Leffe blond kloonpoging

Gestart door Hoppie, 25-08-2006 22:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Caspar

Ik ben nog steeds een beetje sceptisch... maar ik hoop dat je een exemplaar klaar heb tijdens het BONK, zodat ik kan proeven  ;D.

Cool experiment

Hopmans

Ik zal proberen de boel af te krijgen voor de Maaslanddag Caspar.  :biersmile:
Zoals beloofd, hierbij het recept.

Naam brouwsel: Leffe Blond kloon
Biertype: Blonde
Begin SG: 1064
Eind SG:  1015
Kleur (berekend): 10 EBC
Berekende bitterheid: 24 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 23 liter wort/bier

Mout/Graan/Suikers
3462  gram       60,0%      Pilsmout            3 EBC
0635  gram       11,0%      Munichmout      15 EBC
0288  gram       05,0%      Cara-Pils            5 EBC
0577  gram       10,0%      Witte kandij        0 EBC
0231  gram       04,0%      Honing               2 EBC
0577  gram       10,0%      Maisvlokken        1 EBC

Water
21 L maischwater
16 L spoelwater

Maischschema
52ºC   05 min.
63ºC   30 min.
73ºC   20 min.
78ºC   01 min.

Hop
22 EBU    Goldings                 2 delen bloemen     kooktijd 60 min
02 EBU    Goldings                 1 deel  bloemen     kooktijd 10 min

Kruiden (kooktijd 5 min.)
3 gram koreander
3 gram Sinaasappelschil
1/4 vanilestokje

Iers mos
7 gram

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist:   Weizengist

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting    7  dagen  bij  18 gr C
lagering        14 dagen  bij  18 gr C
Nagisting       3 maanden bij  zo laag mogelijke temperatuur.

Bijzonderheden
Brouwzaalrendement: 80% Promash/BrouwHulp
Vergistingsgraad: 77% ?
Extractgehalte: 15,7 graden Plato
Alc. 6,6 %vol.

Johannes

Heb ik iets over het hoofd gezien? Waar komen die maisvlokken ineens vandaan?

Hopmans

Hoi Johannes,

http://www.Leffe.be/nl/about.htm

Moet toch ergens vanuit gaan.
Mais is ook goedkoop voor de heren van Inbev.
Mais is trouwens ook wel lekker zacht qua mondgevoel/smaak.
Ik geloof wel dat het erin zit.

 :degroeten:

Hans (Lagos)

Citaat van: Hoppie op 28-08-2006  23:31 uMais is ook goedkoop voor de heren van Inbev.


Mais heeft ook een "hoog rendement" en wordt commercieel denk ik meer gebruikt dan hier gedacht wordt

Citaat link Hoppie:
"Het abdijbier Leffe blond is een degustatiebier van hoge gisting. De ingrediënten zijn bleekmout, maïs, water, hop en gist, wat het geheel een fraaie, gouden kleur met zonnige weerspiegelingen geeft.
Het alcoholgehalte bedraagt 6.6%, de ideale schenktemperatuur 5 tot 6°C en het schenkritueel is dit van degustatiebieren uit de fles of - indien van het vat - van dorstlessende bieren.
De smaak is zacht, vol en fruitig (met een zweem van bittere sinaasappel) met een krachtige afdronk en een pittige ondertoon."

Wat is bleekmout?

dries

Hallo allemaal,

Een recept van een geslaagde Leffe blond kloon zou erg welkom zijn.
Ik heb een aantal keren Safale german ale K-97 gist gebruikt voor verschillende brouwsels en ik meen overeenkomsten met Leffe te proeven. Deze gist wordt ook wel eens voor weizens en light ales gebruikt. Wellicht geeft dit een goed resultaat.
Verder heb ik een keer gist uit een flesje Leffe Vieille cuvee opgekweekt, zou dat dezelfde gist zijn als de blond?

Gr Dries

Hopmans


CiteerWat is bleekmout?
Naar mijn inziens is dat Belgisch voor Pilsmout.

CiteerIk heb een aantal keren Safale german ale K-97 gist gebruikt voor verschillende brouwsels en ik meen overeenkomsten met Leffe te proeven. Deze gist wordt ook wel eens voor weizens en light ales gebruikt. Wellicht geeft dit een goed resultaat.

