Dit is een afgespitste draad over een recept voor een saison.
Oh oh wat zijn we weer gevat

. Nee hoor, het was leuk en leerzaam. Voor mij kan de hoofdconclusie van vandaag als volgt worden weergegeven:
IK WIL OOK EEN REFRACTOMETER!Ik mocht met de refractometer van William spelen! Tjonge, wat werkt dat fijn. Ik denk niet dat ik zo'n ding tijdens de vergisting zou gebruiken (vind het veel te leuk om te proeven), maar tijdens het spoelen is het ideaal

. He gelukkig, mijn verlanglijstje was nog niet lang genoeg

.
De saaison is redelijk voorspoedig gebrouwen, mede dankzij een slangenklem die ik van William mocht hebben voor op de slang uit het spoelvat. Nooit geweten dat dat zo handig is, de kraan op het vat is niet bepaald nauwkeurig

. Het uiteindelijk SG is 1.070, dus efficientie ongeveer zoals gepland. Het staat nu op 22 ºC op gang te komen, het mag nog iets dalen tot 20 ºC, en dan laat ik het na morgenavond (als het goed op gang is) langzaam oplopen tot een graadje of 27 ºC. Dat schijnt de nieuwe trend te zijn, dus ik doe mee!

JW.