Ik zou de Special B helemaal weglaten. die hoort wat mij betreft niet in Rochefort thuis. Volgens mij is Special B het geheim van brouwerij Het Anker, niet van Rochefort. Of anders slechts in héél beperkte hoeveelheiden. En de cara 120 mag ook flink minder dan 10%. De smaak van dit bier komt van de gist, niet van allerlei mouten. En die zwarte mout zou ik vervangen door chocolade. Eventueel voeg je die, wat fijner gemalen, toe tegen het einde van het maischen. Dan krijg je wel kleur maar geen gebrande smaak.
60 ºC 10 minuutjes langer aanhouden.
De 68 ºC verhogen naar 70-72 ºC en 30 minuten.
75 ºC overslaan, na de 72 stap gelijk filteren.
Tja en de vergistingstemperatuur...20 ºC is zat, als je die constant kan houden. Anders koelen naar 18 en dan pitchen.
Als je noten wilt in bier...dan moet je aan de Engelse gisten...brrrr.
Of je bier oud laten worden, in het donker bij 12 ºC. Als je dat niet kunt, dan is bewaren zonde.