Al die berekeningen werken wellicht prima voor commercieel bier. Bier dat gepasteuriseerd is, gefilterd, voorzien van Anguss tegen gushing, van ... tegen ik weet niet wat voor mogelijke problemen allemaal. Jaja zo gaat dat in de commerce. Het zijn berekeningen voor de 'open/dicht' kranen die in café's gebruikt worden.
Jullie ambachtelijk bier gedraagt zich zo niet. Je kan de carbonisatie niet behoorlijk controleren. Na twee weken is alles ok, maar na 2 maanden is het lastiger. Na 6 maanden valt het echt niet meer te tappen. Nou ja, dat kan gebeuren.
Neem een compensatorkraan, en zet je tapdruk op 2 tot 3 bar. Dan heb je geen problemen. Die hoge druk in het tapsysteem zorgt ervoor dat het CO2 in het bier blijft. Wel die 3 bar er niet constant op laten staan! 's Avonds kraantje dicht en wat afblazen. Zorg ook dat je doorzichtige bierleidingen hebt. Zie je daar gasbellen in ontstaan, zet je tapdruk dan hoger.
Tap ook liefst met een dubbele drukregelaar. De eerste reduceert van flesdruk naar ca 5 bar. De tweede van 5 bar naar tapdruk. Dat maakt je bier veel rustiger.