Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Beslag op ons bier  (gelezen 6546 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline dimitri

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
Beslag op ons bier
« Gepost op: 23-08-2008 17:04 u »
Hallo allemaal,

Sinds kort zijn we bezig met ons eigen bier te brouwen. Ons eerste brouwsel was niet direct een succes te noemen nadat we wat hebben gelezen hebben we een 2de (tot hier toe) geslaagde poging ondernomen (het bier proeft echt goed). Alles ging goed vandaag zijn we begonnen met bottelen.  Toen we de SG wouden meten en het vat open deden zagen we een beslag liggen op ons heerlijk bier. We gokken dat het gist is maar weten het niet zeker. Wat denken jullie (zie foto)?

Groeten
johan en dimitri



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: beslag op onze mort.
« Reactie #1 Gepost op: 23-08-2008 17:07 u »
Ik heb nog nooit live kaam gezien, maar als het dat is, zijn het wel zeer mooie plaatjes. Het ziet er voor mij niet uit als gist.

Wat is trouwens een mort? Afkorting van Mort Subite?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: beslag op onze mort.
« Reactie #2 Gepost op: 23-08-2008 17:10 u »
Zou heel goed kaam kunnen zijn inderdaad!
Kan je met een kraantje er onder weg tappen?
Misschien dat het dan nog te redden is!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: beslag op onze mort.
« Reactie #3 Gepost op: 23-08-2008 17:57 u »
Meestal is kaam een vliesje.
Maar wat ik nu zie is ook niet echt כשרות

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: beslag op onze mort.
« Reactie #4 Gepost op: 23-08-2008 19:39 u »
(het bier proeft echt goed).

Weet je dat 100% zeker... dit ziet er echt heel beroerd uit :-\.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.494
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beslag op onze mort
« Reactie #5 Gepost op: 23-08-2008 21:09 u »
Louis heeft gelijk dat kaam meestal een vlies is. Zelf heb ik met uitzondering van ťťn keer weinig ervaring met kaam. Wel heb ik het diverse keren gezien bij anderen. In die gevallen was steeds sprake van een aaneengesloten laag. Mogelijk begint de laag op een manier zoals we hier op de foto's zien.

Verder ben ik het met Louis eens dat he er niet echt goed uit ziet.


Om een idee te hebben onder welke omstandigheden het een ander heeft kunnen plaatsvinden heb ik de volgende vragen.

Waar (in welke ruimte) hebben jullie gelagerd?
Was de vergisting helemaal afgelopen toen jullie gingen lageren?
Hoelang is het geleden dat het waterslot nog iets deed?
Hoelang hebben jullie gelagerd?
Bij welke temperatuur is gelagerd?
Wanneer hebben jullie voor het laatst het bier geproefd?
Hebben jullie diverse keren een monster genomen van het bier of het vat steeds dicht gehad?

Offline dimitri

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
Re: Beslag op onze wort
« Reactie #6 Gepost op: 24-08-2008 13:27 u »
Dank u wel voor de snelle reacties.

Ondertussen is het een vlies geworden. Dus naar alle waarschijnlijkheid zal het wel kaam zijn. We gaan toch proberen om het te bottelen je weet maar nooit!

Misschien moeten we toch maar een cursus volgen...

groeten

johan en dimitri

ps het bier smaakte echt goed door verschillende mensen laten proeven en ze waren het er allemaal overeens lekker!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.494
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beslag op onze mort
« Reactie #7 Gepost op: 24-08-2008 13:40 u »
Dimitri,

Zou je zo vriendelijk willen zijn om de door mij gestelde vragen te beantwoorden want daar kunnen we met zijn allen van leren.  :weetbeter:

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Beslag op onze mort
« Reactie #8 Gepost op: 24-08-2008 15:01 u »
Ik denk ook dat het kaam is, op mijn lambieken zit het ook als vlies maar ook met een korrelige structuur zoals op de foto's.

Op een milk stout die twee maanden heeft gelagerd zat ook kaam, ik heb het bier onder het vlies gewoon gebotteld en het smaakte prima.

 :degroeten:

Offline dimitri

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
Re: Beslag op onze mort
« Reactie #9 Gepost op: 27-08-2008 22:59 u »
Waar (in welke ruimte) hebben jullie gelagerd?
In de keuken.

Was de vergisting helemaal afgelopen toen jullie gingen lageren?
ja
Hoelang is het geleden dat het waterslot nog iets deed?
1 maand
Hoelang hebben jullie gelagerd?
1 maal
Bij welke temperatuur is gelagerd?
huiskamer temp
Wanneer hebben jullie voor het laatst het bier geproefd?
de dag voor ik gepost heb
Hebben jullie diverse keren een monster genomen van het bier of het vat steeds dicht gehad?
steeds dicht !

