Ha medekloners,
Een brouwsel waar we al enkele ervaringen mee hebben is Orval, Het bier is al vaker gebrouwen en het onderstaande recept benadert het origineel heel erg:
(ik zal de promash-uitdraai hier nog plaatsen als ik dat niet vergeet)
20 liter, brouwrendement van 60% (!)
4.07 kg pilsmout 3 EBC (87%)
0.52 kg caramunich 120 EBC (11%)
0.10 kg carared 40 EBC (2%)
beter nog is caravienna als je daar aan kunt komen0.50 kg witte kandij
gebruikt de brouwer ook, maar kristalsuiker kan ook7 gr Hallentau Herzbrucker 3% First wort hopping
14 gr Styrian Goldings 4.7% (pellets) FWH
12 gr Hallentau Herzbrucker 3% 45 minuten meekoken
24 gr Styrian Goldings 4.7% 45 minuten meekoken
64 gr Styrian Goldings 4.7% DROOGHOPPEN (3 weken)
maischschema:
120 minuten op 68
0maischwater: 16.4 liter (1kg/3l)
spoelwater: 14.6 liter op 80
0kooktijd: 90 minuten
Gist: opgekweekte Orval-gist
Vergistingstemperatuur: 15
0Lageringstemperatuur: 15
0carbonatietemperatuur: 15
0En ook hier:
in ieder geval hebben de volgende personen al toegezegd:
Bas
Johannes
Huub
en ikzelfEr is al veel over Orval geschreven en het is ook al eens eerder gebrouwen. Kijk
hier voor een totaaloverzicht.
Edwin