Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Rochefort 8  (gelezen 149707 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Rochefort 8
« Reactie #50 Gepost op: 02-06-2004 16:39 u »
Ha Henk,

Hersbrucker  is hetzelfde als Hallertau Hersbrucker  en dat is de hop die we nodig hebben. De hopgift kun je inderdaad aanpassen aan het alfazuurpercentage dat jouw hop heeft (eventueel gecorrigeerd voor de bewaartijd).

Ik wil je echter wel verzoeken om geen andere moutsoorten te gebruiken (pilsmout van de ene mouterij vervangen door die van de andere kan natuurlijk wel). Dus geen Special B gaan vervangen door CaraMunich 120 EBC of zoiets.

Groeten,

A3


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re:Rochefort 8
« Reactie #51 Gepost op: 02-06-2004 17:06 u »
Dat was ik ook niet van plan, enkel verschil in leverancier en dus iets andere eigenschappen.

Groeten,

Henk :proost2:

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re:Rochefort 8
« Reactie #52 Gepost op: 02-06-2004 21:31 u »
Hier volgt mijn beoogd recept:

[size=1/2]Recipe : 19. Rochefort8-kloon juni 2004

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (LTR):        26.00    Wort Size (LTR):   26.00
Total Grain (kg):         7.70
Anticipated OG:          1.080    Plato:             19.28
Anticipated EBC:          58.1
Anticipated IBU:          21.7
Brewhouse Efficiency:       85 %
Wort Boil Time:             75    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 72.7     5.60 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        BelgiŽ         1.037      3
  9.1     0.70 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge BelgiŽ         1.032    160
  3.9     0.30 kg.  Special B (Cara 400) - Dingem BelgiŽ         1.032    537
  1.3     0.10 kg.  Carafa Special ontkaft  I - W Duitsland      1.032   1209
  3.9     0.30 kg.  Flaked Corn (Maize)           America        1.040      0
  9.1     0.70 kg.  Bruine kandijsuiker                          1.047     12


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 80.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    2.99  17.6  75 min.
 45.00 g.     Hallertau Hersbrucker              Whole    2.47   4.1  30 min.


Mash Schedule
-------------

Ltr Water Per kg Grain: 3.00    Total Ltr: 21.00

Intermediate Rest Temp :      60  Time:  30
Saccharification Rest Temp :  68  Time:  60
Mash-out Rest Temp :          75  Time:   5

[/size]


Ik heb de hoeveelheid carafa verdubbeld omdat ik door de lichtere versie pilsmout een veel lagere EBC-waarde zou krijgen.

Graag jullie reactie.

Groeten,

Henk :proost2:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Rochefort 8
« Reactie #53 Gepost op: 03-06-2004 08:59 u »
Ha Henk,

Ik zie dat je de Carafa dehusked hebt verhoogd van 0,7% naar 1,3%. Dit moet ik je afraden, omdat je bier dan te donker wordt en een te gebrande smaak krijgt. Dit bleek duidelijk uit de vorige proeverij.

Groeten,

A3

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re:Rochefort 8
« Reactie #54 Gepost op: 03-06-2004 08:59 u »
Ha Henk :proost:

Ik zie eigenlijk nu pas dat de EBC voor de pilsmouten als 6 EBC te boek staan. Ik ging er eigenlijk altijd vanuit dat dat 3 was, net als jouw opgave dus.

Voor wat betreft de verdubbeling van de carafa raad ik je stellig af dit te doen. De storting is namelijk proefondervindelijk verlaagd. Door het weer te verdubbelen, zal de smaak van het bier veranderen in meer gebrand (een sterke stout was mijn allereerste associatie, voordat de gist goed zijn werk ging doen). Ik zou voor dezelfde stortingspercentages gaan en dan maar de gok nemen dat de kleur niet helemaal klopt. Die is mogelijk te corrigeren met gebruik van een andere suiker. Bruine basterd schijnt een donkerder kleur te geven dan bruine kandij bijvoorbeeld. Welke smaakeffecten dat weer heeft weet ik echter niet.

Mijn advies: NIET die carafa-storting verhogen!

Edwin

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re:Rochefort 8
« Reactie #55 Gepost op: 03-06-2004 09:12 u »
N‚h :proost;

Zitten we wťťr dubbel te werken!. Gelukkig wel op een lijn!

Edwin

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Rochefort 8
« Reactie #56 Gepost op: 03-06-2004 09:33 u »
Zal wel telepatie zijn. Bier verbroedert op een dieper niveau dan je zou denken.

Groeten,

A3

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re:Rochefort 8
« Reactie #57 Gepost op: 03-06-2004 09:42 u »
Hi, Ik zou de carafa geheel weg laten, maar waarom is pilsmout 6 ebc, volgens mij is deze altijd 3 ebc??

