Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: De Koninck  (gelezen 141064 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:De Koninck
« Reactie #50 Gepost op: 13-04-2004 10:51 u »
En, Kees, heb je Alexander kunnen vermurwen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re:De Koninck
« Reactie #51 Gepost op: 13-04-2004 16:01 u »
Hi A3,

Ik heb Alexander een mail gestuurd, maar nog niks gehoord.
Nu mijn Koninck, het gaat niet al te best. Actieve giststarter toe gevoegd, 2 uur belucht en op 25 C gezet. Geen fele hoofdgisting en gestopt op 1032 ( begin SG 1050 ) Shit !!!!!! Temperatuur naar 20 C en nog geen blub.
Gisteravond een zakje safale toegevoegd en nu staat hij op 1030 en staat lekker te blubben. De smaak is goed, lekker hoppig, de kleur is denk ik, iets te licht.
Ik zal wel zien wat het wordt ???
Nog even over de gistbank, ik zal het gewoon bestellen.

Gr Kees

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:De Koninck
« Reactie #52 Gepost op: 13-04-2004 16:10 u »
Ha Kees,

Dat klinkt niet best! Kan het zijn dat de gist niet tegen al te hoge temperaturen kan? 25 graden omgevingstemperatuur plus 5 6 graden warmteontwikkeling door de gisting en je zit al boven de 30 graden. Ik kan me voorstellen dat de gist het dan voor gezien houdt. Bovendien lost er bij 25 graden maar heel weinig zuurstof op in wort, dus het kan ook een zuurstoftekort zijn.

Ik ga de Koninck gist gewoon bestellen en ik zie wel of ik hem binnen krijg.

Groeten,

A3

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re:De Koninck
« Reactie #53 Gepost op: 13-04-2004 16:20 u »
Hi A3,

Wijs plan, gewoon bestellen.
Ik las in een boek van Micheal jackson, dat de hoofdgisting 25 C op gebeurd. Het wort stond op 25 C en zeker niet hoger. Er was geen warmte ontwikkeling. Als ik bv met de Westmalle gist  brouw, dan voel het vat gewoon warm, dan zou ik het eigenlijk moeten koelen.

Gr Kees

Offline Bas

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
Re:De Koninck
« Reactie #54 Gepost op: 13-04-2004 16:26 u »
Hoi Adrie,

Laat je het ons weten of het bestellen gelukt is.

Grt, Bas H.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:De Koninck
« Reactie #55 Gepost op: 13-04-2004 16:32 u »
Zal ik doen! Ik zal tevens Brigand gist bestellen.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re:De Koninck
« Reactie #56 Gepost op: 16-04-2004 01:54 u »
Hai jongens,

Ik zit eigenlijk ook wel te wachten op de Zeeuwse gistbank, maar is het niet beter om te zoeken naar een alternatieve gist, die wereldwijd verkrijgbaar is voor amateurs???
Ik heb geen ervaring met BPA's, maar we zoeken toch een gist die ver  doorgaat ?
Is Wyeast 1275 Thames Valley Ale een alternatief?. Vergistings temp 17-22 / vergistingsgraad 72 tot 76%.
Wie heeft er  met deze gist  eerder gebrouwen ?, of zijn er betere alternatieven?.
Theo.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:De Koninck
« Reactie #57 Gepost op: 17-04-2004 10:19 u »
Heren,

Ik heb gisteren de gist van de Koninck van de Zeeuwse gistbank binnengekregen, evenals de Brigand gist. Het ging supersnel, binnen drie dagen was de gist binnen. Als je in een begeleidend briefje meldt dat je meedoet met het kloonproject van hobbybrouwen, doet Alexander niet moeilijk.

Ik denk dat we voor de kloonpoging in eerste instantie moeten uitgaan van de Koninck gist. Later kunnen we altijd nog op zoek gaan naar alternatieven als de brouwers geen toegang hebben tot de originele gist. Europese brouwers kunnen altijd terecht bij de Zeeuwse Gistbank, voor de Amerikanen is dat wellicht lastiger, maar dan kunnen we in het boek aangeven wat goede alternatieven zijn. We kunnen met de originele gist beter beoordelen of we het recept goed rond hebben dan met een andere gist.

Groeten,

A3

Offline Bas

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
Re:De Koninck
« Reactie #58 Gepost op: 18-04-2004 13:45 u »
Mooi Adrie,

Dan ga ik het ook maar eens bestellen. Ik denk dat mijn brouwpoging pas in mei ga doen.

Grt, Bas H.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re:De Koninck
« Reactie #59 Gepost op: 18-04-2004 14:52 u »
Ok A3, sterk argument.
Ik ga nu de gist bestellen.
De brouwdatum staat nog niet vast, maar ik denk dat de Koninck kloon het eerst volgende brouwsel gaat worden.
Theo

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re:De Koninck
« Reactie #60 Gepost op: 19-04-2004 20:21 u »
Hi iedereen,

Ik heb net mijn Koninck overgeheveld en het sg zit nu op 1010.
(vanaf 1050) De smaak is redelijk bitter en doet toch denken aan een Koninck, ondanks het toevoegen van de Safale gist. Als het sg niet verder zakt, gaat het bier van het weekend in het vat en een gedeelde op de fles.Over de kleur heb ik zo mijn twijfels, volgen mij is deze te licht. Maar ik heb al een echte Koninck thuis, om de kleur te vergelijken.

Gr Kees

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.419
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re:De Koninck
« Reactie #61 Gepost op: 19-04-2004 22:21 u »
Wellicht een nog overbodige tip: gebruik twee dezelfde glazen als je de kleur vergelijkt.
gr
MO

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re:De Koninck
« Reactie #62 Gepost op: 22-04-2004 14:03 u »
Even onder het brouwen van een blondje, de resultaten van de kleurtest van de Middelburgse Koninck door geven. Ik heb de kleur vergeleken in twee ISO glazen en de kleur van mijn Koninck is veel te licht, ik denk zo 6 ebc. Het sg staat nu op 1008 en dat is wel mooi. Qua smaak mist hij het echte Koninck karakter, maar is verder wel een heel lekker bitter biertje.
Ik denk wel dat ik de kleur iets oppiep met karamel 150 of met sinamar.

Gr Kees

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re:De Koninck
« Reactie #63 Gepost op: 24-04-2004 17:38 u »
Wat is Sinamar?
Google leverde bijzonder weinig op, een soort mout?

:degroeten:

Wim

Offline Jeroen - Soest

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Bier brouwen is leuk, bier drinken nog leuker!
Re:De Koninck
« Reactie #64 Gepost op: 25-04-2004 00:14 u »
 :D Ik zou ook graag aan deze kloon meedoen, De Koninck is altijd n van mijn favorieten geweest. Heeft iemand het e-mail adres van de Zeeuwsche Gistbank en een contactpersoon?

Verder hebben ze bij Burg Bieren geen Vienna, is Pale mout ook te gebruiken of wijkt het dan al teveel af.

De brouwdatum weet ik nog niet, zal ergens eind mei zijn denk ik. Eerst mijn Weizen komende zondag.

Groeten,
Jeroen  ;)

Offline Bas

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
Re:De Koninck
« Reactie #65 Gepost op: 25-04-2004 11:16 u »
Hoi Jeroen,

Het adres kun je vinden in een thread over de Zeeuwse Gistbank elders op dit forum (onder grondstoffen), of klik hier.

Wat betreft de brouwdatum sluit het denk ik wel aan (ook ik ben van plan ergens eind mei te brouwen).

Grt, Bas H.

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re:De Koninck
« Reactie #66 Gepost op: 29-04-2004 10:14 u »
Hoi,

Ik heb dinsdag mijn Koninck gebotteld, ik heb hem 3 punten bij gekleurd met sinamar ( is een kleurstof van Weyermann, geeft geen smaak enkel kleur. Het spulletje heeft een EBC van 8500-8800 ) Heeft er al iemand gist binnen van de gistbank ???

Gr Kees

Offline Bas

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
Re:De Koninck
« Reactie #67 Gepost op: 29-04-2004 15:45 u »
Ja, eergisteren heb ik het gist van de gistbank binnen gekregen (lekker snel, zo'n 3 werkdagen).

