Hoofdsite hobbybrouwen.nl

Forum hobbybrouwen.nl

Wiki hobbybrouwen.nl


 

Google
Web hobbybrouwen.nl

 

 

mail info@hobbybrouwen.nl

 

 

 

 

Rekenwerk


Voor de omzettingen van de buitenlandse eenheden naar de voor ons in Nederland en België bekende eenheden kun je gebruik maken van deze pagina.
Je kunt nu ook online Amerkiaanse zefbrouwrecepten omrekenen met een door mij speciaal daarvoor ontworpen formulier.

Daarnaast wil ik er op wijzen dat je met behulp van het programma ProMash zeer veel rekenwerk kunt uitvoeren.  

Index


Naar index paginaTemperatuur

In Amerika wordt de temperatuur aangeduid in graden Fahrenheid. De omzettingsformule van Fahrenheid naar Celsius is als volgt: trek eerst 32 af, vermenigvuldig dan met 5 en deel vervolgens door 9.

In de onderstaande tabel is het rekenwerk al voor je gedaan.

 F      C        F      C        F      C        F      C
221    105      167    75       120.2  49       73.4   23 
212    100      165.2  74       118.4  48       71.6   22
210.2   99      163.4  73       116.6  47       69.8   21
208.4   98      161.6  72       114.8  46       68     20
206.6   97      159.8  71       113    45       66.2   19
204.8   96      158    70       111.2  44       64.4   18
203     95      156.2  69       109.4  43       62.6   17
201.2   94      154.4  68       107.6  42       60.8   16
199.4   93      152.6  67       105.8  41       59     15
197.6   92      150.8  66       104    40       57.2   14
195.8   91      149    65       102.2  39       55.4   13
194     90      147.2  64       100.4  38       53.6   12
192.2   89      145.4  63        98.6  37       51.8   11
190.4   88      143.6  62        96.8  36       50     10
188.6   87      141.8  61        95    35       48.2    9
186.8   86      140    60        93.2  34       46.4    8
185     85      138.2  59        91.4  33       44.6    7
183.2   84      136.4  58        89.6  32       42.8    6
181.4   83      134.6  57        87.8  31       41      5
179.6   82      132.8  56        86    30       39.2    4
177.8   81      131    55        84.2  29       37.4    3
176     80      129.2  54        82.4  28       35.6    2
174.2   79      127.4  53        80.6  27       33.8    1
172.4   78      125.6  52        78.8  26       32      0
170.6   77      123.8  51        77    25       30.2   -1
168.8   76      122    50        75.2  24       23     -5

Naar index paginaMaten en eenheden

Naar index paginaMetrisch

m = 1.0936 yard = 3.2808 ft
cm = 0.3937 in
cm2 = 0.1550 in2
hl = 21.998 gal (Engels) = 26.418 gal (USA) = 0.6111 barrel (Engels) = 0.8387 barrel (USA) = 0.8522 beer barrel
dekaliter = 10 liter
liter = 35.196 fl. oz (Engels) = 33.815 fl. oz (USA)
kg = 35.27 oz = 15432 grain

Naar index paginaEngelse maten

yard (yd) = 3 ft. = 36 in = 0.9144 m
inch (in) = 2,540 cm = 1000 thou (thousanth of an inch)
thou = 25.4 micron
foot (ft) = 0.3048 m
yd2 = 0.8361 m2
ft2 = 9.290 dm2
in2 = 6,452 cm2
yd3 = 0.7646 m3
ft3 = 28.317 dm3
in3 = 16.387 cm3
long ton = 20 cwt = 2240 lb = 1016 kg
pound (lb) = 16 oz = 256 dram = 7000 grain = 0.45359 kg
ounce (oz) = 28.35 gram
grain = 64.80 mg
gallon (gal) = 160 fl. oz = 8 pints = 1.201 gal (USA) = 4.546 liter = 0.1605 ft3
pint = 0.5682 liter
fluid ounce (fl. oz) = 28.412 ml
quart = 1.1366 liter
butt = 2 hogshead = 3 barrel = 108 gal = 4.9096 hl
beer barrel (brl) = 2 kilderkin = 4 firkin = 36 gal = 1.6365 hl = 1.4 brl beer (USA)
ale brl = 32 gal = 1.4647 hl

Naar index paginaAmerikaanse maten

beer brl = 31 gal (USA) = 25.81 (Engels) = 1.1734 hl = 0.717 brl Engels
standard brl = 31.5 gal (USA) = 26.23 gal (Engels) = 1.1924 hl = 0.729 brl Engels
gallon = 8 pint = 128 fl. oz = 3.7853 liter = 0.8327 gal Engels = 231.0 in3
pint = 0.4732 liter
dry pint = 0.5506 liter
quart = 0.94633 liter
fluid ounce = 29.5735 ml
fluid dram = 3.697 ml
cup = 236.6 ml
tablespoon = 14.787 ml
teaspoon = 4.929 ml
bushel = 35.2383 liter
peck = 8.8096 liter
short ton = 907.18474 kg
psi = 0.0703086 kg/cm2
1 volume of CO2 = 1,98 gram CO2 per liter

Naar index paginaGerst en mout maten

Engeland en Zuid-Afrika

barley bushel = 56 lb = 25.401 kg
barley quarter = 448 lb = 203.209 kg
malt bushel = 42 lb = 19.051 kg

Australië en Nieuw Zeeland

barley bushel = 50 lb = 22.679 kg
malt bushel = 40 lb = 18.144 kg

USA en Canada

barley bushel = 48 lb = 21.772 kg
malt bushel = 34 lb = 15.422 kg
 

Naar index paginaOnline zelfbrouwrecepten omrekenen

Online Amerikaanse zelfbrouwrecepten omrekenen met een door mij speciaal daarvoor ontworpen formulier. Online Amerikaanse zelfbrouwrecepten omrekenen met een door mij speciaal daarvoor ontworpen formulier.
 

Naar index paginaA.S.B.C of Lovibond - EBC kleurwaarden

De kleur van mout en bier worden hier in Europa uitgedrukt in EBC kleurwaarden. In de Amerikaanse literatuur kom je regelmatig A.S.B.C. of Lovibond (L) kleurwaarden van mout tegen. Voor Lovibond wordt ook de afkorting SRM gebruikt.

Er bestaat geen lineair verband tussen de EBC en Lovibond kleurwaarden. 

Via de site van Duitse mouterij Weyermann heb ik de volgende equivalente  waarden EBC en Lovibond gevonden: 

EBC

Lovibond

Factor
L EBC

Factor EBC L

2

1.3

1.54

0.650

2.5

1.5

1.67

0.600

3

1.7

1.76

0.567

3.5

1.9

1.84

0.543

4

2.1

1.90

0.525

5

2.4

2.08

0.480

5.5

2.6

2.12

0.473

6

2.8

2.14

0.467

7.5

3.4

2.21

0.453

8

3.6

2.22

0.450

10

4.3

2.33

0.430

12

5.1

2.35

0.425

15

6.2

2.42

0.413

20

8.1

2.47

0.405

25

9.9

2.53

0.396

30

11.8

2.54

0.393

40

15

2.67

0.375

60

23

2.61

0.383

80

31

2.58

0.388

100

38

2.63

0.380

110

42

2.62

0.382

130

50

2.60

0.385

140

53

2.64

0.379

160

60

2.67

0.375

300

110

2.73

0.367

400

150

2.67

0.375

450

170

2.65

0.378

500

190

2.63

0.380

700

265

2.64

0.379

800

300

2.67

0.375

900

340

2.65

0.378

1000

375

2.67

0.375

1200

450

2.67

0.375

1300

490

2.65

0.377

1500

560

2.68

0.373


Met factor L EBC wordt de omrekenfactor bedoeld om van Lovibond naar EBC om te rekenen. 
Stel er is een nieuwe Amerikaanse mout op de markt met een Lovibond-waarde van 35 L. Deze mout heeft dan een EBC-waarde van 35*2,6 = 91. Afgerond dus 90 EBC. De door mij gehanteerde factor L EBC (2,6) heb ik afgeleid van L EBC factorwaarden van moutsoorten rond de 35 L.

Voor het omrekenen van EBC naar Lovibond met je de bekende EBC-waarde vermenigvuldigen met de factor EBC L.

Overigens valt het mij op dat je boven de 120 EBC met een vast factor kunt werken (2,65). Bij lichtgekleurde moutsoorten met je steeds nagaan wat de beste factor is.

 

De onderstaande kleurschaal loopt dus tot ongeveer 50 EBC.

Voor het vaststellen van de kleur van jouw bier heeft Hans Halberstadt een aardig programma ontwikkeld. Je kunt dit programma downloaden via de site van Tripel W

 

Naar index paginaWaterhardheid

De hardheid van water wordt meestal aangegeven in mmol/l van calciumzouten. De hardheidsgraden die internationaal gebruikt worden variëren qua concentratie en zouten. De volgende hardheidsgraden worden gehanteerd:

1 Franse graad      = 1 mg CaCO3/100 ml (gebruikelijke maat in België)
1 Duitse graad      = 1 mg CaO/100 ml (gebruikelijke maat in Nederland) 
1 Engelse graad     = 1 grain CaCO3/gallon
1 Amerikaanse graad = 1 mg CaCO3/l
1 mmol CaO          = 56 mg CaO/l

Voor het omrekenen van de verschillende hardheidsgraden kun je de volgende tabel gebruiken.
 

mmol/l  Franse graden  Duitse graden  Engelse graden  Amerikaanse graden
1,0  10,0  5,6  7,0  100
0,1  1,0  0,56  0,7  10
0,18  1,79  1,0  1,25  17,9
0,145  0,8  1,43  1,0  14,3
0,01  0,056  0,1  0,07  1,0


 

Naar index paginaConversietabel soortelijk gewicht

Voor het aanduiden van de zwaarte van wort en het soortelijk gewicht van het bier na de vergisting worden verschillende eenheden gebruikt. Door amateur-brouwers in België en Nederland wordt meestal het SG bij 20º C gebruikt.
Voor de bepaling van de accijns gaat de Nederlandse accijnswetgeving uit van de graden Plato (º P)  , terwijl de Belgische belastinginners uit gaan van Belgische graden. Deze internationaal ongebruikelijke extracteenheid wordt bepaald bij 17,5º C met de wettelijke Belgische densimeter. Het nulpunt van een dergelijke densimeter wordt geijkt met gedistilleerd water van 4º C, terwijl 10 Belgische graden geijkt worden in een mengsel van 1 deel geconcentreerd zwavelzuur en 9 delen water van 15º C. De overige waarden worden van de twee metingen afgeleid. De Belgische graden zijn niet geheel in verhouding met het werkelijk extract van het wort. Door de wijze van het nulpunt komt 0º B overeen met 0,3 gram suiker per 100 ml water. Voor alle duidelijkheid de onderstaande tabel voorziet niet in de conversie van Belgische graden.
 

Conversietabel soortelijk gewicht

SG 60º F
(15.6º C)

Britse eenheden

Plato

Balling

SG 17.5º C

Baumé

Modulus 145

‘Brewers pounds’ suiker % gew/vol SG 20º C suiker % gew/gew (graden Brix)

1002.5

1005.0

1007.5

1010.0

1012.5

1015.0

1017.5

1020.0

1022.5

1025.0

1027.5

1030.0

1032.5

1035.0

1037.5

1040.0

1042.5

1045.0

1047.5

1050.0

1052.5

1055.0

1057.5

1060.0

1062.5

1065.0

1067.5

1070.0

1072.5

1075.0

1077.5

1080.0

1082.5

1085.0

1087.5

1090.0

1092.5

1095.0

1097.5

1100.0

1102.5

1105.0

1107.5

1110.0

1112.5

1115.0

1117.5

1120.0

1122.5

1125.0

1127.5

1130.0

1132.5

1135.0

1137.5

1140.0

0.9

1.8

2.7

3.6

4.5

5.4

6.3

7.2

8.1

9.0

9.9

10.8

11.7

12.6

13.5

14.4

15.3

16.2

17.1

18.0

18.9

19.8

20.7

21.6

22.5

23.4

24.3

25.2

26.1

27.0

27.9

28.8

29.7

30.6

31.5

32.4

33.3

34.2

35.1

36.0

36.9

37.8

38.7

39.6

40.5

41.4

42.3

43.2

44.1

45.0

45.9

46.8

47.7

48.6

49.5

50.4

0.643

1.287

1.932

2.578

3.225

3.871

4.517

5.164

5.810

6.458

7.107

7.755

8.405

9.054

9.703

10.35

11.00

11.65

12.30

12.95

13.60

14.25

14.90

15.56

16.213

16.866

17.519

18.173

18.827

19.482

20.135

20.791

21.446

22.101

22.758

23.414

24.071

24.726

25.384

26.041

26.700

27.360

28.019

28.679

29.339

30.000

30.660

31.321

31.981

32.643

33.305

33.970

34.632

35.295

35.958

36.621

1.00250

1.00499

1.00748

1.00998

1.01247

1.01496

1.01745

1.01993

1.02242

1.02490

1.02740

1.02989

1.03238

1.03486

1.03736

1.03985

1.04234

1.04481

1.04731

1.04979

1.05227

1.05476

1.05726

1.05975

1.06224

1.06472

1.06720

1.06970

1.07218

1.07467

1.07717

1.07965

1.08213

1.08462

1.08712

1.08960

1.09209

1.09457

1.09707

1.09956

1.10204

1.10454

1.10703

1.10952

1.11200

1.11450

1.11698

1.11947

1.12195

1.12445

1.12694

1.12944

1.13191

1.13441

1.13689

1.13938

0.641

1.281

1.918

2.552

3.185

3.814

4.439

5.063

5.682

6.300

6.917

7.529

8.140

8.748

9.352

9.956

10.554

11.105

11.745

12.336

12.925

13.512

14.097

14.679

15.259

15.837

16.411

16.984

17.554

18.122

18.687

19.251

19.812

20.370

20.927

21.481

22.033

22.581

23.129

23.674

24.218

24.760

25.299

25.837

26.372

26.906

27.436

27.965

28.491

29.016

29.539

30.062

30.580

31.097

31.611

32.124

1.00256

1.00513

1.00767

1.01021

1.01274

1.01528

1.01776

1.02025

1.02273

1.02523

1.02776

1.03027

1.03277

1.03527

1.03775

1.04024

1.04273

1.04523

1.04773

1.05022

1.05269

1.05515

1.05760

1.06005

1.06252

1.06500

1.06747

1.06995

1.07244

1.07494

1.07743

1.07990

1.08237

1.08486

1.08737

1.08986

1.09235

1.09481

1.09730

1.09980

1.10230

1.10480

1.10730

1.10983

1.11235

1.11486

1.11735

1.11984

1.12231

1.12478

1.12729

1.12980

1.32228

1.13477

1.31723

1.13971

0.36

0.72

1.08

1.43

1.78

2.14

2.48

2.83

3.17

3.52

3.86

4.20

4.54

4.88

5.22

5.55

5.88

6.21

6.54

6.87

7.20

7.52

7.84

8.16

8.48

8.80

9.12

9.44

9.75

10.06

10.37

10.69

11.00

11.30

11.61

11.91

12.21

12.51

12.81

13.11

13.41

13.71

14.00

14.30

14.59

14.88

15.17

15.46

15.74

16.03

16.31

16.60

16.88

17.16

17.44

17.72

(Bron tabel: Malting en Brewing Science. geschreven door J.S. Hough,
D.E. Briggs, R. Stevens en T.W. Young)
 

Naar index paginaCorrectie hydrometers

Hydrometers zijn geijkt (ook wel gekalibreerd genoemd) bij een bepaalde temperatuur. Hieronder tref je een tweetal tabellen aan met correctiefactors voor verschillende temperaturen en soortelijke gewichten van het wort. De tabellen zijn overgenomen uit het boekje 'New Brewing Lager Beer' geschreven door Gregory J. Nooman.

Voor hydrometers die gekalibreerd zijn bij 20 graden Celsius

temp in C

SG

1010- 1030- 1040- 1050- 1060- 1070- 1080- 1090-
2 -2 -2 -3 -3 -3 -3 -4 -4
4 -2 -2 -3 -3 -3 -3 -3 -3
10 -2 -2 -2 -2 -2 -2 -2 -2
15,5 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
27 +2 +2 +2 +2 +2 +2 +2 +2
32 +3 +3 +3 +3 +4 +4 +4 +4
35 +4 +4 +4 +4 +4 +5 +5 +5
40 +5 +5 +5 +6 +6 +6 +6 +6
45 +6 +7 +7 +7 +7 +8 +8 +8
50 +7 +8 +8 +8 +9 +9 +9 +10


Voor hydrometers die gekalibreerd zijn bij 15,6 graden Celsius (= 60 graden F)

temp in C

SG

1010- 1030- 1040- 1050- 1060- 1070- 1080- 1090-
2 -1 -2 -2 -2 -2 -2 -2 -3
4 -1 -2 -2 -2 -2 -2 -2 -2
10 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
20 +1 +1 +1 +1 +1 +1 +1 +1
27 +2 +3 +3 +3 +3 +3 +3 +3
32 +4 +4 +4 +4 +5 +5 +5 +5
35 +4 +5 +5 +5 +5 +5 +6 +6
40 +6 +6 +6 +6 +7 +7 +7 +7
45 +7 +7 +8 +8 +8 +8 +9 +9
50 +8 +9 +9 +9 +10 +10 +10 +11

Zoals je kunt zien bedraagt het verschil tussen 10 en 20 graden Celsius slechts 2 SG-waarden. De meeste hydrometers die zelfbrouwers gebruiken zijn niet zo nauwkeurig zodat ik me niet zo druk zou maken over de onjuiste weergave van je hydrometer bij de genoemde temperaturen. Als je echter meet bij een wat hogere temperatuur (40 graden Celsius of hoger) dan moet je wel degelijk rekening houden met de correctiefactor.

Heel mooi is dat je online de waarde kunt omrekenen op de site van Brewmaxer.com. Klik hier om rechtstreeks naar de omrekenpagina voor de hydrometer te gaan.


Naar index pagina Brouwzaalrendement

Onder de term rendement verstaat het woordenboek: "opbrengst, winst en nuttig effect". Als een brouwer het heeft over het rendement bedoelt hij in de regel het brouwzaalrendement: de opbrengst van opgeloste stoffen uit de mout door het uitvoeren van het maischproces. Het brouwzaalrendement wordt uitgedrukt in percentages van de gebruikte mout en wordt berekend door de volgende formule toe te passen:
wort (liters) * extractgehalte (gram/100 ml)

storting (kg)

Voor het omzetten van het SG dat je meet met je hydrometer naar ºP (gram extract per 100 ml bij 20º C) kun je de bovenstaande conversietabel gebruiken.

Meer over het onderwerp brouwzaalrendement kun je vinden in het artikel Filteren en spoelen dat ik heb geschreven voor het blad Proost.
In het artikel is vermeld dat het brouwzaalrendement bij de meeste hobbybrouwers tussen de 40 en 75% ligt met een gemiddelde van 58%. Genoemde cijfers zijn gebaseerd op statistische gegevens met betrekking tot hobbybrouwsels uit de jaren 1989 tot en met 1991. De afgelopen jaren is het gemiddelde rendement aanmerkelijk verhoogd door het gebruik van verbeterd filtersystemen (hevelfilter), betere moutkwaliteit en andere maischschema's. 


Naar index paginaVertaling Engelse brouwerstermen naar het Nederlands

Als hulp voor het lezen van Engelse literatuur heb ik een woordenlijst opgesteld. Deze lijst is de meest uitgebreide op dit gebied.