Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kloon Jopen mooie Nel  (gelezen 33 keer)

Richard3, peterw, OrangeDirk en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jos Duurland

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Kloon Jopen mooie Nel
« Gepost op: Vandaag om 18:48 »
Van de IPA Mooie Nel van Jopen ben ik nogal gecharmeerd geraakt, vandaar dat ik een poging wil wagen om een bier te brouwen wat er zo dicht mogelijk bij komt. Ik het zo'n automatische ketel, en kom weinig hoger als 70% brouwzaal rendement. Maar wel consequent  :D

de basis uitgangspunten heb ik bij Jopen zelf en hier op het Forum gevonden:

Gisting:  Bovengistend
mouten: palemout, caramelmout en havermout (vlokken)
Hopsoorten: Cascade, Citra, Simcoe
Plato     16.0 °P
Kleur: karamel (tussen 20 en 30 ČBC)
bitterheid: IBU 70
Alcohol:   6.5%

Dat laatste geeft al en twist: met 16 plato kom ik met BrouwVisie op 7,1% alcohol. Net heel erg maar toch.

Hieronder het door mij gemaakte recept.

-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept                  : Mooie Nel kloon poging 1
Kenmerk                       : IPA
Brouwdatum                  : 20-11-2019
Biertype                        : India Pale Ale
Aantal liters                   : 22
Gewenst begin SG          : 1065   plato 16  (7,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement      : 70.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater   : 33,22 liter
Maischdikte                           : 3,10 l/kg
Maischwater                          : 21,66 liter
Spoelwater                            : 12,82 liter
Kooktijd                                : 60 minuten
Berekende kleur                    : 26 EBC(Randy Mosher)
Berekende bitterheid              : 71 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
SWAEN©ALE                    83,3 %         5,823 kg       7 EBC                                                                 
Goldswaen@classic            9,1 %          0,635 kg       130 EBC                                                                       
platinumswaen@oat           7,6 %          0,529 kg       3 EBC                                                                       

Massa hop--------------------------------------------------------------
Citra                        13,0 %     35 gr          Koud hop       0 EBU                                                       
Cascade                     7,0 %     35 gr          Koud hop       0 EBU                                                         
Simcoe®                  14,0 %     35 gr          Koud hop       0 EBU                                                         
Cascade                      7,0 %     25 gr          5 Min.         4 EBU                                                       
Citra                        12,0 %      25 gr          5 Min.         6 EBU                                                     
Citra                        13,0 %      25 gr          10 Min.        13 EBU                                                       
Cascade                     7,0 %      25 gr          10 Min.        7 EBU                                                       
Cascade                     7,0 %      15 gr          15 Min.        6 EBU                                                       
Citra                        13,0 %      15 gr          15 Min.        10 EBU                                                       
Simcoe®                  14,0 %      18 gr          60 Min.        27 EBU                                                         
                                   


Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                    : Fermentis Safale S-04

Opmerkingen             : 2 zakjes 19 graden C


Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: 1 staps maischschema (1)
Stap 1: 63°C      70 Min.      3,1 l/kg
Stap 2: 73°C      5 Min.        3,1 l/kg
Stap 3: 78°C      5 Min.        3,1 l/kg

Opmerkingen     : koudhop (bellen) 5 dagen tijdens coldcrash voeg ik als thee toe ivm gevaar op besmetting.

Ik ben benieuwd naar commentaar. brouwdatum is ergens volgende week.



Tags: