Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Watersloten en rubberen stops

 

Watersloten

Een waterslot is een onmisbaar, eenvoudig en goedkoop attribuut. De werking van een waterslot is simpel. Koolzuur kan uit de fles of het vat en de buitenlucht in normale omstandigheden niet.
Vul een waterslot altijd met gewoon water en niet met een desinfecteermiddel. Als de lucht in een grote fles of gistvat snel afkoelt dan kan er buitenlucht door het waterslot gezogen worden door de onderdruk. Wanner er desinfecteermiddel in het waterslot zit kan dit mee komen in de fles of het vat.
De verdikking van het waterslot mag slechts voor een derde gevuld zijn. Als het waterslot gaat werken moet al het water er in blijven passen. 
Voor grote gistvaten heb je grote watersloten. Dergelijke watersloten zijn meestal cilindrisch. In veruit de meeste gevallen kun je volstaan met watersloten zoals afgebeeld.
 
 

Rubberen stops

Je hebt rubberen stops in meerdere maten nodig voor watersloten. De rubberen stop moet goed in de hals van de fles of het gat in de deksel van het gistvat passen. Meet het gat op en koop de juiste stop(pen).
Bij de stops met gat zoals die hier zijn afgebeeld kan het zijn dat je moeite moet doen om het waterslot door het gat te krijgen. Ik heb er ooit ook aan getwijfeld, maar geloof me het lukt. Hou er rekening mee dat de stop met het waterslot erin wat breder kan zijn dan de enkele stop.
Voor mijn mandflessen gebruik ik ook dergelijke stops. De afsluiting van de flessen is daarmee veel beter gegarandeerd dan met zogenaamde gistkappen.

 

 


Terug naar de cursus bierbrouwen