Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Klaringsmiddel: gelatine

Gestart door bjgodefr, 25-08-2008 14:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

bjgodefr

Heeft iemand soms ervaring met het gebruik van een klaringsmiddel als gelatine? Bij Brouwland verkopen ze bv. 'Klarvit' dat een samenstelling is van kieselsol en gelatine.

Werkt dit goed tegen koude waas?
Geeft dit bijsmaakjes, invloed op de schuimkraag?

Ik begrijp dat je die produkten toevoegt tijdens de lagering en dat er slechts heel kleine hoeveelheden nodig zijn (enkele ml's). Eigenlijk sta ik nogal twijfelachtig tegenover het gebruik hiervan, maar ik overweeg toch om eens bij lagering een bier op te splitsen en dit toe te voegen.

(Oh ja, ik heb het dus niet over Iers mos, waarover op het forum reeds veel terug te vinden is.)

JeroenCV

Citaat van: bjgodefr op 25-08-2008  14:41 uIk begrijp dat je die produkten toevoegt tijdens de lagering en dat er slechts heel kleine hoeveelheden nodig zijn (enkele ml's). Eigenlijk sta ik nogal twijfelachtig tegenover het gebruik hiervan, maar ik overweeg toch om eens bij lagering een bier op te splitsen en dit toe te voegen.

Ik heb er geen ervaring mee. Ik zou ook niet weten waarom ik een klaringsmiddel zou gebruiken; mijn bieren worden in lagering altijd mooi helder.

Maar een experiment waarbij je een batch in tweeen deelt is altijd leuk. Vooral doen en bevindingen hier posten.

bjgodefr

Mja, ik heb eigenlijk geen probleem met troebel bier, dat kan ook mooi zijn!
De bieren die ik nu brouw hebben ook meer helderheid dan mijn eerste brouwsels. Ik hou dan ook rekening met de zaken die je moet opvolgen om koude waas te voorkomen (hard koken, snel koelen, ...). Na enige tijd lageren in fles is het bier ook helder, maar eens koud uitgeschonken is die koude waas daar weer. Ik vraag me dus af of het met gelatine mogelijk is een kraakhelder bier te krijgen en of daar ook nadelen aan hangen.

Hopmans

Werkt gelatine tegen koudewaas?
Ik heb wel een hekel aan troebel bier, maar ook aan lang lageren.
Is gelatine de oplossing voor deze overhaaste randstad bewoner (ik dus)?

 :weetniet:

De-Geert

Citaat van: Hopmans op 25-08-2008  16:23 uIk heb wel een hekel aan troebel bier, maar ook aan lang lageren.
Ik ook, maar ook aan klaringsmiddelen. :nut:

Hopmans

Tja, als ze natuurlijk zijn maakt het mij niet zoveel uit.
 :)

Caspar

Ja, gelatine werkt tegen koudewaas... maar ook de gistcellen ben je kwijt. Je moet dus verse bottelgist gebruiken.

bjgodefr

Ik heb het idee van Amerikaanse fora, daar gebruiken ze het vaak. Je ziet er ook veel foto's van heldere bieren... maar ik lees dat velen er lageren rond de 0°C. Dat kan ik bij mij thuis niet doen. En blijkbaar werkt dat heel goed en heeft gelatine hetzelfde effect als zo koud lageren, alleen gaat het nog vlugger.

De-Geert

Citaat van: Hopmans op 25-08-2008  16:32 uTja, als ze natuurlijk zijn maakt het mij niet zoveel uit.
 :)

Ik snap niets van al die mensen die zo verzot zijn op het fenomeen "natuurlijk".  :weetniet: Het zegt namelijk helemaal niets!
Alsof iets wat zogenaamd "natuurlijk" is, niet slecht voor je kan zijn.

ps. niks persoonlijks he   :biersmile:

Jacques

Ik snap niet waarom iedereen zo verzot is helder bier. Tijdens keuringen heb ik regelmatig kraakheldere bieren gezien die ronduit niet smaakten. Licht troebele bieren zijn vaak veel smakelijker.

RobinB

Komt nog eens bij dat je bier ook niet meer geschikt is voor vegetariers!
Of dit van belang is is natuurlijk wel vriendenkring afhankelijk, maar een flesje ruilen met MO zit er dan dus niet meer in! ;)

EBC

Als je er iets teveel gelatine in doet, krijg je dan bierpudding?