Gr Kees

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re:Rochefort 8
« Reactie #58 Gepost op: 03-06-2004 09:47 u »
Zal wel telepatie zijn. Bier verbroedert op een dieper niveau dan je zou denken.

Kijk, nou word ik helemaal warm van binnen  ;D :-*

Ja ik zat net ook naar die 6 EBC te kijken en ik dacht ook dat dat 3 zou moeten zijn. Weglaten van carafa? Misschien voor een volgende poging. Nu lijkt mij een halvering een reŽle optie 9is trouwens ook al gedaan).

Edwin

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re:Rochefort 8
« Reactie #59 Gepost op: 03-06-2004 10:20 u »
Akkoord, ik pas de carafastorting weer aan naar de oorspronkelijke waarde. Ik denk dat de kleur mee zal vallen, mijn eerdere kloonpoging was vergelijkbaar en was qua kleur zeker niet te licht.

De starter is aan de gang, dus morgen wordt er gebrouwen. :brouwen:

Groeten,

Henk :proost2:

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re:Rochefort 8
« Reactie #60 Gepost op: 06-06-2004 20:35 u »
Vandaag dus gebrouwen i.p.v. vrijdag. Ik heb het recept aangepast op de oorspronkelijke hoeveelheid chocolademout. Ook moest ik noodgedwongen de kandijgift aanpassen, omdat de pakjes 250 gr. waren i.p.v. 500 gr. ;D Ik heb dus naast 2 pakjes kandijsuiker nog 200 gr. kristalsuiker toegevoegd. Het geplande SG heb ik niet helemaal gehaald, omdat ik iets meer liters had. Een begin SG van 1076 was het resultaat.

Ik heb voor het eerst ook de giststarter belucht, conform een andere thread op dit forum. Eens kijken wat dat oplevert bij deze gist. De vorige keer heeft ie namelijk ongeveer 6 weken over de hoofdgisting gedaan. Ik ga hem vanavond direct inpakken om de temperatuur zo hoog mogelijk te houden en te zorgen dat ie vanacht niet te ver terug zakt.

Groeten,

Henk :proost2:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.231
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re:Rochefort 8
« Reactie #61 Gepost op: 07-06-2004 20:48 u »
Ik ga hem vanavond direct inpakken om de temperatuur zo hoog mogelijk te houden en te zorgen dat ie vanacht niet te ver terug zakt.

Hoi Henk,

Gelet op de huidige hoge temperaturen zou ik als ik jou was de isolatie verwijderen. In het gistvat is het altijd wat warmer dan buiten het vat. Je hoeft met de komende zwoele avonden niet bang te zijn dat de temperatuur te veel daalt.

:degroeten: Jacques

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re:Rochefort 8
« Reactie #62 Gepost op: 08-06-2004 12:39 u »
De vergisting loopt goed door. Gisteren was de temperatuur gestegen tot z'n 28o. De isolatie was toen inderdaad verwijderd, maar door de hoge omgevingstemperatuur liep de temperatuur van het vat toch zo hoog op. Vanmorgen gezakt naar zo'n 25o, ik hoop dat ik het vat daarop kan houden.

Wordt vervolgd ;)

Groeten,

Henk  :proost2:

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re:Rochefort 8
« Reactie #63 Gepost op: 16-06-2004 00:29 u »
SG is gezakt tot 1016, hopelijk morgenavond overhevelen. Mooi resultaat voor deze gist, binnen ťťn week de hoofdgisting voltooid.

Groeten,

Henk  :proost2:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.231
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re:Rochefort 8
« Reactie #64 Gepost op: 16-06-2004 22:07 u »
Zo zie je maar weer dat het brouwen in de zomer voor sommige gistsoorten/biertypen helemaal niet verkeerd is...

:degroeten: Jacques

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Rochefort 8
« Reactie #65 Gepost op: 16-08-2004 14:04 u »
Brouwers,

Eindelijk ga ik ook weer eens brouwen; aanstaande zondag staat de R8kloon op mijn programma. In navolging van de lead van MO ga ik het bier brouwen zonder koriander. Verder laat ik het recept ongewijzigd.

Ik ben de draad een beetje kwijt, een hoop mensen hebben gemeld mee te doen, maar niet iedereen heeft aangegeven daadwerkelijk te hebben gebrouwen. De volgende personen hebben in ieder geval hun interesse getoond:

Henk uur Paiz
Wim
Herman Holtrop
BuBS
Fritz
Johannes
Edwin
Maarten_jansen
A3

Hebben jullie allemaal al gebrouwen of gaan jullie dat binnenkort doen? Zo ja, dan kunnen we een proeverij plannen voor eind oktober/begin november.