Grt, Bas H.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re:De Koninck
« Reactie #68 Gepost op: 29-04-2004 20:37 u »
Hallo kloners

25 april Koninck kloon gebrouwen volgens recept, met gist van Zeeuwse gistbank.
Helaas een erg laag rendement, SG voor gisting slechts 1044.
Maar bij een eind sg van 1008 plus de suiker voor nagisting kom ik op
zo'n 5,2%, zelfs 0,2% hoger dan de Koninck zelf.
Of ik  dit lage eind SG haal is maar de vraag. Vandaag, na 2 dag is het sg nog steeds boven de 1020. (vergistingstemp.20C)

Net een Koninck ingeschonken van A-H uit 30 cl fles,  het kan het idee zijn, maar volgens mij smaakt de 25 cl Belgische Koninck voller.

Laat ik het maar op verbeelding houden.

Groeten,
Theo

Offline Jeroen - Soest

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Bier brouwen is leuk, bier drinken nog leuker!
Re:De Koninck
« Reactie #69 Gepost op: 02-05-2004 21:52 u »
Heren,

Ik ben van plan deze De Koninck te brouwen in het pinksterweekend (30-31 mei). De vraag is of de Vienna Mout evt. vervangen kan worden door Pale Mout. Ik heb al op diverse plaatsen op het forum gelezen dat dit in principe uitwisselbare mouten zijn. Burg Bieren heeft nl. geen Vienna, ik kan het evt. wel via internet bestellen.

Groeten,
Jeroen  ;)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:De Koninck
« Reactie #70 Gepost op: 03-05-2004 09:12 u »
ha Jeroen,

Als je echt niet aan Vienna kan komen, probeer het dan maar met Pale.

Overigens heb ik gisteravond de giststarter met Koninck-gist van de Zeeuwse Gistbank aangemaakt. Zondag gaan de Drie Broeders (ik ben op vakantie) de Koninck-kloon brouwen. Omdat ik er niet bij ben, zal ik pas na mijn terugkomst melden hoe het is gegaan.

Groeten,

A3

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re:De Koninck
« Reactie #71 Gepost op: 04-05-2004 15:34 u »
Hallo medekloners,

Vandaag mijn Koninck kloon overgeheveld naar de fles.
Het SG is nog gezakt tot 1011, dus ik verwacht uit te komen op 1009 voor bottelen.

Ik ben het met Kees eens wat betreft de kleur, deze is iets te licht.

Dus A3 aan jou de keus om het recept nu al aan te passen, of af te wachten tot alle kloontjes gebrouwen zijn en de verschillen  per brouwer zichtbaar maken.

Over de smaak valt nog niet echt wat te zeggen, maar is wel veel belovend.

Theo

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:De Koninck
« Reactie #72 Gepost op: 05-05-2004 09:44 u »
Ha Theo,

Laten we ons voor de eerste ronde maar aan het recept houden zoals eerder aangegeven. Wij hebben de ingredinten al in huis en gaan zondag brouwen. Bovendien kunnen we dan kijken of er per brouwer nog verschillen ontstaan.

Groeten,

A3

Offline Jeroen - Soest

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Bier brouwen is leuk, bier drinken nog leuker!
Re:De Koninck
« Reactie #73 Gepost op: 05-05-2004 23:55 u »
Ik heb zojuist de Vienna mout besteld bij Brouwland, wel een beetje hoge verzendkosten, maar ook nog wat andere zaken aangeschaft dus dat moet dan maar een keer.

Het pinksterweekend gaat het gebeuren, eerst nog de gist bestellen. Hoe lang is die houdbaar?

Groeten,
Jeroen  ;)

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re:De Koninck
« Reactie #74 Gepost op: 11-05-2004 15:51 u »
Ik heb gisteravond mijn eerste Koninck op ( 14 dagen op de fles). Deze smaakte goed, een mooi schuim en een heerlijke hopsmaak.
Hij lijkt zelfs een beetje op de echte, enkel vind hem iets te bloemig (hop). Verder mooi zuiver van smaak en goed droog van smaak.

Gr Kees