Jacques

Heel lang geleden toen ik pas begon met bierbrouwen en alleen een Engelstalig boekje van Dave Line tot mijn beschikking had voegde ik gelatine toe aan mijn bier bij het bottelen. Totdat ik klontjes in mijn bier gewaar werd door niet goed opgeloste gelatine. Dat is bepaald geen prettig mondgevoel.
Nadat ik hiermee gestopt was heb ik geen spectaculair verschil gemerkt in de helderheid. Zoals al opgemerkt wordt bijna elk bier met de tijd wel helder. En lichtjes troebel vind ik geen probleem. Een teken van ambachtelijk bier.

De-Geert

Citaat van: De-Geert op 25-08-2008  16:27 uIk ook, maar ook aan klaringsmiddelen. :nut:
Inmiddels denk ik daar toch anders over. Ik heb nu voor de 2e keer gelatine gebruikt en het geeft toch wel mooi helder bier.

Ik gebruik 1 eetlepel gelatinepoeder, die ik even hydrateer in koud water en dan oplos in heet water. Dat voeg ik dan toe aan 20 l jongbier bij het hevelen.
Het is wel opletten geblazen, want het geeft helder bier maar ook een instabiel depot. Je moet je mandfles niet meer al te veel verplaatsen. En zeker geen gelatine gebruiken in je flessen, zoals Jacques ook al opmerkt.

Maar dan heb je wel mooi helder bier, ook uit de koelkast.


Erwin

Begrijp ik het nou goed dat het toevoegen van gelatine ALLE gist verwijdert, en gelatine dus eigenlijk alleen geschikt is voor fusten, en dus niet als je gaat bottelen met suiker? Jammer hoor, net een pakje gelatine gekocht, nu moet ik er een fust systeem bij aanschaffen... hmm

RobinB

Na het klaren kan je natuurlijk ook een bottelgist gebruiken, bijvoorkeur eentje die aardig plakt en niet ver(der) uitgist, T58 bijvoorbeeld. :)

Op zich verwacht ik niet dat ALLE gist neergeslagen wordt, maar of er genoeg overblijft voor hergisting? :weetniet:
Geert is de klarings-master, dus die zou dat moeten weten. ;D

De-Geert

Ik heb geen enkel probleem gehad met hergisten na gelatine-klaring.

Gerb

Ik heb ook al een aantal maal gelatine gebruikt en ik zag al binnen enkele uren een groot verschil met de andere controle-mandfles. Ik heb ongeveer de dosering en werkwijze van Geert gebruikt. De waarschuwing om de fles niet te veel te verplaatsen en voorzichtig te hevelen is wel op zijn plaats. Ik weet niet of dat met Klarvit anders is, volgens de site van Brouwland laat dit een stabiel neerslagproduct achter. Ik ga dat binnenkort eens proberen.

Hier staan de resultaten van het experiment: http://brouwerijdewatertoren.blogspot.nl/2012/03/klaren-van-bier-met-gelatine.html


Pimmels

Citaat van: Gerb op 09-11-2012  11:01 uIk heb ook al een aantal maal gelatine gebruikt en ik zag al binnen enkele uren een groot verschil met de andere controle-mandfles. Ik heb ongeveer de dosering en werkwijze van Geert gebruikt. De waarschuwing om de fles niet te veel te verplaatsen en voorzichtig te hevelen is wel op zijn plaats. Ik weet niet of dat met Klarvit anders is, volgens de site van Brouwland laat dit een stabiel neerslagproduct achter. Ik ga dat binnenkort eens proberen.

Hier staan de resultaten van het experiment: http://brouwerijdewatertoren.blogspot.nl/2012/03/klaren-van-bier-met-gelatine.html

Ik heb in mijn Tripel van laatst als test Klarvit gebruikt, had ik nog over van de wijnmakerij.
Werkt prima, binnen twee dagen helder bier en wel gewoon hergisting op de fles, zonder bottelgist. ;D


Erwin

Citaat van: Caspar op 25-08-2008  16:44 uJa, gelatine werkt tegen koudewaas... maar ook de gistcellen ben je kwijt. Je moet dus verse bottelgist gebruiken.

Dat zegt Caspar met een reden? Volgens hem MOET je bottelgist gebruiken. Maar dat is dus niet zo blijkbaar.
Wellicht is het de dosering? Hoeveel gelatine zou ik kunnen gebruiken op 17 liter bier welke ik wil bottelen?

RobinB

Dat was 2008, inmiddels is er uit meer ervaring gebleken dat dat niet zo is. Voortschrijdend inzicht. :)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.