(de duikcompressor gaat veel te snel hiervoor, dus die zul je sterk moeten vertragen) Door het aanzuigen zal het waternivo in het potje stijgen en als je blijft comprimeren zal er uiteindelijk water opgezogen worden in de compressor. Je moet dus via een vlotterschakelaar in het potje de compressor voor een tijdje afschakelen totdat het nivo weer wat gezakt is door aanvoer van nieuwe CO2 vanuit het gistingsvat.
HansH
Een compressor voor duiklucht vertragen betekent ombouwen, dat is een forse ingreep. Verkijk je ook niet op het vermogen, je zult een 3-fase aansluiting nodig hebben. Nieuw prijs € 8000 to € 50.000 (gelukkig konden wij een aantal malen de oude compressor van de brandweer overnemen). Gebruik maken van een compressor die ook nog voor duiklucht wordt gebruikt zal op weerstand stuiten, duikers hebben liever geen CO2 in hun perslucht.
Er bestaat wel een alternatief in de duiksfeer. Een tiental jaren geleden werden er via de domeinen uit oude legervoorraden handmatig bediende zuurstofpompen gedumpt. Oorspronkelijk bedoeld om kleine zuurstofflessen te vullen vanuit grote flessen die niet vol zijn.
Door deze compressoren van een motor met vertraging te voorzien kun je heel langzaam een fles op druk brengen (tot 200 bar). Ooit heb ik zo'n ding gehad, maar omdat de afdichting met water (in plaats van olie in verband met de zuurstof) werkte was de zuurstof te vochtig.
Of dit een bezwaar is bij een tapinstallatie kan ik niet beoordelen.
Bert