Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hobbybrouwen Weizens  (gelezen 189205 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Hobbybrouwen Weizens
« Gepost op: 04-10-2008 08:22 u »
Proeverij in Boxtel op zaterdag 18 april vanaf 13:00 uur

Volgend jaar een Weizen festijn? Dat zou ik nou leuk vinden! Kunnen we lekker varieren met maischtijden en vergistingstemperaturen, bij dezelfde stort. Maar ja, weizen is niet zo super-populair hier, geloof ik...

Beetje mosterd na de maaltijd, maar gisteren een feestje gegeven waar ik een paar alts heb gekregen van een Duitse AIO die vlak bij de Trinkgut woont  :duimop:. Een paar Fuchsen, Schwelmer, Schlussel, Uerige en Schumacher. Een Uerige hebben we gisteravond al op - toch wel erg bitter en droog voor mij, en juist zonder hoparoma. Ik vind iets fruitigs en hoparoma in bier toch wel lekker, weet niet zeker of alt helemaal mijn stijl is.

Is het trouwens iemand opgevallen dat er bij de ingrediënten van de Uerige naast gerstmout en roostmout ook karamel mout wordt genoemd? Zo te proeven zal dat niet al te veel zijn....

 :degroeten: JW.




Voorlopige deelnemerslijst:

JWVG
Rene K
Adrie
Edgar
Henielma
William
Anton
Johannes
Caspar
Oscar
(Dennis)
(Gerb)
Edwin
Etp (Edwin)



Receptstandaarden:

We gaan er, zonder tegendiscussie, vanuit dat we voor rond de 15 IBU gaan (alleen hop aan het begin van de kook), met een begin SG van 1.050 en een storting van 50% tarwemout, 40% pilsmout en 10% munchener mout. maischschema, gist en vergistingstemp zijn allemaal vrij.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #1 Gepost op: 04-10-2008 09:46 u »
Volgend jaar een Weizen festijn? Dat zou ik nou leuk vinden! Kunnen we lekker varieren met maischtijden en vergistingstemperaturen, bij dezelfde stort. Maar ja, weizen is niet zo super-populair hier, geloof ik...

Inderdaad niet mijn meest favoriete bier maar wel een bier dat gasten nogal aanspreekt. Zelf heb ik pas één keer een Weizen gemaakt, een dunkelweizen die me niet echt bevallen is. Ik ben me nu een beetje aan het oriënteren op een recept voor de ONK2009 kloon, de Witte Trappist (toch ook een soort Duitse Weizen). Vanmiddag ga ik een paar flessen halen en kijken of de gist een beetje wil opkweken.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #2 Gepost op: 04-10-2008 11:03 u »
Volgend jaar een Weizen festijn? Dat zou ik nou leuk vinden! Kunnen we lekker varieren met maischtijden en vergistingstemperaturen, bij dezelfde stort. Maar ja, weizen is niet zo super-populair hier, geloof ik...

Ik ben voor! Maar dan wel 1 type weizen (dus wellicht de DunkelWezien buiten beschouwing laten). Een goede weizen is zeker geen makkelijk bier en ook hier kun je met de kleur weer alle kanten op. :brouwen:

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #3 Gepost op: 04-10-2008 11:37 u »
Volgend jaar een Weizen festijn? Dat zou ik nou leuk vinden! Kunnen we lekker varieren met maischtijden en vergistingstemperaturen, bij dezelfde stort. Maar ja, weizen is niet zo super-populair hier, geloof ik...

Teken mij alvast maar in! Weizen is in mijn optiek juist een interessant biertype. En natuurlijk erg lekker.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #4 Gepost op: 04-10-2008 12:53 u »
Nou, teken mij maar alvast uit.


oranjeboombiertje

  • Gast
Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #5 Gepost op: 05-10-2008 13:42 u »
Ook voor mij geen weizen.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #6 Gepost op: 05-10-2008 16:53 u »
Ha jongens, ja ik heb de notities nog, maar mijn scanner is kapot, dus ik kan/ga niets inscannen. Wel wil ik de commentaren in een tekstbestandje zetten, maar dat duurt even. Geduld dus nog even.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #7 Gepost op: 05-10-2008 17:20 u »
Weizen no way.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #8 Gepost op: 05-10-2008 17:36 u »
Volgend jaar een Weizen festijn? Dat zou ik nou leuk vinden! Kunnen we lekker varieren met maischtijden en vergistingstemperaturen, bij dezelfde stort. Maar ja, weizen is niet zo super-populair hier, geloof ik...

