Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Kroonkurken en kroonkurkapparaat

 Kroonkurken

Degenen die nog nooit zelfgebrouwen hebben denken vaak het kroonkurken van flessen lastig is. Niet is minder waar. Kroonkurken zijn gewoon te koop bij de leveranciers van zelfbrouwartikelen en kunnen met een relatief goedkoop apparaat gebruikt worden.
Naar mijn idee bestaat er geen reden om als beginnende zelfbrouwers ineens Grolsch te gaan drinken om aan beugelflessen te komen. Degelijke flessen zijn volgens mij allesbehalve ideaal voor de beginners. De rubbertjes verslijten waardoor de flessen niet meer goed sluiten en het is ook lastig de rubbers goed te desinfecteren. Kroonkurken kunnen wel eenvoudig gedesinfecteerd worden en zonder risico's voor infecties worden gebruikt.
Kroonkurken met verschillende kleurtjes zijn handig om verschillende brouwsels uit elkaar te houden. Bottel wel altijd een stuk of 8 flesjes met zilver-, brons- of goudkeurige kroonkurken als je met wedstrijden voor amateur-brouwers wilt meedoen. Omwille van de onherkenbaarheid van de ingezonden flessen is dit vaak een vereiste.

Kroonkurkapparaat

Kroonkurkapparaten kunnen vrij simpel zijn. Het dichtdrukken van de tanden van de kroonkurk tegen de hals van de bierfles is alles wat er moet gebeuren. Het meest eenvoudig kan dit met behulp van een ring die net wat breder is dan de flessenhals en een hamer.
Het hier afgebeelde apparaat houdt de fles vast terwijl via het hefboommechaniek de kroonkurk op de fles gedrukt wordt.
 

Een statiefkroonkurkapparaat werkt eerlijk gezegd een stuk prettiger dan een handmodel. Het hier afgebeelde model is niet al te prijzig...

 


Terug naar de cursus bierbrouwen