Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Schrootmolens

 

Molen met draaiende schijven

Deze molen is relatief goedkoop. Nadeel is dat de korrels vermalen worden en niet geplet.
Tip 1 Stel de molen zo grof mogelijk af. De korrels mogen er niet heel doorvallen. Als je te fijn schroot kun je filterproblemen krijgen en het schroten gaat ook een stuk moeizamer.
Tip 2 Knoop een grote plastic zak om het schijvengedeelte om de geschrote mout op te vangen. Je voorkomt op die manier het verspreiden van moutstof. Moutstof is een belangrijk infectiehaard in een brouwerij. In professionele brouwerijen staat de schrootmolen niet voor niets in een aparte ruimte.
Verder voorkom je zo ook stofirritatie (sommige mensen zijn allergisch voor moutstof).

 

   Walsenmolen

Een walsenmolen is een ideale schrootmolen. De bliezen blijven vrij heel terwijl de inhoud van de moutkorrel toch in voldoende mate verkleind wordt. Met behulp van een motortje (boormachine) is het schroten snel en zonder zweetdruppeltjes te voeren.

Er zijn twee versie te koop. Met instelbare afstand en met een vaste afstand tussen de walsen. In de praktijk volstaan de niet-instelbare molen voor alle soorten gerst- en tarwemouten. Voor rogge- en havermout is een instelbare molen aanbevolen.

De afgebeelde molen kan op een emmer gezet worden. Het plankje voorkomt dan stofverspreiding.

Nadeel van deze molens is dat ze wat duurder zijn.


Terug naar de cursus bierbrouwen