Weizen no way.

Profetische woorden van mij  ;). Als zelfs MO al intolerant wordt, is er iets goed mis... Ik kan er werkelijk niet bij waarom weizen zo impopulair is  ???. Dat is echt verandert in de jaren dat ik niet actief ben geweest op dit forum. Wat is er gebeurd? Is er iemand vergiftigd of zo? Of wordt elk biertype met een IBU beneden de 20 niet meer serieus genomen?

 A3, we kunnen ook met z'n tweeen een weizen festivalletje houden. Dan heb ik tenminste een kans om in de top 3 te eindigen  ;D.

 :degroeten: JW.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #9 Gepost op: 05-10-2008 17:45 u »
Het is natuurlijk ook een moeilijk biertype. Je komt er niet met alleen maar meer hop erbij fl*kkeren. Dus ik begrijp de aarzeling natuurlijk ook wel  >:D.

Beheerders, dit off-topic heb ik gestart. Als er geen serieuze belangstelling is, mag het van mij gewist worden. Als mensen willen discussieren over een festival volgend jaar, dan misschien een nieuwe draad?

 :degroeten: JW.

oranjeboombiertje

  • Gast
Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #10 Gepost op: 05-10-2008 18:08 u »
Sowieso heeft een weizen te weinig hop en daarnaast allerlei smerige smaakjes zoals een weeïge tarwe smaak en vieze kruidnagel/banaan :ziek:

 :degroeten:
Wesley

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.126
  • Land: nl
Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #11 Gepost op: 05-10-2008 18:11 u »
Door een ongelukje is de tabel verdwenen  :verbergen:.

Hier een excel-bestand met de info.


Is die tabel ook te plaatsen met commentaar op de bieren en een rangschikking naar waardering?

Hopbier

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #12 Gepost op: 05-10-2008 18:33 u »
Het is natuurlijk ook een moeilijk biertype. Je komt er niet met alleen maar meer hop erbij fl*kkeren.

Een stiekeme LOL kon ik niet onderdrukken :D

Ik vind Weizen een leuk plan, want ik heb nog 50 kg tarwemout staan. Kan ook nog eens een lekker bier zijn. En inderdaad, veel ruimte voor fouten, dus een goede uitdaging.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #13 Gepost op: 05-10-2008 18:57 u »
Hahaha.

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #14 Gepost op: 05-10-2008 19:18 u »
Tja niet iedereen hoeft het natuurlijk lekker te vinden. Of misschien toch te moeilijk om te brouwen?

Een goeie Weizen brouwen is nog een hele kunst en daarom juist wel interessant om te streven naar een perfecte weizen.

oranjeboombiertje

  • Gast
Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #15 Gepost op: 05-10-2008 19:45 u »
Waarom geen urtyp wedstijd of gewoon pils? Dat zijn lastige bieren en kunnen gaan van veel hop (voor de liefhebbers) tot weinig hop voor de weizen mensen. Ook met kleur kan veel gespeeld worden.

 :degroeten:
Wesley

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #16 Gepost op: 05-10-2008 19:49 u »
Waarom geen urtyp wedstijd of gewoon pils? Dat zijn lastige bieren en kunnen gaan van veel hop (voor de liefhebbers) tot weinig hop voor de weizen mensen. Ook met kleur kan veel gespeeld worden.

 :degroeten:
Wesley

Ja leuk, een pils van 12 IBU en 35 EBC!

Nee, serieus: een pilsner festival vind ik ook niet zo'n slecht idee hoor. Alleen vind ik weizen net iets leuker, en ik vind het een vreselijk ondergewaardeerd bier op dit forum. En een echte lager na de zomer betekent waarschijnlijk wel dat er minder mensen mee kunnen doen vanwege koelkastgebrek.

 :degroeten: JW.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #17 Gepost op: 05-10-2008 20:23 u »
Ik vind een Weizen een uitstekend idee! Ondertussen heb ik natuurlijk aardig wat ervaring met Weizens. Alleen is de moutstort voor een Weizen minder interessant. Wat ik wel interessant vind is de effecten van de verschillende gisten die te krijgen en op te kweken zijn. Als we nou deze keer eens de moutstort constant houden en de gist en vergistingstemperatuur variëren? 60% tarwemout 40% pilsmout? of 60% tarwemout, 30% pilsmout 10% Münchenermout?

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #18 Gepost op: 05-10-2008 20:36 u »
Kijk, nog een medestander  :duimop:. Constante stort lijkt me een uitstekend idee, en dan vind ik 60% / 40% tarwemout / pilsmout wel mooi klassiek. Hop (voorzover aanwezig) ook constant? Of in ieder geval een vast IBU met alleen aan het begin van de kook toegevoegd? Gist en vergistingstemperatuur varieren lijkt me een uitstekend idee, al zat ik ook nog aan maisch temperaturen te denken - is die kruidnagelrust nou wel of niet belangrijk? Maar dan heb je al weer 3 parameters. Aan de andere kant: je zou het factorieel kunnen opzetten met b.v. 3 gisten, 3 vergistingstemperaturen en wel of niet kruidnagel rust. Dan heb je 'maar' 18 combinaties. Maar...... ik draaf door...

 :degroeten: JW.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #19 Gepost op: 05-10-2008 20:56 u »
Nou, wel of geen kruidnagelrust is inderdaad een interessante kwestie. 18 combinaties, 18 hobbybrouwers. Moet te doen zijn. Zijn er meer brouwers, dan kunnen sommige combinaties gedubbeld worden.

Ik ben voor.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #20 Gepost op: 05-10-2008 20:59 u »
Kunnen we echt niet een lekker biertype doen? Ik doe erg graag mee met zo'n festijn en wil daarvoor ook best een biertype brouwen dat ik nog nooit heb gebrouwen of niet lekker vind (die alten waren ook de eerste die ik ooit heb gemaakt). Maar er zijn 2 biersoorten die ik echt zo ontzettend smerig vind dat ik er ver van uit de buurt blijf dat zijn weizen(of witbier) en lambiek.

 :degroeten:
Wesley

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #21 Gepost op: 05-10-2008 21:01 u »
Dan maak jij toch een Imperial Weizen?  ;D >:D

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #22 Gepost op: 05-10-2008 21:04 u »
Wat is eigenlijk de kruidnagelstap?  ??? Is dat een maischtemperatuur waarbij componenten gevormd worden die de juiste gist bij de juiste temperatuur naar kruidnagel omzet?

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #23 Gepost op: 05-10-2008 21:11 u »
De kruidnagelstap is de 42 ºC stap. Staat een heel verhaal over in de 'Ideale Weizen' draad.

Maar in een andere draad vroeg William:
Citaat
Gezien de animo wordt het óf een factor minder óf een halve factoriele opzet  . En aan welke outputfactoren zat je dan te denken?

Gezien het enthousiasme van b.v. A3 en mij brouwen we er misschien wel 2 per persoon  ;). En als het niet anders kan, dan b.v. voor 2 verschillende vergistings temperaturen gaan -  dan heb je nog maar 12 combinaties. Outputfactoren? Naast info over vergistingsgraad en zo zal het toch vooral weer proeven worden. Dat was het op het Altfestijn toch ook?

Kunnen we echt niet een lekker biertype doen?

Wat is dat nou weer voor een vraag? Met al die 'smerigs' van jou krijg ik steeds meer zin om dit toch door te drijven  ;). Ik blijf het een rare kwalificatie vinden voor ambachtelijk gebrouwen bier.

 :degroeten: JW.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.152
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Hobbybrouwen Weizens
« Reactie #24 Gepost op: 05-10-2008 21:11 u »
Goed idee zo'n weizen.

Die kruidnagel stap is de 44 ºC stap. In de Weizen die ik een jaar geleden heb gemaakt heb ik die 10 min aangehouden en de kruidnagelsmaak was nadrukkelijk aanwezig. Eigenlijk te sterk. Dus hiermee varieren is interessant.

Vergistingstemperatuur is voor dit bier waarschijnlijk ook interessant.

Tags: weizen experiment