Het moeilijke van tappen is niet de tapinstallatie, noch de leidinglengte, maar de verzadigingsdruk van je bier. Die heb je als hobbybrouwer eigenlijk nauwelijks onder controle. Hobbybier (lees bier met levende gist) leeft. De druk in je vat zal toenemen in de maanden na afvullen. In fles gebeurt dat ook, maar in een fles is dat niet erg. In een vat is het al snel het verschil tussen mooi tappen of enkel schuim. Hoe lang je leiding ook is, en al doe je er twee compensatorkranen tussen.
Mijn advies: hou de druk in je vaten in de gaten. Koop een manometer. En zorg dat je vaten hebt waar je de druk van kan aflaten.
En dan kan je tappen, net als Henielma (en ik ook) met een compensatorkraan rechtstreeks op je vat, en zelfs met een picknickkraantje.
Oja, ik stond gisteren weer op een lokaal festival. 's Morgens tapte ik met 1,8 bar druk, 's middags met 3,0 bar. Tja het bier werd warm van het mooie weer.