Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bierfontein  (gelezen 6354 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wige00

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
Bierfontein
« Gepost op: 16-08-2008 10:31 u »
Dag bierbrouwers,

Als beginnend brouwer overkomt je zo het een en ander.
Ik heb, samen met mijn buurman, een grand cru gebrouwen en dat is eigenlijk heel goed gelukt.
Echter een enkele keer gebeurd het dat bij het openen van een flesje de inhoud als een fontein in de ronde vliegt en dat geeft buiten een hoop troep ook nog eens slechts een half flesje op. De rest is weg. Gisteren nog een half beugelflesje. Echter het is incidenteel, op een heel krat ongeveer 2 flesjes.
Mijn idee is dat er bij het vullen teveel gist is meegekomen vanuit het vat. Ik vind het sowieso wat moeilijk om te bepalen hoeveel je maximaal uit het vat kunt halen.
Wie brengt mij de verlichting?

Groet, Wim.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Bierfontein
« Reactie #1 Gepost op: 16-08-2008 10:45 u »
Hoi Wim,

Aan de hoeveelheid gist ligt het niet.
Het is of biersteen of een infectie.
Een flessenborstel biedt vaak uitkomst.

 :degroeten:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Bierfontein
« Reactie #2 Gepost op: 16-08-2008 12:25 u »
Hoe heb je de bottelsuiker toegevoegd, daar zou het ook aan kunnen liggen.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.128
  • Land: nl
Re: Bierfontein
« Reactie #3 Gepost op: 16-08-2008 14:46 u »
Echter een enkele keer gebeurd het dat bij het openen van een flesje de inhoud als een fontein in de ronde vliegt en dat geeft buiten een hoop troep ook nog eens slechts een half flesje op.

Een oorzaak zou kunnen zijn dat er (te) veel oxalaatkristallen in het bier zitten. Die kunnen uit de grondstoffen komen, dus daar heb je niet veel invloed op. Het bier meer koelen dan gebruikelijk kan zorgen dat je glas wat voller wordt.

Hopbier

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Bierfontein
« Reactie #4 Gepost op: 16-08-2008 15:57 u »
Oxalaat = biersteen.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.128
  • Land: nl
Re: Bierfontein
« Reactie #5 Gepost op: 16-08-2008 16:12 u »
Oxalaat = biersteen.

Klopt. Maar biersteen zie ik meer als aanslag op glas (of ander materiaal). Als de kristallen los in het bier zweven is het contact met koolzuurgas nog groter en zullen spuiters nog sneller ontstaan.

Hopbier

Offline wige00

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
Re: Bierfontein
« Reactie #6 Gepost op: 16-08-2008 16:23 u »
Ik heb per flesje ongeveer een halve theelepel suiker toegevoegd.
Flesjes zijn zorgvuldig schoongemaakt met een der bekende middelen en een borstel. Het scheelt overigens al een hoop troep als je elk flesje na het "ad fundum hakken" ( studenten term ) even spoelt met gewoon water.

Wim.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bierfontein
« Reactie #7 Gepost op: 16-08-2008 17:05 u »
Hoi Wim,

Er zijn meerde manieren om suiker toe te voegen:
Hier 3 manieren:
Een bottel-emmer waar suiker in opgelost wordt met het wort.
Een schepje suiker in de flesjes.
Een spuit in de flesjes met een injectie-spuit.

Ieder heeft zijn favoriete manier.
Hier zijn al discussies over op het forum.

Ik maak ook gebruik van de schepjes-methode.
Ik raad je aan om een lepeltje te nemen, en die dan te vijlen op
een dusdanige manier dat je 8gr/ltr suiker in het bier krijgt.
Een plastic lepeltje vijlt natuurlijk het makkelijkste.
Gesteld dat je 0,3 ltr flesjes gebruikt:
0,3 x 8g/l = 2,4 gram suiker per Euroflesje.
Dit kan je testen door bijvoorbeeld 10 flesjes te vullen, en dan moet je op 24 gram uitkomen.
Als het iets meer is dan moet er nog een beetje van je lepeltje afgevijld worden.
Ook is het makkelijk om een trechter te gebruiken bij het vullen van suiker in de flesjes.
Als alles goed is gegaan, dan werkt deze methode als een trein.





Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bierfontein
« Reactie #8 Gepost op: 16-08-2008 17:51 u »
Dat als een fontein uit de fles komen wordt gushing genoemd (in het Nederlands bestaat daar geen ander woord voor). Als je zoekt op dat woord op dit forum zul je over verschillende ervaringen kunnen lezen. Als je de tags bottelen/afvullen en hergisting op fles gelezen hebt weet je bijna alles over suikertoevoegingen.

Online EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.175
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Bierfontein
« Reactie #9 Gepost op: 16-08-2008 17:59 u »
Voor het lepeltje van Hopmans kan je zo'n Amerikaans maatschepje gebruiken van 1/2 tsp. Dat geeft afgestreken ook 2,4 gram.

En US tablespoon is 15 gram. Precies genoeg voor een 5 liter partyvaatje.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bierfontein
« Reactie #10 Gepost op: 16-08-2008 18:11 u »
Citaat
Dat geeft afgestreken ook 2,4 gram.
Afstrijken wil je niet.
Dat kost tijd.
Zie je mij in het filmpje iets afstrijken?
Nee h?

Je moet dusdanig ijken dat je niet af hoeft te strijken.
Een schepje hoef je niet af te strijken.
De bergjes zijn altijd even groot.
Dat komt omdat de gemiddelde korrelgrootte vrij constant is.


Online EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.175
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Bierfontein
« Reactie #11 Gepost op: 16-08-2008 18:23 u »
Zie je mij in het filmpje iets afstrijken?

Ben jij dat in die film? Filmster!

Die maatschepjes schud je heel even en dan zijn ze vlak. Daar zijn ze voor gemaakt. Dat schudden duurt 1 seconde, nog geen halve minuut op een krat. Maar dat betekent wel dat jij de Olympisch suikerschepkampioen zou zijn. Hoewel, ik weet een snellere manier van scheppen en trechterwisselen, dus die seconde zou wel eens verschil kunnen maken.  :D

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bierfontein
« Reactie #12 Gepost op: 16-08-2008 19:20 u »

Citaat
Ben jij dat in die film? Filmster!
Eerlijk is eerlijk; de filmpjes van jou zij stukken beter.
Op het profesionele af.
Die van de anchor-brouwerij was echt goed.
 :biersmile:

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,7928.msg91778.html#msg91778

 :degroeten:

Offline McFred

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Van papier alleen kan een mens niet leven
Re: Bierfontein
« Reactie #13 Gepost op: 17-08-2008 21:31 u »
Nou lekker is dat.
Maandag net 30 liter blond op de fles gedaan, staat nu nog bij kamertemperatuur.
Ik denk alvast even checken :beersmiley: (kon het niet laten :neenee:)
En ja hoor een gusher/fontein.
Bijna de hele fles leeg ??? :duimonder: :huilen:
Ik denk laat ik eens even het forum checken en wat zie ik het eerst onder brouwproces :bierfontein
Mooi dat dit topic al wat info geeft, maar gaat dat gedurende het proces nog minder worden of is het hopeloos?!?!

groeten freddy

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Bierfontein
« Reactie #14 Gepost op: 17-08-2008 21:34 u »
Had je het bier gekoeld voordat je de fles opende?

Offline wige00

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
Re: Bierfontein
« Reactie #15 Gepost op: 18-08-2008 17:39 u »
Nee, ik had het niet gekoeld. Heb al wel gemerkt dat de temperatuur invloed heeft.
Ik had ook nog een vraag over het bottelen. Hoever kun je doorgaan want op een bepaald moment komt het niveau dicht bij de onderkant waarbij er steeds wat meer ongewenste troep meekomt. 
Is het een kwestie van een natte vingerwerk/een beetje gokken?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bierfontein
« Reactie #16 Gepost op: 18-08-2008 17:55 u »
Als je een hevel hebt met een schuin randje onderaan, dan komt er pas wat troep mee in het laatste flesje.
Meestal het eerste en het laatste flesje.
Daar tussenin is alles helder.
Je moet de hevel natuurlijk wel vastmaken, en niet roeren over de bodem.

 ;)

Offline McFred

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Van papier alleen kan een mens niet leven
Re: Bierfontein
« Reactie #17 Gepost op: 18-08-2008 20:58 u »
Ook ik had het bier niet gekoeld.
Ik heb een flesje in de koelkast staan om te kijken wat het verschil is in helder worden.
Tot dit moment is het bier dat warm staat helderder dan het flesje in de koelkast.

freddy

Tags: gushing biersteen