp:

100% roggemout of 100% maismout of 100% tarwemout etc. het kan allemaal.
En pilsmout is een andere naam voor gerstmout

?

Offline RenÚ K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.286
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #20 Gepost op: 19-10-2008 18:09 u »
Moet bier altijd gebrouwen worden uit een combinatie van 50 procent gerstmout en 50 procent alternatief mout.

Bekijk eens verschillende recepten van dit forum. Hierin moet je zeker toch het antwoord kunnen vinden.
Succes met je profielwerkstuk.

Offline koentjuh_666

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #21 Gepost op: 19-10-2008 18:23 u »
Ja, maar ik vind het een beetje vervelend dat ik de hele tijd word doorverwezen naar andere pagina's.
Ik heb me er namelijk al in verdiept en bij de recepten en zo gekeken maar toen kon ik het niet vinden en ik wil gewoon even snel een antwoord hebben. Of is dat te veel gevraagd? :S

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #22 Gepost op: 19-10-2008 18:37 u »
Moet bier altijd gebrouwen worden uit een combinatie van 50 procent gerstmout en 50 procent alternatief mout


Kijk nu eens bij Bewezen recepten bestudeer enkele recepten en trek je conclusies.
Het moge je nu wel duidelijk zijn dat we je willen helpen, maar dat we niet jou profiel werkstuk gaan maken zodat jij er niet van leert  :lessmile:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #23 Gepost op: 19-10-2008 18:39 u »
ja, maar ik vind het een beetje vervelend dat ik de hele tijd word doorverwezen naar andere pagina's.
ik heb me er namelijk al in verdiept en bij de recepten en zo gekeken maar toen kon ik het niet vinden

Als je de stortings % bekijkt geeft dat al genoeg antwoord op jou vraag

en ik wil gewoon even snel een antwoord hebben. of is dat te veel gevraagd? :S

Ja.. :weetbeter:  Er wordt hier duidelijk onderscheid gemaakt tussen een brouwer die wat wilt weten, of een scholier die hier zijn huiswerk ter discussie stelt  ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bier uit andere soorten mout?
« Reactie #24 Gepost op: 19-10-2008 18:42 u »
Op een ander forum (Delphi.nl) waar ik wel eens zit krijg ik ook niet meteen concrete antwoorden (lees: de juiste code) als ik vragen stel. :denken:  Vaak ook tips en links zodat ik zelf kan uitzoeken hoe het zit... En met een beetje moeite kom ik er dan wel uit.  :weetbeter: