Koeler
Uit door mij uitgevoerd statistisch onderzoek is onomstotelijk bewezen dat geforceerd
koelen van het wort na het koken een beter bier oplevert. Als het wort langs natuurlijke
weg afkoelt ondergaat het wort voor een langere tijd een thermische belasting waardoor
ongewenste smaakstoffen gevormd kunnen worden. Verder is het risico van infectie ook
aanzienlijk groter. Koelen moet daarom altijd na het koken van het wort zo snel als
mogelijk is uitgevoerd worden.
Koelspiraal

Een koelspiraal wordt gebruikelijk in het hete wort gehangen. Door
de spiraal laat je koud water lopen. Door de warmte-uitwisseling wordt dit water warm. Het
warme water dat uit een koelspiraal komt kan worden gebruikt voor het schoonmaken van je
brouwerij of voor andere doeleinden.
Een koperen koelspiraal werkt snel en effectief. Je kunt ze zelf maken of kant en klaar kopen.
Als je een pan hebt met een deksel dan kun je de spiraal zo construeren dat de deksel op
een kier op de pan kan blijven liggen. Je vermindert op die manier de kans op infecties
want het infectieduveltje ligt altijd op de loer.
Tegenstroomkoeler
Een tegenstroomkoeler is een koeler waarbij gebruikelijk een al dan
niet tot een spiraal gebogen koperen waterleidingbuis in een grote tuinslang is geschoven.
Aan de uiteinden van de tuinslang bevinden zich koperen afsluiters. Aan de ene kant kan
koud water de koeler in komen en andere kant bevindt zich de afvoer. Het af te koele wort
loopt dus door de koperen leiding.
De koeler werkt zeer effectief en maakt een afkoeling onder steriele omstandigheden
mogelijk. Wel blijft het zaak dat de vergisting na de afkoeling zo snel mogelijk op gang
te brengen.
Platenkoeler

Hoe meer platen de koeler heeft des te beter deze werkt. Via e-bay kun je
vrij voordelig aan platenkoelers komen met meer platen. (Zoeken naar het woord
Plattenwärmetauscher (vergeet de puntjes niet op de eerst a).
Terug naar de cursus
bierbrouwen
|