Zeker de moeite waard om een keer te proberen. Dit is één van de laatste korrelgisten die ik nog moet proberen.

Van Fermentis.com:
CiteerA German ale yeast selected for its ability to form a large firm head when fermenting.
This top cropping ale yeast is suitable for top fermented beers with low esters levels
and can be used for Belgian type wheat beers.
Sedimentation: low. Final gravity: low.

CiteerVerder heb ik een keer gist uit een flesje Leffe Vieille cuvee opgekweekt,
zou dat dezelfde gist zijn als de blond?
Ik ken dit bier niet.  :weetniet:

dries

Hoi Hoppie,

Ik heb de Leffe vieille cuvee zelf nog nooit eerder in Nederland of Belgie gezien, maar hier in Australie is het wel verkrijgbaar. Overigens heb ik over dit bier van L[/img]effe niets gelezen op hun website. Het is 8.2 % en het heeft een smaak van dokere bessen (cassis) met een zoete caramellige body en een subtiele bitterheid in de afdronk. Ik proef duidelijk de aanwezige alcohol, caramalt, candij suiker en donkere vruchten. Het is natuurlijk erg verschillend van de Leffe blond, maar de gist zou dezelfde kunnen zijn.
Ik kan wel een foto van het flesje plaatsen, maar ik ben er nog niet achter hoe dat moet.

Gr Dries

roco

Zover ik weet zijn alle Leffe bieren gefilterd inclusief vieille cuvee.

De "paarse Leffe"is al een poosje uit het assortiment in Nederland/België. Jammer wat het is een goed bier net als de Radieuse van Leffe, de rest is maar matig.
Is dus niet op te kweken.

groeten
roco :proost2:

roco

Hoppie,

Ik heb al een paar keer geprobeerd de Paulaner op te kweken maar lukt maar niet, terwijl normaal alles wel lukt. Ik denk dat het super luie gist is.

groeten
roco

Hopmans

Dat is balen.

van http://www.europeanbeerguide.net/munibrew.htm

CiteerTakeovers
In 1979 Josef Schörghuber, who had made a furtune in construction and property development bought first a majority holding in Hacker-Pschorr then in Paulaner. His acquisitions were bundled together under Brau-Holding AG. In 1986 Reichelbräu from Kulmbach was added and in 1996 Thurn und Taxis.

This is an overview of the Paulaner's takeovers.:

1921 Brauerei "Eberl-Faber"
1928 Gebrüder Thomas Bierbrauerei -> Paulaner-Salvator-Thomasbräu AG
1979 Hacker-Pschorr
1986 Kulmbacher Reichelbräu
1996 Thurn und Taxis


In 2001 Heineken bought 49% of Brau-Holding AG, the parent company of Paulaner. The plan is, in the next five years, to double production of Weißbier to 2 million hectolitres. To achieve this, their current range of products will be drastically cut back. (Note: not only have Paulaner so far not culled any existing beers, they've introduced two new beers in clear bottlres.)

Paulaner hope that Heineken will play a crucial role in expanding their Weißbier exports. I find their faith in Heineken's good intentions very touching. I expect Heineken to use their Munich brewery as a way of selling more of their own crappy pils in Germany.

Ik sta er dus weer niet van te kijken als de boel gepasturiseerd is.

Morgen nog maar even de juiste Weihenstephan Weizen proeven naast de Leffe.

 :degroeten:

Tsjerk

Hoppie,

Als ik jou zo lees hoef ik geen poging te wagen met de Chimay gist of wel?

Ik ga straks eerst nog even een Leffe openen voor de oriëntatie. Ik heb mijn twijfels over de Weizen gist. Gister mijn Weizen Bock voor de BONK nog even geproefd (EEN SUPER BOKKIE). Deze heb ik gebrouwen met de Wyeast 3068 maar het wil der bij mij niet in dat dit dezelfde gist is als van de Leffe Blond.

Maar ja het is een leuk experiment.

