Op het laatste moment heb ik toch besloten om maandag in plaats van een Dortmunder Strong een meibock te gaan brouwen. In eerste instantie leek mijn starter niet zeer actief, vandaar een bier met een wat minder hoog begin SG. Toen ik vandaag thuis kwam leek de starter toch een stuk actiever gelukkig

... maar ik heb ineens meer zin in een hoppiger minder alcoholisch bier

.
Dit wordt het recept:
meibock
A ProMash Recipe Report
BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------
00-C Derek Walsh - klasse C, Meibo(c)k & Blonde Bo(c)k
Min begin SG: 1.060 Max begin SG: 1.070
Min IBU: 20 Max IBU: 40
Min Clr: 18 Max Clr: 46 Color in EBC
Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L): 30.00 Wort Size (L): 30.00
Total Grain (kg): 9.00
Anticipated begin SG: 1.062 Plato: 15.22
Anticipated EBC: 20.2
Anticipated IBU: 35.2
Brewhouse Efficiency: 67 %
Wort Boil Time: 90 Minutes
Pre-Boil Amounts
----------------
Evaporation Rate: 15.00 Percent Per Hour
Pre-Boil Wort Size: 38.71 L
Pre-Boil Gravity: 1.048 SG 11.93 Plato
Grain/Extract/Sugar
% Amount Name Origin Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
66.7 6.00 kg. Pilsener 3 - Dingemans België 1.037 3
27.8 2.50 kg. Munichmout 15 - Dingemans België 1.037 19
2.8 0.25 kg. Carahell - Weyermann Duitsland 1.036 39
2.8 0.25 kg. Melanoidin - Weyer Duitsland 1.037 106
Potential represented as SG per pound per gallon.
Hops
Amount Name Form Alpha IBU Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
20.00 g. Perle Whole 6.00 7.3 First WH
20.00 g. Magnum Whole 14.20 17.8 60 min.
50.00 g. Hallertauer Mittelfruh Whole 4.00 7.6 20 min.
25.00 g. Hallertauer Mittelfruh Whole 4.00 2.3 10 min.
25.00 g. Hallertauer Mittelfruh Whole 4.00 0.3 1 min.
Yeast
-----
Wyeast 2206 Bavarian Lager
Mash Schedule
-------------
Mash Name:
Total Grain kg: 9.00
Total Water Qts: 31.56 - Before Additional Infusions
Total Water L: 29.87 - Before Additional Infusions
Tun Thermal Mass: 0.00
Grain Temp: 18.28 C
Step Rest Start Stop Heat Infuse Infuse Infuse
Step Name Time Time Temp Temp Type Temp Amount Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Beta Amylase 0 40 63 63 Infuse 68 29.87 3.32
Alpha Amylase 11 20 73 73 Infuse 73 0.00 3.32
Spoelen 5 1 78 78 Infuse 78 0.00 3.32
Notes
-----
30 liter maischwater
21 liter spoelwater
1 gr CalciumSulfaat
2 gr CalciumChloride
1 gr MagnesiumSulfaat
3 liter starter + 15 gram Yeastvit + 5 druppels olijfolie