Gisteren weer een flesje Rochefort 8 kloon geopend, dit maal van de 2e batch. Deze is qua recept gelijk aan het 2e recept in de gelijknamige topic op dit forum, met iets minder zwarte mout en hop.
De afdronk doet al wel een beetje aan Rochefort denken maar de smaak? VEEEEEEEEEEL TE VEEEEEEEEEEL karamel !!!!
Beste medebrouwers, dit klopt gewoon echt niet hoor. De Rochefort die ik de laatste tijd regelmatig drink (6 en

heeft gewoon niet die volle karamelsmaak. Het origineel heeft een lichter mondgevoel en is aromatischer.
Wie heeft ooit bedacht dat er zoveel karamel in zou moeten?
Ik ga morgen mijn 3e poging brouwen (kerstkindje

) en ga in elk geval de caramunich 120 schrappen of sterk reduceren, het kleurverschil hef ik op met een pietsje chocomout.
Ik denk dat juist die 120 een zwaar en zoet "karamel-gewicht" aan het mondgevoel geeft die gewoon niet (meer) in de Rochefort past. Ik ga even sleutelen en plaats zo het volledige recept.