Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Brouwketel

 

Een pan op het gas

Een brouwketel is in feite niets anders dan een grote pan die verwarmd kan worden. Professioneel gebeurt dit tegenwoordig vaak met stoom. Zelfbrouwers verwarmen hun beslag 'ouderwets' met een gasvlam. De pan kan geėmailleerd zijn. Roestvrijstaal (INOX voor de Belgen) verdient de voorkeur, maar is een stuk duurder. Voordeel is wel dat zo'n pan een leven mee gaat. 
Het voordeel van het verwarmen met gas is dat de temperatuurstijging snel verloopt en dat gas goed en direct te regelen is.

 

Elektrisch verwarmde ketel

Er bestaan ook ketels met elektrische verwarming. Naast de hier afgebeelde rvs ketel bestaan er ook emaillen ketels. 

Het grote voordeel van elektrische ketels is dat de temperatuur van het beslag makkelijk geregeld kan worden met een thermostaat. Voor een precieze regeling van de temperatuur kun je het beste een UT 200 gebruiken van Conrad.nl (voeler in een afgesloten buisje doen). 
Sommige van dit soort ketels verwarmen bij hogere temperaturen niet goed door een oververhittings- en droogkookbeveiliging. Hierdoor slaat de ketels regelmatig af.
Dit kan opgelost worden door de thermostaat op eigen risico kort te sluiten.

 

Volautomatische brouwketel

Er bestaan ook volautomatische brouwketels. Het enige wat je hoeft te doen is mout en water in de maischketel en bijgevoegde ketel te doen. Het maischproces verloopt volledig automatisch. 

Een mooi apparaat maar ook zeer prijzig.

 


Terug naar de cursus bierbrouwen