Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Beluchtingset

 

Geef de gist zuurstof

Een beluchtingset bestaat uit een luchtpompje, een slangetje een luchtfilter en een bruissteentje.

Voor het pompje kun je het beste een gewoon aquariumpompje gebruiken. Het luchtfilter moet een zodanige maaswijdte hebben dat alle micro-organismen tegengehouden worden. Bruissteentjes die te koop zijn in de aquariumhandel voldoen niet voor het brouwen. Voor de zelfbrouwer zijn er keramische bruissteentjes te koop (zoals hier afgebeeld). 

Een keramisch bruissteentje kan heel een hele tijd zonder problemen gebruikt worden. Spoel het steentje na gebruik eerst een paar keer met water voordat je het voor 10 tot 30 minuten in een alkalisch schoonmaakmiddel legt. Spoel vervolgens het steentje een paar keer met water en blaas het droog met behulp van de luchtpomp. Voor gebruik kun je het steentje desinfecteren met een zuuroplossing. 

 

 

 

 

Een rvs beluchtingssteenje een stuk stuk duurder. Het voordeel van een dergelijk beluchtingsteentje is dat deze fijnere luchtbellen geeft waardoor de beluchting effectiever is en dat je deze kunt uitkoken. 
Na verloop van tijd kunnen deze steentjes verstopt raken. Dit kan vooral het geval zijn indien het steentje een tijd niet is gebruikt. Verhitten kan het probleem oplossen. Ook kun je met een biologisch actief wasmiddel aan de gang en met zuurreinigers. 

 

Voor meer informatie over het beluchten van het wort verwijs ik naar mijn artikel "Beluchten van het wort", Proost, nr. 10 juli/augustus 1995.

 


Terug naar de cursus bierbrouwen