 :degroeten:  Tsjerk

Hopmans


Hoi Tsjerk,

CiteerAls ik jou zo lees hoef ik geen poging te wagen met de Chimay gist of wel?

ik vind het er absoluut niet op lijken.
Het zal een heerlijk bier worden hiermee, maar geen Leffe.

Dries herkent in K-97 de Leffe smaak.
Hij is niet de enige op het internet.

Ik begin er steeds zekerder van te worden dat voor een Leffe een Duitse gist nodig is.

 :degroeten:

Tsjerk

Ik heb ook een gewone bock gebrouwen met de K-97 die ga ik zo meteen proeven naast de Leffe.

Ik ben benieuwd en zal zo mijn bevinding posten.

Tsjerk

Hopmans

Ik ben ook benieuwd.
Want ik heb net ook nog geproefd.
Het is absoluut niet de Weihenstephan, maar de Paulaner.

Hopelijk heb jij positieve bevindingen.

 :degroeten:

Tsjerk

Lastig  :denken:

Mijn bock met de k-97 is veel zachter, het heeft er wel iets weg van maar de Leffe heeft echt een harde lijm accent in smaak en geur die je volgens mij niet met de k-97 kunt benaderen.

Ik heb nog een fles Kemphaan blond staan die ga ik vanavond openen (deze werd mij gisteravond er nog bij te veel) want ik meende laatst toch echt dat er een duidelijke overeenkomst in zat met de Leffe.

groet Tsjerk

Hopmans


Uit Topic knollenbier:

CiteerHoppie: nee, nee en nog eens nee. Ik vond dat Tjserk iets heel zinnigs meldde over de Leffe gist: hij associeerde het met iets sterks lijmachtig. Eerlijk gezegd ken ik geen enkele gist die hier maar een beetje in de buurt komt. Nogmaals: veel succes met je weizen experiment, maar ik geef je geen kans (zeker niet met dat kruidenbuiltje wat je ervan maakt).

De K-97 vervalt dus bij deze.

Neemt niet weg dat ik bij mijn weizenverhaal blijf.
De Paulaner komt echt heel dicht in de buurt.
Maar deze is absoluut niet gemaakt van de Wyeast 3068
De meeste Googlehits laten mij de Wyeast 3056 zien.

CiteerMengeling van ale-bovengist en tarwebiergist voor het verkrijgen van zacht esterige en fenolische tarwebieren. Middelmatige uitvlokking. Vergistingtemperatuur = 19° - 24°C. Vergistinggraad = 73% - 77%.

De lijm is een goede. Die proef ik ook in de Leffe en de Paulaner.
misschien is dit wel het esterige in de 3056.
Tevens komt me dit beter uit met de uitvlokking.
Dit zou wel eens de juiste gist kunnen zijn (Fingers crossed).
Dit is een halve alegist. Leffe blonde is ook een ale.  :lessmile:

Deze ga ik proberen.

 :degroeten:

Tsjerk

Hoppie, je hoeft niet verder te zoeken deze zit in de bewezen recepten.

 :degroeten:  Tsjerk

Nou, laat ik dan als erkend ijdel lid het eerste succesrecept posten. Deze Blonde haalde vorig jaar (11 december 2002) 85 punten bij de Gildekeuring van het Edes biergilde, gegeven door 2 keurmeesters. Het recept was tevens goed voor de officieuze eerste plaats (ik deed mee buiten mededinging, omdat ik me te laat had ingeschreven), maar er waren slechts een inzending of 35.


Gebrouwen op zaterdag 26 oktober 2002
Voor 23 l, 1.060 OG, 11 EBC, 21 IBU, met 83 % efficiency, 6.2 % alcohol:

Storting:

4.3 %, 0.23 kg. witte kandij suiker
75.0 %, 3.92 pilsener mout
6.0 %, 0.32 kg.  Cara-Pils Dextrine Mout
6.0 %, 0.32 kg.  Carared 40 EBC
8.6 %, 0.45 kg.  Spelt mout (eko) 3 EBC

Hop:

20.8 g. Czech Saaz Pellet 3.0 %, 30 min. meekoken
22.6 g. Styrian Goldings Pellet 4.7 %, 90 min. meekoken

Extras:

5.2 gm Curacao sahil, 5 min. meekoken

Gist:

Wyeast 1214 Belgian Ab`ey (een actieve starter van 500 ml)

Maischschema: 3 l water per kg mout. 35' op 60C, 40' op 70C, 5' op 78C. Gespoeld met 78C water.

