Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Koolzuur, druk en lengte bierleidingen  (gelezen 153541 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.496
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Koolzuur, druk en lengte bierleidingen
« Reactie #300 Gepost op: 19-06-2019 20:09 u »
Al die berekeningen werken wellicht prima voor commercieel bier. Bier dat gepasteuriseerd is, gefilterd, voorzien van Anguss tegen gushing, van ... tegen ik weet niet wat voor mogelijke problemen allemaal. Jaja zo gaat dat in de commerce. Het zijn berekeningen voor de 'open/dicht' kranen die in café's gebruikt worden.

Jullie ambachtelijk bier gedraagt zich zo niet. Je kan de carbonisatie niet behoorlijk controleren. Na twee weken is alles ok, maar na 2 maanden is het lastiger. Na 6 maanden valt het echt niet meer te tappen. Nou ja, dat kan gebeuren.

Neem een compensatorkraan, en zet je tapdruk op 2 tot 3 bar. Dan heb je geen problemen. Die hoge druk in het tapsysteem zorgt ervoor dat het CO2 in het bier blijft. Wel die 3 bar er niet constant op laten staan! 's Avonds kraantje dicht en wat afblazen. Zorg ook dat je doorzichtige bierleidingen hebt. Zie je daar gasbellen in ontstaan, zet je tapdruk dan hoger.

Tap ook liefst met een dubbele drukregelaar. De eerste reduceert van flesdruk naar ca 5 bar. De tweede van 5 bar naar tapdruk. Dat maakt je bier veel rustiger.