Zo?

groeten

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.494
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beslag op onze mort
« Reactie #10 Gepost op: 27-08-2008 23:27 u »
Hoi Dimitri,

Bedankt voor het beantwoorden van de vragen.

Jouw antwoorden bevestigen wat ik vermoedde over de omstandigheden waarin de infectie ontstaan is. Kaam krijg je voornamelijk als er zuurstof bij het bier kan komen en wanneer je het bier een relatief lange tijd laat lageren bij kamertemperatuur.

Om kaam te voorkomen doe je er goed aan te gaan lageren als de vergisting net niet helemaal afgelopen is. Je hebt dan twee voordelen. Er is nog gist aanwezig tijdens de lagering waardoor de afbraak van het tijdens de vergisting gevormde diacetyl zonder problemen verloopt en het koolzuur dat nog gevormd wordt beschermd het bier tegen infecties. Dat laatste geldt met name voor kaam en azijnzuurbacteriŽn. MelkzuurbacteriŽn kunnen zich wel ontwikkelen in een zuurstofvrije omgeving.

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Beslag op onze mort
« Reactie #11 Gepost op: 28-08-2008 08:20 u »
Ter info:
De kaam aanvallen die ik heb gehad begonnen niet met een vlies. Eerst zie je kleine witte deeltjes, en dat groeit in een paar dagen tot het welbekende vlies.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.414
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Beslag op onze mort
« Reactie #12 Gepost op: 29-08-2008 11:46 u »
Heb je nog wat meer fotos van het kaam vlies? Dat zou een mooie rapportage zijn, eerst witte puntjes, dan veel witte puntjes en dan een vlies.
Ik ga helemaal met Jacques mee. Mijn hoofdvergisting duurt altijd maar een paar dagen en ik hevel altijd snel naar een tweede fles. Ik heb na dik 130 brouwsels nog nooit kaam gehad. Het lijkt mij dus ook belangrijk om nog met enige gist activiteit te lageren en de lagerfles zo goed mogelijk te vullen (minimale hoofdruimte (headspace)).

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Beslag op ons wort
« Reactie #13 Gepost op: 29-08-2008 11:55 u »
Inderdaad is hevelen als er nog een beetje activiteit is een goede manier om kaam te voorkomen.
Als je dit niet goed kan sturen, of je ben gewoon te laat, zijn er nog andere manieren:
- flink schudden waardoor er koolzuur ontwijkt uit je jongbier, dit verdrijft de zuurstof
- een kleine hoeveelheid suiker toevoegen om je jongbier en lagerfles te verzadigen met zuurstof koolzuur

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Beslag op ons wort
« Reactie #14 Gepost op: 30-08-2008 12:07 u »

- een kleine hoeveelheid suiker toevoegen om je jongbier en lagerfles te verzadigen met zuurstof



Met zuurstof?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.494
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beslag op ons bier
« Reactie #15 Gepost op: 30-08-2008 12:51 u »
Dit lijkt mij een kennelijke verschrijving. Ongetwijfeld zal koolzuur bedoeld zijn.

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Beslag op onze mort
« Reactie #16 Gepost op: 31-08-2008 16:15 u »
Heb je nog wat meer fotos van het kaam vlies? Dat zou een mooie rapportage zijn, eerst witte puntjes, dan veel witte puntjes en dan een vlies.
De foto's hierboven laten de middenfase zien, vlak voor er een geweldig vlies wordt gevormd.
De eerste fase is dat je kleine puntjes ziet, die in de middenfase uitgroeien tot wat de foto's in dit topic laten zien.

De laatste fase is de foto in dit bericht:

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Beslag op ons wort
« Reactie #17 Gepost op: 01-09-2008 08:43 u »
Met zuurstof?
Dit lijkt mij een kennelijke verschrijving. Ongetwijfeld zal koolzuur bedoeld zijn.

Inderdaad. Ik heb het veranderd.

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.627
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Beslag op onze mort
« Reactie #18 Gepost op: 01-05-2010 20:35 u »
De foto's hierboven laten de middenfase zien, vlak voor er een geweldig vlies wordt gevormd.
De eerste fase is dat je kleine puntjes ziet, die in de middenfase uitgroeien tot wat de foto's in dit topic laten zien.

De laatste fase is de foto in dit bericht:


Ik zie deze foto nu pas voor het eerst, yek dit wil je niet in je bier. Alhoewel het bier niet per definitie verpest hoeft te zijn. Bij ons gilde had een paar maandjes geleden iemand ook een bier met kaaminfectie mee en dit smaakt niet eens erg beroerd. Als ik het niet had geweten had ik het ook niet geproefd denk ik.
Maar goed, dit is wel mooi voorbeeld materiaal om te weten te komen hoe kaam eruit ziet!

Tags: kaam infectie