Weinig bijzonderheden tijdens het brouwen, het verhogen van de temp naar 70C duurde ongeveer 15 minuten. Omdat ik bang was dat de curacao zou overheersen, heb ik die er na 7 minuten (tijdens het koelen) weer uitgevist.

Na 5 dagen (31 oktober) is de dichtheid gedaald tot 1.015, en heb ik overgeheveld naar de secondary. Nog veel bijsmaakjes.

6/11. 1.013, nog troebel, smaak wordt duidelijk zachter. Gebotteld met 8 g tafelsuiker per liter. In kamer van 19/20 C gezet.

21/11. Veel schuim, lekker, beetje meer tarwe (spelt) smaak dan blond, maar ook de Leffe smaak zit er duidelijk aan. Ook een 'tart' curacao smaakje. Is nog wat troebel, en hop kan nog iets minder. Op 15C gezet in voor rijpen.

11/12 Gildekeuring. Resultaten (ik schrijf alles over wat is ingevuld):

Presentatie: 5 punten
Koolzuur: constante stroom (5 punten)
Kleur: volgens klasse (5)
Helderheid: tweeschijn (3)
Schuimkraag: glasplakkend (5)
Schuimstabiliteit: 5

Geur: matig hoppig/bitter, matig moutig, matig zoetig. (20)
Smaak: matig hoppig/bitter, matig moutig, matig zoetig (12)

Basissmaak: volgens soort (

Body: volgens soort (5)

Mondgevoel: matig plakkerig (4)

Nasmaak: zwak tot matig hoppig/bitter, matig zoetig (.

Opmerkingen: "mooi schoon doordrinkbier (goede Leffe imitatie)"

Dat laatste was wel leuk, want het was mijn expliciete doel geweest om een Leffe imitatie voor mijn schoonvader te brouwen. Zelf zou ik dit bier in het vervolg met iets minder body (carapils?) brouwen, en met iets meer hop, maar voor een Leffe imitatie smaakte het prima!

 JW.

Hopmans

Hoi Tsjerk,

Ik zie overeenkomsten in de storting.
Alleen de spelt hoort er denk ik niet in (zegt JW zelf al).
De Saaz is een goede.
Ik heb recepten gezien met Saaz of Goldings.
Dit is beide. inderdaad moet het richting 24 EBU.
Ik zit denk fout met de munich.
Dit zou inderdaad carared kunnen zijn, maar weet dat niet zeker.
De Curacao schil is de juiste schil. Dit zal ik aanpassen in mijn recept.

Wyeast 1214 is chimaygist. Ik vind deze niet lijken op Leffegist.
Er zit inderdaad iets lijmachtigs in, maar het smaakt gewoon anders.
Leffe zonder phenolen is geen Leffe.

Ik pas mijn recept wat aan: 5% kandij ipv 10%, en de munich vervang ik door cara-red.
De mais laat ik erin. Ik gebruik alleen Goldings. Ik twijfel aan Saaz in Leffe.

Ik laat de koreander erin. Honing misschien iets minder.
Ik ga wel voor de Weizengist.
Als jij nu deze gist as Zaterdag erin doet, dan doe ik de Weizengist.
Dan gaan we een keer proeven (op het BONK of zo).

 :degroeten:



Hopmans

Hierbij de aanpassing richting bewezen recept.
Cara-red erin, munich eruit. Daarom minder kandij.
Weliswaar 5%, omdat bij 6% de kleur in BrouwHulp boven de 11 gaat.
11 is denk al tricky.
Vanille eruit (deze ester gaat de gist waarschijnlijk vormen).
Honing kan wel wat minder, maar ik hou dit er wel in.
Sinaasappel is vervangen door curacaoschil.
Inmaisen op 44 graden (moet behoorlijk wat phenolen hebben).
Goldings op alle fronten laat ik zo.
De gist hou ik ook aan vast (als dit maar hopelijk lijkt op Paulaner).
Als dat niet zo is zou ik evt de WY3333 kunnen proberen.

