Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Meesterlijke Biersoep

 


Bierbrouwen is een ambacht dat je moet leren. Overal in ons land worden cursussen gegeven om deze vaardigheid bij te brengen. Ook zijn er bereidwillige amateur-bierbrouwers die een collega in spe de fijne kneepjes van het zelfbierbrouwen bij willen brengen. In veel gevallen wordt gestart met leren biermaken met behulp van een pakket. Tegen deze praktijk wil ik me verweren.

Koken en bierbrouwen zijn zaken die sterk met elkaar verwant zijn. Je kunt naar mijn idee beide ambachten met elkaar vergelijken. Een goede smaak, gevoel voor (kook)techniek en ingrediënten is in beide gevallen vereist. Bij het aanleren van de kookkunst op de hotelvakschool wordt bij mijn weten niet gestart met het opwarmen van een blik soep. Ook wordt de iets gevorderde kok niet geleerd hoe hij een instantpudding kan verbeteren door er bijvoorbeeld likeur of vruchten uit blik doorheen te doen. Nee, een beginnende kok wordt geleerd hoe hij met een pan warm water en wat vlees een (h)eerlijke bouillon kan maken die de basis dient te zijn van elke soep. Waarom zouden wij dan die beginnende brouwer wel het vak leren aan de hand van kant-en-klare producten. Het is denk ik veel beter om de kunst van het bierbrouwen meteen goed te leren. Je krijgt dan meteen een goed gevoel voor je uitgangsmaterialen. En zeg nou zelf, erg creatief is het natuurlijk niet dat biermaken met een blik.

Een argument dat ik veel hoor om het eerste bier te maken (in zo'n geval wil ik zeker niet spreken van brouwen) met een pakket is dat men dan alles een keer kan zien en kan leren dat hygiëne heel belangrijk is. Dit argument is volgens mij niet steekhoudend. Bij het brouwen van bier uit mout is veel meer te zien en te leren. Het aspect dat je goed moet oppassen op de hygiëne geldt zeker ook voor zelfbereide wort.

Naar mijn oordeel kan het maken van bier met een blik slechts een excuus zijn voor degenen die snel een resultaat willen hebben zonder zich te bekommeren om de kwaliteit. Op dezelfde wijze waarop je snel een kant-en-klare diepvriesmaaltijd warm maakt in de magnetron. Het smaakt wel voor een keer maar daar heb je het dan wel mee gehad.

Bij het volgen van een cursus wordt de basis voor de carrière van een amateur-bierbrouwer gelegd. Deze basis dient goed te zijn. Eenmaal aangeleerde handelingen worden niet zomaar anders uitgevoerd. Je ziet dit heel goed bij amateur-bierbrouwers die al enige jaren brouwen. Ze zien bijvoorbeeld het belang niet van het voorkomen van oxidatie van het wort tijdens het maischen en filteren, het aanzuren van het beslag of van het langdurig beluchten van het wort. Nee, waarom zouden ze, ze hebben toch altijd bier gebrouwen dat smaakte, en haalden ze niet regelmatig prijzen. Al die nieuwerwetse flauwekul. Tot dat ze na enige jaren ontdekken dat ze geen prijzen meer winnen en dat het bier van Pietje, die nog maar net begonnen is, toch steeds maar weer net iets lekkerder is dan dat van hen. Pas dan willen ze wat veranderen aan hun brouwproces maar niet te veel, want ze willen alleen dat ene uitproberen.

Cursusleiders en bereidwillige amateur-bierbrouwers moeten dan ook volgens mij steeds goed op de hoogte zijn van de nieuwste inzichten op het gebied van het zelfbierbrouwen en deze inzichten meteen verwerken in hun cursussen en aanwijzingen. Daarbij dient de basis te zijn een goed bereide wort. Op deze wijze kan het bier van de aankomende amateur-bierbrouwers snel op een veel hoger peil worden gebracht.
 

Jacques Bertens
 

Eerdere publicatie

Dit artikel is eerder gepubliceerd geweest in het clubblad van "De Roerstok" van november 1994.