Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Hydrometer en maatglas

 

 Hydrometer

Een hydrometer is een eenvoudig glazen instrument waarmee het soortelijk gewicht van een vloeistof kan worden bepaald. Aan de hand van het verschil in soortelijk gewicht voor de hoofdgisting (begin SG) en na de vergisting (eind SG) kan bij benadering het alcoholgehalte berekend worden.
Voor meer informatie over dit onderwerp verwijs ik naar het artikel Begin en eind SG dat ik schreef voor Proost.
Een hydrometer hoort afgelezen te worden op het vloeistofniveau. Doordat de vloeistof tegen het glas omhoog kruipt is dit heel lastig. Als je steeds de waarde afleest op het opgekropen randje is dat geen bezwaar. Het gaat ons om het verschil tussen het begin en het eind SG en de hydrometers die we als amateurbrouwers gebruiken zijn niet zo nauwkeurig.

 

Maatglas

Een maatglas is een glas dat gebruikt kan worden om een hoeveelheid vloeistof af te meten. In een brouwerij wordt een maatglas vooral gebruikt om het SG te bepalen. Na het vaststellen van het SG wordt het gemeten wort gewoon door de gootsteen gegoten. Je kunt natuurlijk ook wort een beetje proeven voordat je het weg giet. In verband met het infectiegevaar is het namelijk onverantwoordelijk het wort weer in het gistvat terug te gieten. Dankzij een hoog en smal maatglas wordt het verlies zo veel mogelijk beperkt.
Bij het bottelen bepaal je het eind SG. Het bier in het maatglas proef ik na de bepaling voor de eerste vaststelling van de kwaliteit van mijn bier.
Berg een maatglas altijd goed op. Door de verhouding tussen de hoogte en de breedte is zo'n glas snel omgestoten, zo heb ik door schade en schande moeten ondervinden.
 

Een plastic maatglas is onbreekbaar en daarom bijzonder handig. Voor een goede aflezing moet het maatglas wel zo vol mogelijk gevuld zijn. Hou er rekening mee dat de hydrometer ook ruimte inneemt. Na een paar bepalingen weet je hoe hoog je het maatglas moet vullen.

 


Terug naar de cursus bierbrouwen