Ik denk dat dit een mooi gemiddelde is van alle recepten die ik heb gezien, en
hetgeen wat ik heb geproefd aan het origineel.

Naam brouwsel: Leffe Blond kloon
Biertype: Blonde
Begin SG: 1064
Eind SG:  1015
Kleur (berekend): 11,1 EBC
Berekende bitterheid: 24 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 23 liter wort/bier

Mout/Graan/Suikers
4253  gram       73,0%      Pilsmout               03 EBC
0291  gram       05,0%      Cara-Pils              05 EBC
0291  gram       05,0%      Cara-Red              39 EBC
0291  gram       05,0%      Witte kandij          00 EBC
0117  gram       02,0%      Honing                 02 EBC
0291  gram       05,0%      Maisvlokken          01 EBC
0291  gram       05,0%      Tarwemout           03 EBC

Water
21 L maischwater
16 L spoelwater

Maischschema
44ºC   Doorstoken
52ºC   05 min.
63ºC   30 min.
73ºC   20 min.
78ºC   01 min.

Hop
22 EBU    Goldings                 2 delen bloemen     kooktijd 60 min
02 EBU    Goldings                 1 deel  bloemen     kooktijd 10 min

Kruiden
3 gram koreander
3 gram Curacaoschil

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist:   3056 Bavarian Wheat Yeast.

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting    7  dagen  bij  18 gr C
lagering        14 dagen  bij  18 gr C
Nagisting       3 maanden bij  zo laag mogelijke temperatuur.

Bijzonderheden
Brouwzaalrendement: 80% Promash/BrouwHulp
Vergistingsgraad: 77% ?
Extractgehalte: 15,7 graden Plato
Alc. 6,6 %vol.

MO

Hoe kom je er nou weer bij dat er veel fenolen bij 40 grC worden gevormd. Dit is onzin! Er vinden omzettingen plaats die verschillende fenolen geven, maar aan de fenol groep zelf verandert niets!
Kortom: gewoon 45 min op 66 grC en we praten nergens meer over.
EN het is geen kruidenbuiltje meer. Mijn complimenten. Ik hoop dat Tsjerk met je meegaat en de Chimay gist test. Daar heb ik toch veel meer vetrouwen in.

Adrie

Laat Hoppie nou toch. Het zal niet de eerste keer zijn dat hij in zijn experimenteerdrang een geniaal bier brouwt. Overigens geef ik je wel gelijk wat het maischschema betreft.

Johannes

Citaat van: Adrie op 31-08-2006  15:13 uLaat Hoppie nou toch. Het zal niet de eerste keer zijn dat hij in zijn experimenteerdrang een geniaal bier brouwt.

Hier ben ik het helemaal mee eens, in het verleden had ik gezegd: 'hoe verzin je het idioot!' Nu moedig ik het alleen maar aan, Hoppie heeft een hele andere benadering van receptontwikkeling dan menigeen op het forum. Ga zo door!

Drents Hopbier

Citaat van: MO op 31-08-2006  14:27 uHoe kom je er nou weer bij dat er veel fenolen bij 40 grC worden gevormd. Dit is onzin! Er vinden omzettingen plaats die verschillende fenolen geven, maar aan de fenol groep zelf verandert niets!
Kortom: gewoon 45 min op 66 grC en we praten nergens meer over.
Als Hoppie mikt op wat 4-vinyl-guaiacol (4-VG) is bij lage temp. inmaischen essentieel omdat de voorloper ferulinezuur daar gevormd wordt.

Ik lees op de pagina http://www.leffe.be/nl/beerfood.htm  <Doordat het gemaakt wordt met bleke mout maar ook met wat aromatische kleurmout in de grondstof resulteert Leffe Blond in een zacht bier met een ietwat zoete gerookte toets.<
Misschien een paar % Rauchmalz (rookmout) toevoegen?

Hopbier

Oscar

Citaat van: Hoppie op 31-08-2006 &nbsp;14:01 uIers mos
7 gram

Ga je dit echt gebruiken..??   ??? Hadden we dat niet al bijna verbannen ??

Groeten en gezondheid
Oscar

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.