Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Thermometers

 

Brouwen is spelen met temperatuur

De enzymen die tijdens het maischen hun werk doen zijn sterk temperatuursgevoelig. Door te variëren met maischtijden en temperaturen kunnen we het karakter van een bier voor een stuk sturen. Tijdens het gehele maischproces moet daarom constant de temperatuur gecontroleerd worden.
Tijdens enzympauzes mag je de thermometer nooit aflezen als deze horizontaal op het beslag drijft. Roer het beslag altijd goed door als je de temperatuur wilt bepalen. Er kan een paar graden verschil zitten tussen de onderkant en de bovenkant van de ketel. Zorg er altijd voor dat de thermometer zich diep genoeg verticaal in het beslag bevindt.

Alcohol- of kwikthermometer

Vanwege het gevaar voor breuk hebben alcoholthermometers altijd de voorkeur boven kwikthermometers, ondanks het feit dat ze opmerkelijk langzamer werken.
De thermometers met een beschermhuls zijn het handigste. Ze kunnen niet van een vlak oppervlak wegrollen, en dankzij een haakje aan de huls kunnen ze via een te bevestigen draadje constant in het beslag gehangen worden.

 

Digitale thermometers

Digitale thermometers zijn meestal nauwkeuriger dan de eenvoudige staafthermometers. Voor het maischen moeten ze een bereik hebben tot 95ºC (de eenvoudige digitale thermometers voor het meten van de kamertemperatuur hebben meestal een bereik tot 70ºC).
Naast de nauwkeurigheid is het makkelijk kunnen aflezen een ander voordeel van digitale thermometers.
Nadeel is dat ze een stuk duurder zijn en dat niet alle voelers volledig ondergedompeld kunnen worden.

Als je een UT 100 / 200 hebt van Conrad dan kun je deze ook gebruiken voor het maischen. Voorwaarde is wel dat je voeler in een koperen waterleidingbuis steekt die aan de onderkant is afgesloten. 

Klik op het bovenstaande plaatje en zoek op de site van Conrad naar UT 200

 


Terug naar de cursus bierbrouwen