Groeten,

A3

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re:Rochefort 8
« Reactie #66 Gepost op: 16-08-2004 14:11 u »
HA3 :proost:

Ik ben zeker van plan te gaan brouwen! De gist ligt al klaar en alle ingredienten staan paraat. Nu alleen de tijd nog vinden om een brouw weg te zetten!  :P
Ik verwacht de eerste helft van september pas te kunnen brouwen.

Edwin

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re:Rochefort 8
« Reactie #67 Gepost op: 16-08-2004 16:25 u »
Hoi Adrie,

Ik heb begin juni gebrouwen, hetgeen heeft geresulteerd in een prachtige R8-kloon, waarvan al een behoorlijk deel is verdwenen :lekkerbier:

Ik zal in ieder geval een aantal flessen bewaren voor een proeverij dit najaar.

Groeten,

Henk :proost2:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Rochefort 8
« Reactie #68 Gepost op: 20-08-2004 09:37 u »
Kloners,

Helaas is de giststarter van 2 flessen Rochefort 6 niet aangeslagen. Wellicht dat ie vandaag nog wat gaat doen, maar vanmorgen zag de giststarter er nog zo dood als een pier uit. Niet brouwen dus, komende zondag. Ik bestel vandaag nog een Wyeast Belgian Abbey II, zodat ik hopelijk volgend weekend aan de slag kan. Jammer, jammer. Ik had me al enorm verheugd om weer eens te brouwen.

Groeten,

A3

Offline fritz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: be
  • Brouwerij De Maanberg
Re:Rochefort 8
« Reactie #69 Gepost op: 24-08-2004 10:18 u »
Ik heb ook alles om de kloon te brouwen en ik verwacht zoals Edwin in de eerste helft van september te brouwen.

:degroeten:

fritz

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Rochefort 8
« Reactie #70 Gepost op: 24-08-2004 10:46 u »
Ha Fritz,

Dat lijkt me prima. Ik heb ondertussen een Wyeast besteld en hoop zaterdag aan de slag te kunnen. Voor de zekerheid heb ik maar een XL-pack gekocht, zodat ik zonder giststarter snel aan de slag kan.

Groeten,

A3

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re:Rochefort 8
« Reactie #71 Gepost op: 24-08-2004 12:01 u »
Hoi collega kloners,

Afgelopen weekend mijn kloon geproefd naast een R8 en omdat het zo goed beviel ook nog maar een R10 erachteraan gedronken. Het viel mij niet tegen, het kon minder (om het maar eens op z'n Grunn'ns te zeggen ;D).

Wat mij opviel is dat er aan beide bieren (R8 + R10) een bepaalde zoete lucht zit die volgens mij afkomstig is van een extra toevoeging. Mijn vrouw en ik hadden een associatie met vanille. Wat we beiden absoluut niet konden proeven was koriander, dus het weglaten hiervan lijkt me een goede keuze. Misschien kunnen we tijdens de proeverij eens discussiŽren over welke toevoeging dat zou kunnen zijn.

Overigens vonden wij allebei de kloon lekkerder dan de echte versie. Die zoete lucht/smaak ging ons beide enigszins tegenstaan.

Groeten,

Henk :proost2:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Rochefort 8
« Reactie #72 Gepost op: 24-08-2004 12:05 u »
Ha Henk,

Die lucht is mij laatst bij de Rochefort 6 ook al eens opgevallen, daar vond ik hem vrij sterk in. Ik vond het een beetje een weeÔge lucht, maar ik vermoed dat ie afkomstig is van de gist, alhoewel ik een toevoeging niet uitsluit. De geur deed me een beetje denken aan de geur die ook door sommige korrelgisten wordt gevormd. Zouden de broeders van Rochefort een korrelgist voor de nagisting gebruiken, tegenwoordig?

Groeten,

A3

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re:Rochefort 8
« Reactie #73 Gepost op: 24-08-2004 12:10 u »
Klopt, de lucht is inderdaad een beetje weeÔg, vandaar dat ie ook ging tegenstaan. Ik vraag mij af of het van de gist komt. Het zou inderdaad wel kunnen van een korrelgist, maar daarvoor vind ik de lucht eigenlijk wel te sterk.

Maar eens kijken wat de rest ervan vindt.

Groeten,

Henk :proost2:

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re:Rochefort 8
« Reactie #74 Gepost op: 24-08-2004 21:46 u »
Waar je de clone ook eens mee moet vergelijken, is de donkere van Achel. Dit is een R8 clone gebrouwen in Achel, gebrouwen door de brouwmeester van Rochefort ( broeder Antoine ?).

Gr Kees

Tags: